• پنج شنبه 18 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 7 شعبان 1446
  • 2025 Feb 06
سه شنبه 22 تیر 1400
کد مطلب : 135715
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/ADLN7
+
-

عبور شاخص بورس از محدوده مقاومت نخست

شاخص کل بورس تهران دیروز از مرز یک میلیون و 300هزار واحد عبور کرد

بورس
عبور شاخص بورس از محدوده مقاومت نخست

شاخص کل بورس تهران دیروز از نخستین منطقه مقاومت در محدوده یک میلیون و 300هزار واحد عبور کرد.به زعم کارشناسان عواملی از قبیل افزایش سود شرکت‌های بورس، رفع برخی ابهام‌های سیاسی، رشد قیمت جهانی مواد پایه و کاهش نسبی نرخ سود بین بانکی در رشد شاخص‌های بورس تأثیر داشته‌اند.
به گزارش همشهری، روند صعودی شاخص‌های بورس که تقریبا از یک‌ماه پیش آغاز شده است، همچنان ادامه دارد و دیروز هم با تداوم این رشد، شاخص بورس توانست بعد از ماه‌ها از مرز یک‌میلیون‌و300هزار واحد عبور کند. این محدوده نوعی مرز تکنیکی برای شاخص بورس محسوب می‌شود که اکنون با عبور شاخص از این محدوده امیدواری برای رشد بیشتر شاخص زیاد شده است. به لحاظ تکنیکی زمانی که قیمت‌ها از یک محدوده مقاومت عبور می‌کنند مسیر صعودشان هموارتر می‌شود با این حال این نخستین محدوده مقاومت شاخص است و هنوز مقاومت‌های دیگری پیش‌روی شاخص است که بازار سهام برای رشد بیشتر باید از آن محدوده‌ها هم عبور کند. درحال حاضر نزدیک‌ترین محدوده مقاومت شاخص بعد از محدوه فعلی، منطقه مقاومت یک میلیون و 550هزار واحد است که درصورت عبور شاخص بورس از این منطقه احتمال صعود شاخص بورس تا 2میلیون‌و100هزار واحد بیشتر می‌شود. با این حال به‌نظر می‌رسد هنوز برای قضاوت زود است به‌ویژه آنکه معاملات سهامداران هنوز با نوعی تزلزل همراه است و این احتمال وجود دارد که روند صعودی بازار سهام تحت‌تأثیر برخی ریسک‌ها با کاهش مواجه شود به‌ویژه آنکه ریسک‌های کنونی بازار سرمایه در حال افزایش است. هم‌اکنون مهم‌ترین ریسک بازار سرمایه مذاکرات هسته‌ای در وین است و هر نوع خللی در این مذاکرات می‌تواند معاملات بازار سهام را تحت‌تأثیر قرار بدهد.
در طول روز‌های گذشته ریسک‌های دیگری ازجمله قطعی برق هم به بازار سرمایه اضافه شده و منجر به کاهش درآمد برخی شرکت‌های بورس ازجمله تولید کننده‌های فولاد وسیمان شده است. صرف‌نظر از این ریسک‌ها سهامداران همچنین منتظر تشکیل کابینه دولت جدید و مشخص شدن وزرای اقتصادی دولت سیزدهم هستند. سیاست‌های اقتصادی دولت جدید از این جهت اهمیت دارد که می‌تواند فضای اقتصادی کشور را در روز‌های آینده به‌شدت تحت‌تأثیر قرار دهد. با وجود این ریسک‌ها این روز‌ها سهامداران دل را به دریا زده‌اند و بعد از ماه‌ها میزان معاملاتشان را افزایش داده‌اند.این موضوع منجر شده است که از ابتدای تیر‌ماه تاکنون 2هزار میلیارد تومان نقدینگی تازه وارد بازار سهام شود و ارزش روزانه معاملات به نزدیک 8هزار میلیارد تومان برسد.تحلیلگران بر این باورند که عواملی ازجمله رفع برخی ابهام‌های سیاسی، رشد قیمت جهانی مواد پایه و کاهش نسبی نرخ سود بین بانکی در رشد شاخص‌های بورس تأثیر داشته‌اند. انتظار می‌رود درصورتی که ریسک تازه‌ای به بازار سرمایه تحمیل نشود و سیر حوداث مطابق انتظار سهامداران پیش برود این روند رو به رشد همچنان ادامه داشته باشد.

