• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 22 اردیبهشت 1400
کد مطلب : 130511
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wpw5r
+
-

ثبت‌نام از داوطلبان سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری دیروز آغاز شد

روز ثبت‌نام نظامی‌ها

تا انتخابات
روز ثبت‌نام نظامی‌ها

 حضور فرماندهان ارشد نظامی از همان نخستین ساعات روز اول ثبت‌نام‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم کلید خورد. هیچ‌کدام از داوطلبان روز نخست ثبت‌نام‌ها رد و نشانی از مقام‌های ارشد سیاسی کشور نداشتند و سرتیپ محمدحسن نامی، سرتیپ سعید محمد و سرتیپ حسین دهقان از ارتش و سپاه پا به میدان رقابت‌های ریاست‌جمهوری گذاشتند.
محمد حسن نامی، وزیر ارتباطات دولت محمود احمدی‌نژاد، سعید محمد فرمانده سابق قرارگاه خاتم‌الانبیا تا قبل از ظهر سه‌شنبه ثبت‌نام خود را تکمیل کردند و حسین دهقان، مشاور رهبر معظم انقلاب در امور دفاعی و وزیر اسبق دفاع در نوبت عصر ثبت‌نام‌ها راهی ستاد انتخابات کشور شد. همه گمانه‌زنی‌ها و اخبار محفلی نیز حول برنامه حضور سایر سرداران نظامی کشور در ستاد انتخابات وزارت کشور در میدان فاطمی بود. گزارش‌های پیش از ظهر شنبه حکایت از آن داشتند سردار رستم قاسمی، وزیر نفت دولت محمود احمدی‌نژاد نیز به سالن ثبت‌نام‌ها خواهد آمد ولی به‌علت تلاقی با برنامه ثبت‌نام سعید محمد به وقت دیگری موکول شد. از ستاد انتخاباتی محسن رضایی، داوطلب دیگر این دوره از انتخابات نیز خبر رسید او ثبت‌نام خود را به روزهای میانی موکول کرده است. محمدحسن نامی، نخستین چهره نظامی حاضر در انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم بود. او پس از ثبت‌نام‌ها در سالن کنفرانس خبری حاضر شد و گفت: «عقبه من ارتش جمهوری اسلامی است.»
سعید محمد نیز ساعتی بعد در ستاد انتخابات کشور حاضر شد و با دفاع از عملکرد خود در فرماندهی سابق قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه گفت: «با دارا‌بودن کارنامه‌ای خوب و تیم بسیار قوی و مجرب که برخی را نیز تا قبل از انتخابات معرفی خواهم کرد پا به عرصه گذاشته‌ام.»

مستقلیم
این فرماندهان سابق نظامی در پاسخ به سؤالات خبرنگاران از اعلام وابستگی سیاسی خود به جناح‌های سیاسی اجتناب کردند. امیر نامی، وزیر ارتباطات دولت محمود احمدی‌نژاد گفت: «من به‌صورت مستقل وارد شدم ولی به لحاظ نوع تفکر اصولگرا هستم.» سعید محمد نیز با تأکید بر اینکه به‌صورت مستقل در انتخابات شرکت می‌کنم و از ناحیه هیچ جناحی هم مورد حمایت قرار نگرفتم و نمی‌خواهم هم که مورد حمایت آنها قرار بگیرم، گفت: «معتقدم بیشترین آسیب را به جریان اجرایی کشور فضای دوقطبی اصلاح‌طلبی و اصولگرایی زده است. به هیچ جریانی قولی برای سهامی‌شدن دولتم نداده‌ام.»

