مهرنوش میرزاییمهر- خبرنگار
با وجود گرمای طاقتفرسای این روزهای تهران، قطع مکرر برق، مسئله کمبود انرژی در کشور را دوباره مطرح کرده است. با توجه به موقعیت کشور، استفاده از انرژیهای پاک و تولید برق از منابع تجدیدپذیر میتواند از اولویتهای مهم ایران باشد که چندان توسعه نیافته است. زباله بهعنوان طلای کثیف باارزش، یکی از این منابع به شمار میآید که طی سالهای اخیر تنها به همت شهرداری تهران، مقداری جزئی از طریق آن برق تولید و به مدار وارد شده است. بهنظر میرسد گره کار هم در اقبال کم بخش خصوصی برای ورود به ماجرا و کمبود اعتبارات باشد. حال، خبر میرسد که نهاد ریاستجمهوری دستورات لازم را بهمنظور کمک به تامین اعتبار راهاندازی زبالهسوز ۸۰۰تنی در تهران صادر کرده است.
کاهش 1300تنی زباله
4سال پیش در تهران روزی بیش از 7هزار تن زباله تولید میشد که این عدد حالا با طرحهای مختلف بازیافتی و زبالهسوزی به 5هزار و 700تن کاهش پیدا کرده است. بخشی از این پسماندها که قابلیت حرارتی بالایی دارند ریجکت نامیده میشوند که تولید انرژی از آنها هدف طرح جامع سازمان مدیریت پسماند برای 20سال آینده است. در برنامه طرح جامع، هزار تن از پسماند تهران شامل ریجکت میشود که باید تبدیل به انرژی شود. بر این اساس و اکنون با موافقت نهاد ریاستجمهوری برای تامین منابع مالی قرار است از 800تن باقیمانده پسماندها نیز انرژی تولید شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند در توضیح اقدامات انجام شده برای واحد زبالهسوز ۸۰۰ تنی در آرادکوه میگوید: سازمان مدیریت پسماند مکاتبات خود را با نهاد ریاستجمهوری (دفتر رئیسجمهور و دکتر جهانگیری) انجام داده و دستورات لازم بهمنظور کمک به تامین اعتبار راهاندازی این زبالهسوز ۸۰۰ تنی صادر شده است، اما با توجه به اینکه آخرین روزهای فعالیت دولت دوازدهم است و بهدلیل آنکه تعهد خارج از برنامه برای دولت آینده ایجاد نشود، اتفاقی رخ نداده است. سازمان مدیریت پسماند این مطالبه را از دولت جدید پیگیری خواهد کرد و دنبال آن است که ظرفیت خود را با ورود زبالهسوزهای جدید تا ۲۵۰۰ تن در روز افزایش دهد. اگر در مجتمع آرادکوه زبالهسوزی را به ۲۵۰۰ تن در روز برسانیم، چیزی بالغ بر ۵۰ تا ۶۰ مگاوات ساعت تولید برق میشود. او برآورد سرمایهگذاری این واحد زبالهسوز 800تنی را بیش از ۵۰میلیون یورو اعلام میکند.
دستگاههای آر.وی.ام تحولی در بازیافت پسماند
شهرداری تهران برای آنکه مشکلات ناشی از تولید هزاران تن زباله کمتر شود، استفاده از تکنولوژیهای جدید برای این منظور را نیز در دستور کار قرار داده است. در این بین، یکی از مهمترین ابزارهایی که شهرداری تهران تمرکز ویژهای روی آن دارد، جانمایی دستگاههای آر. وی.ام
(Reverse Vending Machine) یا دستگاه دریافت خودکار است. دستگاههای آر.وی.ام (RVM) بهعنوان دستگاه خوددریافت بطریهای پلاستیکی نوشیدنی (PET) و شیشه عمل میکند. با استفاده از این دستگاهها در حوزه زیستمحیطی انقلاب مهمی رخ میدهد و شهروندان در ازای ارائه بطری و شیشههای دورریز قابل بازیافت به دستگاه خوددریافت، پول آن را دریافت میکنند. مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران گام چهارم اجرای طرح کاپ را که به تفکیک زبالهها در مبدا اختصاص دارد، استفاده از این دستگاهها در روند بازیافت زبالهها میداند: گام چهارم اجرای طرح کاپ، برنامه هوشمندسازی و توسعه زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی است که یکی از موارد آن استقرار دستگاههای دریافت خودکار پسماند خشک RVM است. استفاده از این دستگاهها باعث کاهش فرایند طولانی جمعآوری این زبالههای دارای ارزش میشود و تأثیر زیادی در کاهش هزینههای نگهداشت شهر دارد. صدرالدین علیپور با بیان این مطلب که این دستگاهها با همراهی برنامه عمران ملل متحد (یو.ان.دی.پی) در ایران تامین شده است، میگوید: هدف اصلی از بهرهبرداری از این دستگاه، کمک و تسریع در امر تفکیک و جداسازی پسماندهای خشک توسط شهروندان در مبدا و در نهایت کاهش هزینهها همراه با بستههای تشویقی ویژه شهروندان است.
قرار است از دستگاههای آر.وی.ام (دریافت خودکار پسماند) با حضور شهردار تهران، نماینده برنامه توسعه سازمان ملل و سفرای کشورهای ژاپن و هلند رونمایی شود. در این مراسم که فردا و در ساختمان شهرداری برگزار میشود، پیروز حناچی، شهردار تهران، کلودیو پروویداس نماینده برنامه توسعه ملل متحد در ایران، ژاک ورنر سفیر هلند و آیکاوا کازوتوشی سفیر ژاپن سخنرانی خواهند کرد.
دو شنبه 21 تیر 1400
کد مطلب :
135645
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/jRw2z
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved