• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 2 اردیبهشت 1397
کد مطلب : 13170
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Pz3W
+
-

ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت

عشق‌ورزیدن و خلاقیت برای داشتن جامعه‌ای سالم

عشق‌ورزیدن و خلاقیت برای داشتن جامعه‌ای سالم

نبود شادی، عدم‌رضایتمندی از زنــدگــی و فرهنـگ زندگی، برخــوردهای نـامتــعارف‌و تنش‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و... از عوامل ایجاد‌کننده افسردگی در جامعه ایران است.

آخرین آمارها هم در کشور نشان می‌دهد که ایران جزو کشورهایی است که از نظر میزان افسردگی درجه بالایی دارد.

پیش‌بینی می‌شود که در سال ٢٠٣٠ یعنی ١٣ سال بعد، افسردگی به تنهایی، دومین عامل سال‌های از دست رفته عمر درکل دنیا شود. دکتر ایرج حریرچی با بیان اینکه تأثیر بیماری‌های روانی و اعتیاد بر بار بیماری‌ها در کشور طی ٢٥ سال گذشته از رتبه هشتم به رتبه دوم رسیده است، می‌گوید: «افسردگی و اختلالات اضطرابی 2عامل اصلی از 5 عامل اول سال‌های از دست‌رفته عمر به‌دلیل ناتوانی در کشورهستند؛ البته مانند تمام دنیا، بار بیماری‌های روانی و اعتیاد در کشور ما نیز درحال افزایش است و این در حالی است که اگر معیارهای سلامت روان را بشناسیم و آن را با ویژگی‌های شخصی خود و دیگران تطابق دهیم، می‌توانیم تا حدودی عوامل آسیب‌زا را شناسایی کنیم و با اصلاح عوامل منفی و مضر بر سلامت روان به شخصیت سالم برسیم».



سلامت روان موضوعی اجتماعی است

وی با اشاره به اینکه سلامت روان بیش از آنکه امری فردی باشد، موضوعی اجتماعی است، می‌افزاید: «جامعه ناسالم دچار بی‌اعتمادی، دشمنی و بدگمانی است و مانع رشد کامل افراد می‌شود، اما در مقابل، جامعه سالم می‌تواند به افراد امکان عشق ورزیدن ،باروری،کارآمدی و خلاقیت دهد.  همچنین اتفاقات فرهنگی و اجتماعی در جامعه می‌تواند به افزایش یا کاهش سلامت روان دامن بزند. به همین سبب متخصصان سلامت روان معتقدند که افرادی که به‌طور مکرر در معرض اخبار منفی قرار می‌گیرند، استرس شدیدی را بعد از شنیدن اخبار منفی و حوادث تحمل می‌کنند و به مرور زمان ممکن است دچار حالت‌‌هایی از افسردگی و اضطراب شوند. البته یکی از مشکلات جامعه این است که اگر کسی خبر منفی بدهد، ناخودآگاه دیگران این قضاوت را در مورد خود نیز انجام می‌‌دهند که برای حل این مشکلات باید به ایجاد آرامش در خانواده توجه کرد، مثلا کارهایی مثل ارتباط با همسر و فرزندان و افزایش فعالیت‌های دسته‌جمعی در خانواده می‌تواند به این موضوع کمک کند. همچنین باید در خانواده رابطه منطقی بین پدر و مادر وجود داشته باشد.البته ارتقای سطح سواد سلامت جامعه می‌تواند به انگ‌زدایی ‌از بیماری‌‌های روانی کمک کند».



ارتقای سلامت روان
راه‌حل اختلالات روانی


سخنگوی وزارت بهداشت ارتقای امنیت و رفاه اجتماعی را یکی دیگر از راه‌های مبارزه با بیماری‌‌های روانی خوانده و ادامه می‌دهد: «ارتقای سطح نشاط اجتماعی باید مطابق با فرهنگ ما باشد و از مشارکت‌های اجتماعی و فرهنگی گرفته تا ورزش و فعالیت‌های فیزیکی متغیر است. البته تأمین نیازهای اقتصادی و کاهش اختلاف طبقاتی نیز از موارد دیگر حل اختلالات روانی در جامعه است. همچنین توجه به مهندسی و مبلمان شهری می‌تواند بسیاری از اختلالات روانی را حل کند؛به عنوان مثال، استفاده از رنگ‌‌های شاد در فضای شهری و توجه به نمای اماکن عمومی و توسعه فضاهای سبز و شکل ساختمان‌ها، ازجمله این موارد در فضاهای شهری است.  به این موارد امنیت شغلی، ارتقای سلامت جسمی، تغییر در سیستم آموزشی کشور، مدیریت استفاده از تلفن همراه و فضای مجازی، کنترل آلودگی هوا، مدیریت ترافیک را نیز باید اضافه کرد که به ارتقای سلامت روان مردم کمک می‌کند. ضمن اینکه اینطور نیست که بگوییم هر کسی اراده یا ایمان قوی دارد، دچار افسردگی یا اختلال روانی نمی‌شود، بلکه برخی اختلالات روانی به‌علت عارضه‌های ژنتیک ایجاد می‌شود و فرد  با وجود داشتن ویژگی‌های مثبت فردی و محیطی، به اختلالی دچار می‌شود».

این خبر را به اشتراک بگذارید