• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
پنج شنبه 21 مرداد 1400
کد مطلب : 138023
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/M8PoR
+
-

تداوم فتوحات طالبان در شمال

طالبان با فتح شهر استراتژیک پل‌خمری، دسترسی دولت مرکزی به مسیر مهم شمال و غرب را قطع کرد

گزارش
تداوم فتوحات طالبان در شمال

  طالبان، در ادامه تثبیت حضور نظامی خود در شمال افغانستان، شهر پل‌خمری را فتح کرد و بر شاهراه استراتژیکی ای که کابل را به شمال و غرب کشور متصل می‌کند، مسلط شد.
همچون دیگر موارد، دولت مرکزی از تأیید خبر سقوط یک مرکز ولایت دیگر طفره رفته است، اما رسانه‌های بین‌المللی مستقلا این خبر را تأیید کرده‌اند. گاردین در گفت‌وگو با 2 مسئول دولتی در این شهر نوشته است که پل‌خمری بعد از نبرد سنگین نیروهای دولتی و طالبان، به‌دست این گروه افتاده است و مقامات و نیروهای دولتی، این شهر را ترک کرده‌اند.
یکی از این دونفر به گاردین گفته است: «پل‌خمری به‌دست طالبان افتاده است، ‌آنها همه جا هستند. نیروهای طالبان بعدازظهر سه‌شنبه در چند جبهه از خط مقاومت عبور کردند. بعد از نبردهای سنگین، مقامات و نیروهای دولتی، فرمانداری، مراکز پلیس و اداره امنیت شهر را ترک کردند.»
یک سخنگوی طالبان در توییتر فتح مرکز ولایت بغلان را اعلام کرده بود.
این نهمین مرکز ولایتی است که طالبان از جمعه فتح کرده بود. بیشتر این شهرها در شمال هستند، ‌جایی که طالبان معتقد است فتح آن، کلید فتح تمام کشور است. با این حساب، حالا طالبان کنترل بیش از یک‌چهارم مراکز ولایات را در افغانستان به‌دست دارد.
به گزارش نیویورک تایمز، این فتوحات سریع، فشار زیادی به روی رهبران سیاسی وارد کرده و تعلل و سوءمدیریت آنها، باعث شده مردم به این شایعه دامن بزنند که از نظر مقامات دولتی، کار تمام است و کابل به‌زودی سقوط خواهد کرد. در چنین شرایطی، استعفای خالد پاینده، سرپرست وزارت دارایی و خروج او از کشور، این گمانه را تقویت کرده است.
طالبان در حالی در روزهای اخیر شهرهای مهم را فتح می‌کند که تا مدت‌ها، دولت این شهرها را خط قرمز خود می‌دانست و طالبان بیشتر بر مناطق روستایی و دورافتاده کنترل داشت. این گروه ابتدا جمعه زرنج، مرکز ولایت نیمروز را که با ایران هم‌مرز است، فتح کرد. یک روز بعد، شبرغان در ولایت جوزجان سقوط کرد و یکشنبه سرپل، قندوز و تالقان به‌دست طالبان افتاد. دوشنبه ایبک سقوط کرد و طالبان سه‌شنبه کنترل فراه، پل‌خمری و فیض‌آباد را به‌دست گرفت. نبرد بر سر هرات در غرب و لشکرگاه و قندهار در جنوب هم ادامه دارد. سقوط پل‌خمری همچنین ضربه سنگینی به امید مقامات دولتی برای حفظ قلمروهای دولتی در شمال است چون ارتباط دولت با این مناطق به‌شدت به خطر افتاده است. طالبان امید زیادی دارد که بتواند مزار شریف را هم در شمال فتح کند.