انتقاد دهقان از برخی تردیدهای انتخاباتی
حسین دهقان، وزیر اسبق دفاع عصر سه‌شنبه پس از ثبت‌نام‌ها در سالن کنفرانس خبری ستاد انتخابات کشور گفت: انتخابات ریاست‌جمهوری فیلم یا سریال نیست که تا لحظه آخر مردم را در تردید نگه داریم؛ از همین رو در نخستین روز برای ثبت‌نام اقدام کردم. او با بیان اینکه عرصه انتخابات کشور جای سلبریتی‌های سیاسی نیست، تصریح کرد: پاسخگویی به مردم، پذیرش مسئولیت و کارآمدی مسئولان نظام، حقوق همه ملت ایران است. مردم ما شایسته زندگی بهتر از این هستند باید با مردم رو‌راست بود چون مشکلات کشور به‌دلیل عدم‌شفافیت است؛ آن‌هم شفافیت دائمی نه شفافیت انتخاباتی. دهقان درباره اینکه اگر آقای رئیسی کاندیدا شود، کناره‌گیری می‌کنید، گفت: نه منتظر کسی هستم و نه در گرو آمدن کسی ماندم. او درباره اینکه با نظامیان ائتلاف خواهید کرد، تصریح کرد: هرکسی تکلیف خود را می‌داند و من چنین تکلیفی برای خود قائل نیستم.

رضایت ولی و مردم با هم
سعید محمد پیش از ظهر ثبت‌نام‌ها با بیان اینکه «ساخت کشور و اصلاح زیرساخت‌ها در صد روز قابل انجام نیست و من برنامه‌ای چهارساله در این زمینه دارم تا کشور را به حد قابل‌قبولی برسانم»، گفت: ان‌شاءالله شاهد اقتدار کشور در حوزه بین‌الملل خواهیم بود؛ با شعار اول همسایگان پا به عرصه می‌گذارم. نگاه به شرق یکی دیگر از رویکردهای من است و باید بین غرب و شرق توازن برقرار شود.
او با انتقاد از سیاست خارجی دولت گفت: اینکه نگاه‌ها به 1+5 باشد خطایی استراتژیک است که تا به امروز شاهد آن بودیم و نتیجه آن هم صرفا کوچک‌شدن سفره‌های مردم و نگرانی‌های مردم بوده است. آنچه برای من مهم است رضایت ولی و رضایت مردم عزیز کشور است و امیدوارم مردم به سرباز کوچک خودشان و فردی که برای پاسخگویی به نیازهای آنها وارد عرصه شده است، تا روز انتخابات حمایت مستمر داشته باشند.
پاسخ فرمانده سابق قرارگاه خاتم‌الانبیا به کناره‌گیری احتمالی‌اش درصورت ثبت‌نام ابراهیم رئیسی نیز  محل توجه بود. او گفت: با توجه به اینکه آیت‌الله رئیسی اعلام موضع نفرمودند و ایشان از سرمایه‌های عظیم انقلاب هستند و همچنین با توجه به اینکه کارزار انتخابات هنوز شفاف نیست، پس از پایان ثبت‌نام و تأیید صلاحیت‌ها در این زمینه اعلام‌نظر خواهم کرد.

نیازی به اذن گرفتن نبود
محمد در پاسخ به این پرسش که آیا برای کاندیداتوری در انتخابات از رهبری اذن گرفته‌اید؟ گفت:‌ شأن رهبری بسیار بالاتر از این است که بخواهند به افرادی اذن بدهند؛ شاید برخی نزد ایشان برای مشورت حاضر شوند و معمولا نیز ایشان سعی می‌کنند نفیا و اثباتا وارد این عرصه نشوند. راجع به حقیر اصلا نیازی به این موضوع نبوده و همین که دیدم ایشان در گام دوم راجع به حضور جوانان تأکید کردند بر خود لازم دیدم که وارد عرصه شوم.  محمدحسن نامی نیز در مهم‌ترین بخش از اظهاراتش در جمع خبرنگاران گفت: من با شعار «نظم و قانون در سایه مکارم اخلاق» آمده‌ام تا دولت مقتدر و منضبط تشکیل دهم. بی‌نظمی در ارکان اداری کشور ایجاد شده که باید آن را اصلاح کرد. او در پاسخ به این پرسش که آیا با احمدی‌نژاد برای ثبت‌نام هماهنگی کرده‌اید، گفت: چه نیازی هست با احمدی‌نژاد صحبت کرده باشم. من فرد مستقلی هستم که عقبه من ارتش است.
رئیس سابق سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح درباره فعالیت انتخاباتی خود گفت: اعتقاد دارم تا زمانی که همه نامزدها مورد تأیید شورای نگهبان قرار نگرفته‌اند، نباید ستادی ایجاد کرد و نامی از افراد کابینه آورد. من قبل از تأیید صلاحیت توسط شورای نگهبان، کار تبلیغاتی انجام نمی‌دهم.