رفع ابهام‌ها و افزایش سود شرکت ها
گروهی از کارشناسان یکی از مهم‌ترین دلایل رشد بورس را در روزهای اخیر رفع برخی ابهام‌های سیاسی مانند انتخابات ریاست‌جمهوری می‌دانند اما در عین حال اعتقاد دارند عامل اصلی که منجر به رشد شاخص‌های بورس شده است افزایش سودآوری شرکت‌های بورس است.
آمار‌ها نیز نشان می‌دهد که میزان سودآوری شرکت‌های بورس در حال افزایش است و این امیدواری به‌وجود آمده است که روند رشد درآمد شرکت‌های بورس همچنان ادامه داشته باشد. این اطلاعات نشان می‌دهد که سود خالص محقق شده سال مالی۱۳۹۹ از سوی ۳۱۸شرکت حاضر در بازار سهام از مرز ۲۰۶هزار میلیارد تومان گذشته است همچنین درآمد بزرگ‌ترین شرکت‌های بورس با رشد بسیار خوبی مواجه شده است به‌طوری که درآمد شرکت فولاد مبارکه اصفهان به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت بورس با ثبت رکورد‌های جدید به بیش از 12هزارو 100و صنایع ملی مس به 6هزارو 500میلیارد تومان رسیده است.
همچنین درآمد شرکت‌های گل گهر و فولاد خوزستان هم به‌ترتیب به 4.4و3.5هزار میلیارد تومان رسیده است. طبق آخرین آمارها میزان فروش شرکت‌هایی که در زنجیره معدن و صنایع معدنی فعال هستند طی 3ماهه نخست امسال ۱۶۰درصد رشد یافته و به بیش از ۱۳۵هزار میلیارد تومان رسیده است. مهدی سوری کارشناس بازار سرمایه در این‌باره گفت: فضای بی‌اعتمادی که در بازار سرمایه شکل گرفته بود، تا حدودی با انتخاب رئیس‌جمهور جدید کاهش یافته و امیدها را به بازار برگردانده‌ است. به‌گفته او در چند‌ماه اخیر سود شرکت‌های بورس هم به شکل مطلوبی افزایش یافته و گزارش‌ها نشان می‌دهد که شرکت‌ها عملکرد نسبتا خوبی داشتند.

افزایش قیمت مواد پایه در جهان
همگام با رشد درآمد شرکت‌های بورس قیمت مواد خام یا پایه هم در بازار‌های جهانی در حال افزایش است و این موضوع تأثیر زیادی بر درآمد شرکت‌های صادرات محور بر جای گذاشته است.آمار‌ها نشان می‌دهد در چند‌ماه گذشته قیمت جهانی مواد معدنی‌ها به‌ویژه مس، سنگ آهن، روی و سرب و مواد پتروشیمی به نحو مطلوبی افزایش یافته و این موضوع منجر به افزایش درآمد شرکت‌هایی شده که چنین محصولاتی را صادر می‌کنند.
علیرضا تاج‌بر، یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه رشد کنونی شاخص بورس مربوط به سهام شرکت‌های صادرات‌محور است، گفت: به‌دلیل افزایش قیمت جهانی ناشی از بهبود شرایط کرونا، زمینه بازگشت تقاضا در بازار جهانی فراهم شده است؛ بنابراین شرکت‌های صادرات‌محور شرایط مساعدی برای بهبود معاملات خود دارند.
او به وضعیت فعلی معاملات بورس اشاره کرد و گفت:اکنون بسیاری از سهام حاضر در بازار به لحاظ بنیادی در شرایط خوبی برای سرمایه‌گذاری قرار دارند، همچنین سهام اکثر شرکت‌ها به‌دلیل اصلاح قیمتی که در چند‌ماه گذشته تجربه کردند، اکنون با ارزشی کمتر از ارزش ذاتی خود در حال معامله هستند که این موضوع باعث شده تا بازار اکنون در موقعیت مناسبی برای سرمایه‌گذاری قرار بگیرد.
او با تأکید بر اینکه فروش بسیاری از شرکت‌های حاضر در بورس مبتنی بر فروش مواد خام یا پایه است تأکید کرد: افزایش قیمت جهانی ناشی از بهبود شرایط کرونا، زمینه‌ساز بازگشت تقاضا در بازار جهانی شده و بر این اساس شرکت‌هایی که صادرات‌محور بوده و قیمت آنها وابسته به نرخ‌های جهانی است اکنون در شرایط مساعدی برای بهبود وضعیت معاملات خود قرار گرفته‌اند.
حسین عبدی، یک کارشناس دیگر بازار سرمایه در این‌باره گفت:‌اکنون وضعیت بنیادی شرکت‌ها بسیار مثبت است به‌طوری که هم‌اکنون حدود 30تا40درصد شرکت‌های بزرگ وضعیت خوبی دارند و با توجه به افزایش قیمت جهانی مواد خام، شرکت‌ها می‌توانند محصولاتشان را با قیمت‌های بالاتری بفروشند.
به‌گفته او، شرکت‌های تولید‌کننده اوره، متانول و پتروشیمی بالاترین قیمت‌های تاریخی را در فروش دارند و شرکت‌های بنیادی تا انتهای سال1400 می‌توانند بازده خوبی برای سرمایه‌گذاران داشته باشند.

مکث
کاهش نرخ بهره بین بانکی

یکی دیگر از دلایلی که به‌نظر می‌رسد ظرف روز‌های گذشته تأثیر مثبتی بر معاملات بورس داشته  کاهش نسبی نرخ سود بین بانکی است با این حال به‌نظر می‌رسد نرخ سود بین بانکی که می‌تواند به نرخ سود سپرده‌ها جهت بدهد تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله دارد با این حال به‌نظر می‌رسد این موضوع نیز روی افزایش تقاضا در بازار سرمایه اثر‌گذار بوده است. همایون دارابی، یک کارشناس بازار سرمایه در این‌باره گفت: طی ۹‌ماه گذشته بالا بودن سود بانکی باعث شد کسی تمایل به سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه نداشته باشد بنابراین با حضور رئیس‌کل جدید بانک مرکزی نرخ بین بانکی تقریبا نزدیک به ۲درصد کاهش یافت و این موضوع رونق را به بازار برگرداند.مجید عبدالحمیدی، یک تحلیلگر دیگر بازار سرمایه هم با بیان اینکه تقاضای بانک‌ها برای دریافت پول کاهش یافته و همین موضوع منجر به کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی شده، گفت: بورس امیدوار است در آینده نقدینگی بیشتری جذب کند.او توضیح داد:بانک‌ها برای تأمین نقدینگی مورد نیاز خود از بازار بین بانکی بهره می‌برند؛ به این معنا در بازار بین بانکی، نقدینگی از مؤسسات مالی دارای مبالغ مازاد، به مؤسسات مالی دارای کسری وجوه انتقال داده می‌شود که در این میان، بازار وام بین بانکی از گروه‌های بازار بین بانکی به‌حساب می‌آید که بانک‌ها در چارچوب آن به یکدیگر وام می‌دهند.به‌گفته او نرخ سود بین بانکی می‌تواند نرخ سود سپرده را کاهش دهد که در این صورت راهی برای ورود نقدینگی به بازار سرمایه باز می‌شود و به‌طور غیرمستقیم این امر می‌تواند اوضاع بازار سرمایه را بهبود بخشد.

این خبر را به اشتراک بگذارید