طالبان در دهه90 میلادی در شمال کشور چالش‌های زیادی داشت و برخلاف مناطق پشتون زبان که پیشروی در آنها آسان بود، با مقاومت زیادی در شمال مواجه بود و حتی در اوج قدرتش هم کنترل بخش‌هایی از شمال در دست نیروهای مقاومت مردمی بود. با این حال این بار فتوحات خیره‌کننده در شمال، طالبان را دلگرم کرده که دیگر مناطق را به‌راحتی فتح کند. آنها همچنین با فتوحات اخیر در شمال، به استراتژی محاصره کابل هم نزدیک شده‌اند. برخی مقامات اتحادیه اروپا درباره قطع ارتباط پایتخت با شمال هشدار داده و گفته‌اند درصورت تسلط کامل طالبان به شمال کشور، اوضاع به‌شدت علیه دولت مرکزی خواهد بود.
دولت در افغانستان هم به خوبی از این مسئله باخبر است و دیروز با چند اقدام، تلاش کرد ورق را به نفع خود برگرداند. به گزارش بی‌بی‌سی، در یک اقدام معنادار، اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان به شهر کلیدی مزارشریف در شمال کشور سفر کرده تا شرایط امنیتی شمال کشور را بررسی کند. یک روز قبل آن، ژنرال عبدالرشید دوستم، از رهبران مقاومت در شمال هم وارد این شهر شده بود. غنی در سفر به مرکز ولایت بلخ، با مسئولان نظامی و غیرنظانی، سیاسی و جهادی و بزرگان قومی و ریش‌سفیدان دیدار کرده است. براساس توافق دولت و ژنرال دوستم، امور و هماهنگی‌های نظامی به دوستم سپرده شده است. غنی همچنین دیروز عصر در یک اقدام ضربتی، ولی‌محمد احمدزی، رئیس ستاد ارتش افغانستان را برکنار و هبت‌الله علی‌زی را جانشین او کرد. علی‌زی پیش از این فرمانده نیروهای ویژه افغانستان بوده است. احمدزی درحالی از سمت خود برکنار شده که 2‌ماه پیش از سوی غنی به‌عنوان رئیس ستاد ارتش انتخاب شده بود. نیروهای ویژه افغانستان در کنار نیروی هوایی این کشور، ستون فقرات مقاومت دولتی برابر طالبان به شمار می‌روند؛ با این حال تعدد جبهه‌های نبرد و اعزام متعدد این نیروها به شهرها و جبهه‌های مختلف، باعث خستگی مفرط نیروهای آن شده است.
مدیریت ضعیف فرمانده سابق ارتش افغانستان، با انتقادهای مردمی و نمایندگان مجلس مواجه بود و چند نماینده مجلس همین چند روز پیش خواهان برکناری او شده بودند.
دولت افغانستان امیدوار است با این تصمیمات و تحرکات، بیش از هر چیز روحیه نیروهای نظامی را در این کشور تقویت کند. در سقوط بسیاری از شهرها، نیروهای دولتی بدون هیچ مقاومتی اسلحه خود را به زمین گذاشته و فرار کرده‌اند.

بایدن: پشیمان نیستم
جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، در واشنگتن به خبرنگاران گفته است که از تصمیم خود برای خروج کامل نیروهای نظامی آمریکایی از افغانستان پشیمان نیست. به گزارش بی‌بی‌سی، او گفته که آمریکا به تعهداتی که به دولت افغانستان داده، مانند تامین پشتیبانی هوایی نزدیک، پرداخت حقوق نظامیان و تامین تجهیزات و غذای آنها عمل خواهد کرد، اما در عین حال تأکید کرد که این جنگ افغان‌هاست؛ «آنها خودشان باید برای خودشان بجنگند.»طالبان بعد از آن، حملات سراسری خود را در افغانستان از سر گرفت که دولت آمریکا، خروج نیروهایش را شروع کرد. در این مدت، ‌طالبان پیشرفت زیادی داشته و براساس گزارش روزنامه واشنگتن‌پست، ‌برخی مقامات در واشنگتن تخمین زده‌اند که کابل احتمالا طی 90روز آینده به‌دست طالبان خواهد افتاد.

این خبر را به اشتراک بگذارید