حاشیه‌های ثبت‌نام
نخستین روز ثبت‌نام‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم با  استقبال ده‌ها نفره داوطلبان از همان نخستین ساعت نام‌نویسی همراه بود. برخی قبل از ساعت8صبح و شروع ثبت‌نام‌ها جلوی در تالار وزارت کشور جمع شده بودند و منتظر آغاز به‌کار ستاد انتخابات کشور بودند. داوطلبان زیادی از شهرستان‌های دور و نزدیک راهی تهران شده بودند تا پرونده ثبت‌نامی در انتخابات تشکیل دهند. تعدد حضور مردان و زنان در کنار یکدیگر حکایت از یک دوره دیگر استقبال‌های ثبت‌نامی در انتخابات ریاست‌جمهوری داشتند. از همه سنین و اقشار مختلف ثبت‌نام به عمل آمد و بسیاری از داوطلبان در گفت‌وگو با همشهری می‌گفتند ستاد انتخابات در گرفتن مدارک و نام‌نویسی از آنها برخورد مناسبی داشته است. فرایند ثبت‌نام‌ها برای بسیاری از داوطلبان طولانی می‌شد و تا مدت یک ساعت زمان می‌برد. یک روحانی غیرمشهور برای ارائه کامل پرونده ثبت‌نامی خود 2ساعت در یکی از باجه‌ها نشست و به کاربر سیستم ثبت‌نام‌ها می‌گفت مدرک فقه مدیریت دارد ولی اثبات آن شرایط خاص خود را داشت. اگر نامزدها تمایل داشتند مدارک تحصیلی و سوابق کاری آنها نیز دریافت می‌شد ولی الزامی نبود و برای ثبت‌نام‌ها مطابق قانون انتخابات ریاست‌جمهوری عمل می‌شد. نزدیک به 40کاربر به‌طور همزمان کار ثبت‌نام‌ها را انجام می‌دادند. یکی از کاربران ثبت‌نام‌ها به همشهری گفت که برای ثبت‌نام‌ها مطابق ادوار گذشته عمل می‌شود و با توجه به آموزش‌های لازم از چند هفته قبل، در عمل امکان ثبت‌نام با شرایط جدید نیز فراهم نبوده است. در عین حال به‌گفته او اگر کسانی شرایط جدید مدنظر شورای نگهبان درخصوص سوابق اجرایی و مدرک تحصیلی فوق‌لیسانس نیز داشتند این مدارک از آنها دریافت می‌شد. حضور یکی از نامزدها که می‌گفت یارانه یورویی به ایرانیان می‌دهد و دختر جوانی که با موتورسیکلت به محل ثبت‌نام‌ها آمده بود ازجمله حاشیه‌های روز نخست ثبت‌نام‌ها بود. پسر جوان 27ساله‌ای که دارای مدرک کارشناسی بود وقتی ثبت‌نامش انجام شد گفت به کاربران ثبت‌نام تذکر داده است  که دریافت مدرک فوق‌لیسانس و لحاظ شرایط سنی خلاف قانون است. یک فلافل‌فروش نیز در ثبت‌نام‌ها ریموت کنترل خود را به نشانه کلید حل مشکلات به‌دست گرفته بود.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید