اگر همیشه سبکهای شناختهشده موسیقی مثل موسیقی سنتی، پاپ، راک و... را گوش میکردید و بهدنبال یک سبک جدید در دنیای موسیقی هستید، حتما جدیدترین اثر گروه موسیقی «بمرانی» را گوش بدهید. آلبوم «احتمالا قهرمانی در کار نیست» که این گروه موسیقی کاملا متفاوت، آن را سال گذشته منتشر کردهاند، تلفیقی از سبکهای موسیقی جز، کانتری، راک و جیپسیپانک است و پنجمین آلبوم استودیویی گروه بمرانی بهحساب میآید. این آلبوم دارای 12قطعه موسیقی به نامهای «شرایط حساس»، احتمالا قهرمانی در کار نیست، «از پیشم نرو»، «درونی»، «فرض کن»، «که روشنی سحر»، «داد بیداد»، «پاییز»، «خشکسالی»، «کلانتری»، «گلواژه» و «خارجی» است. گروه موسیقی بمرانی همان گروه بهاصطلاح آلترناتیو (غیرمتعارف) است که در برنامه «همرفیق» اجرای زنده موسیقی دارند.
دوباره پالت
بسیاری از علاقهمندان به موسیقی، بهویژه آنهایی که گروه موسیقی «پالت» را دنبال میکردند، خیلی وقت بود که نگران ازبینرفتن این گروه موسیقی بودند چراکه امید نعمتی خواننده گروه پالت بهطور شخصی کار میکرد و از آخرین کار مشترک این گروه موسیقی پرطرفدار، مدت زیادی میگذشت. به همین دلیل این تصور بهوجود آمده بود که گروه پالت هم به سرنوشت برخی از گروههای موسیقی دچار شده و منحل شده است. اما در آخرین روزهای سال گذشته بچههای گروه پالت دور هم جمع شدند و در روزهایی که کرونا، موسیقی کشورمان را زمینگیر کرده، یک آلبوم جدید روانه بازار کردند. اگر هنوز آلبوم «نصفالنهار مبدا» را گوش نکردهاید، پیشنهاد میکنیم حتما تازهترین و چهارمین آلبوم گروه پالت را بشنوید.
قطعههای پیانو
شاید این روزها هیچچیزی مثل قطعههای بیکلام موسیقی نتواند آرامش را به ذهن و جانمان هدیه دهد. اگر با ما همعقیدهاید، پیشنهاد بسیار خوبی برای این روزهایتان داریم. آلبوم
«Piano and Light (پیانو و روشنایی)» 12قطعه بیکلام و دلنشین از تکنوازی برایان کرین است که سال2011 منتشر شده. بسیاری از منتقدین معتقدند ملودیهای برایان کرین بسیار مجذوبکننده است و شنونده با آن ارتباط برقرار میکند. ضمن اینکه این آلبوم بهخوبی بلوغ آهنگسازی او را نشان میدهد. پس اگر به پیانو علاقهمند هستید و بهدنبال موسیقی آرامشبخش میگردید، این آلبوم گوشنواز را از دست ندهید. بهراحتی با جستوجوی نام این آلبوم، میتوانید لینکهای دانلودش را پیدا کرده و ملودیهای دلنشینش را گوش دهید و لذت ببرید.
برنده دو جایزه اسکار
فیلم «پدر» (The Father) محصول مشترک فرانسه و انگلستان به نویسندگی و کارگردانی فلوریان زلر که در آن آنتونی هاپکینز و الیویا کلمن بازی کردهاند، توانست در مراسم اسکار امسال دو جایزه بگیرد. این فیلم، داستان یک پیرمرد ولزی را روایت میکند که باید با پیشرفت ازدستدادن حافظه خود مقابله کند. در این راه از درخواست کمک از دخترش هم اجتناب میکند و سعی دارد از شرایط متغیرش سر در بیاورد. اما طولی نمیکشد که به کسانی که دوستشان دارد و حتی ذهن خودش هم، شک میکند. شاید برایتان جالب باشد بدانید این فیلم نامزد بهترین فیلم، بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین طراحی صحنه، بهترین تدوین، بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین بازیگر نقش مکمل زن جایزه اسکار 2021 بود که توانست جوایز بازی و فیلمنامه را بدست آورد.
اکران آنلاین شنای پروانه
اگر هنوز فرصت نکردهاید فیلم «شنای پروانه» را ببینید، اکران آنلاین فیلیمو این فرصت را در اختیارتان قرار میدهد تا برنده سیمرغ سیوهشتمین دوره جشنواره فیلم فجر را بهراحتی از خانه تماشا کنید. کارگردان و نویسنده این فیلم که محصول سال1398 است، محمد کارت است، رسول صدرعاملی تهیهکننده است و در این فیلم بازیگرانی چون جواد عزتی، طناز طباطبایی، امیر آقایی، علی شادمان، مهلقا باقری، ناهید مسلمی، پانتهآ بهرام، علیرضا داوودنژاد و... ایفای نقش کردهاند. ضمن اینکه این فیلم چندین سیمرغ جشنواره فیلم فجر را از آن خود کرده که بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، بهترین بازیگر نقش مکمل زن، بهترین تدوین، بهترین صداگذاری و میکس، بهترین صدابرداری و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران ازجمله آنهاست.
همشهری کین
علاقهمندان به فیلمهای ژانر درام بیوگرافی، این روزها یک گزینه بسیار خوب در اختیار دارند. «منک»، فیلمی به کارگردانی «دیوید فینچر» بزرگ است و سال 2020ساخته شده. اما موضوع مهم این فیلم که آن را جدا از نام پرآوازه کارگردانش، دارای اهمیت میکند، فیلمنامه آن است که داستان زندگی واقعی «هرمن جی منکویتس» ملقب به «منک» را روایت میکند. حالا این هرمن جی منکویتس کیست؟ فیلمنامهنویس فیلم «همشهری کین» که سال1341 ساخته و به یکی از شاهکارهای تاریخ سینمای جهان تبدیل شد. در این فیلم گری اولدمن نقش منک را بازی میکند و درنهایت این فیلم با کارگردانی فینچر، بازی درخشان گری اولدمن و موضوع زندگینامه فیلمنامهنویس همشهری کین، در 10رشته نامزد دریافت جایزه اسکار2021 شده که توانست دو جایزه فنی طراحی صحنه و فیلمبرداری را ببرد.
مناجاتخوانی
اگر این روزها بهدنبال نواهای مرتبط با ماه مبارک رمضان میگردید، آلبوم «سِر عشق» را از دست ندهید. این آلبوم که شامل مناجاتخوانیهای ویژه ماه مبارک رمضان است، همین هفته منتشر شده و گزینه بسیار خوبی برای روزهای مهمانی خدا بهحساب میآید. این آلبوم کار مشترک آوازخوانانی از دو نسل مختلف آواز دستگاهی ایران به نامهای داوود فیاضی، محمد ملاآقایی، علیرضا حاجی طالب و علی صدیقیراد است و در آن از اشعار شاعران کلاسیک و نامدار ایرانی همچون حافظ، سعدی، عطار، نظامی، فخرالدین عراقی و باباطاهر استفاده شده است. آوازهای این آلبوم که روز شنبه چهاراردیبهشتماه رونمایی شد، در مایههای ماهور، چهارگاه، افشاری، ابوعطا، شوشتری، منصوری، بیاتترک، دشتی و دشتستانی اجرا شده است.
این دهان بستی...
بیشک ماه مبارک رمضان با نوای ماندگار ربنای زندهیاد محمدرضا شجریان گره خورده است. همه ما این نوای روحانگیز را بارها و بارها شنیدهایم و برای بسیاری از ما نشستن بر سر سفره افطار بدون گوشسپردن به نوای ربنای استاد شجریان تعریف نشده است. اما همین استاد مسلم آواز موسیقی ایران، مناجات بسیار زیبای دیگری هم برای این روزها دارد که ممکن است خیلیهایمان تا امروز آن را از دست داده باشیم. مناجات زیبای استاد شجریان اینطور شروع میشود: «این دهان بستی دهانی باز شد/ تا خورنده لقمههای راز شد/ لب فرو بند از طعام و از شراب/ سوی خوان آسمانی کن شتاب/ گر تو این انبان ز نان خالی کنی/ پر ز گوهرهای اجلالی کنی».
آهنگ اسمهای خدا
یکی از حال خوبکنترین نواهای ماه مبارک رمضان، تواشیح آشنای «اسماء الحسنی» است؛ کار بسیار زیبای گروه تواشیح «محمد رسولالله» که در آن 99اسم خدا را جا دادهاند. سالهای قبل این نوای آشنا را بیشتر از طریق تلویزیون و رادیو، بهخصوص در لحظات افطار میشنیدیم، اما امسال در رسانههای دیداری و شنیداریمان کمتر به آهنگ اسمهای خدا پرداخته میشود. اگر میخواهید امسال بر سر سفره افطار، به دعاهایتان 99اسم خدا را ضمیمه کنید، حتما تواشیح اسماء الحسنی را دانلود کرده و گوش دهید. در این آهنگ زیبا و انرژیبخش، خدا با نامهای عزیز، خالق، مصور، غفار، رزاق، فتاح، لطیف، حلیم، غفور، جلیل، مجیب، وکیل، متین، ماجد، مقتدر، رئوف، هادی، تواب، منتقم، صبور، سمیع، بصیر و... یادشده است.
روایت یک کودتا
«کودتای 53» برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند از سیونهمین جشنواره فیلم فجر است که به انتخاب واشنگتنپست، جزو پنجمستند برتر سال 2020 قرار دارد! تقی امیرانی، مستندساز ایرانی ساکن انگلیس، حین تحقیق برای ساخت مستندی درباره کودتای 28مرداد سال1332، به مدارک و اسنادی دست یافت که دههها از چشم عموم مردم و اغلب تاریخنویسان پنهان مانده بود. اسنادی که کاویدن 10ساله آنها بهدست مستندساز ایرانی زوایای تاریک این کودتا را روشن میکند. تدوینگر این مستند هم «والتر مرچ» است؛ کسی که تدوین فیلمهایی چون «آخرالزمان»، «مکالمه» و «بیمار انگلیسی» را در کارنامه هنریاش دارد. اگر به تاریخ، بهخصوص تاریخ معاصر ایران علاقهمند هستید، اکران آنلاین این مستند در سایت «هاشور» را از دست ندهید.
نامزد اسکار مستند
اگر اهل فیلمهای مستندخارجی هستید، حتما مستند «مجموعهدار» (Collective) را ببینید؛ این فیلم داستان آتشسوزی ساختمانی در بخارست را روایت میکند که بهدنبال نبود درهای اضطراری کافی و رسیدگینکردن درست مسئولین، باعث کشتهشدن 27نفر و زخمیشدن 180نفر میشود؛ اتفاقی که سلسله شورشهای مردم در شهر بخارست، پایتخت کشور رومانی را در پی دارد. این فیلم که محصول سال2019 کشورهای رومانی، لوکزامبورگ و آلمان است، در جشنوارههای مختلف دنیا افتخارات متعددی کسب کرده و در بین نامزدهای بهترین فیلم مستند نودوسومین دوره جوایز اسکار هم قرار داشت. این فیلم را میتوانید همین حالا با دوبله فارسی یا با زبان اصلی و بهصورت زیرنویس در نماوا ببینید.
قصه بولوار، مستند شد
بلوار کشاورز تهران بدون شک یکی از نوستالژیترین فضاهای پایتخت است؛ بلواری که در سال1339 ساخته شد و در تمام این سالها به جزء جدا نشدنی خاطرات تهرانیها تبدیل شد. سال 1396، داوود اشرفی، پژوهش، کارگردانی و تدوین مستندی به نام «قصه بولوار» را انجام داد که این مستند همان سال برنده دیپلم افتخار هنر و تجربه از جشنواره بینالمللی حقیقت شد، دوسال بعد عنوان بهترین مستند با موضوع تهران را در جشنواره شهر از آن خود کرد و سال گذشته دیپلم افتخار بهترین مستند در بخش 40سال تهران جشنواره تصویر را به پژوهشگر و کارگردانش رساند. این فیلم مستند روایتی از تاریخ و اتفاقاتی است که در تمام این سالها در بلوار کشاورز افتاده و آن را به خاطره جمعی ما تبدیل کرده است.
سووشون بخوانیم
همه ما بیشک اسم کتاب «سووشون» سیمین دانشور را بارها و بارها شنیدهایم؛ از دوران مدرسه در درسهای تاریخ ادبیات بگیرید تا همین حالا که وقتی بهدنبال پرفروشترین آثار ادبیات داستانی ایران میگردیم، حتما نام مهمترین و معروفترین اثر سیمین دانشور را هم میبینیم. اما خیلیهایمان هنوز این کتاب را نخواندهایم. شاید سالروز تولد نخستین زن ایرانی که بهصورت حرفهای به زبان فارسی داستان نوشت، فرصتی باشد تا سرانجام یکبار برای همیشه این رمان پرطرفدار و پرفروش را مطالعه کنیم. دیروز هشتاردیبهشتماه، تولد این بانوی نویسنده بود و همین بهانه خوبی بهشمار میرود که اگر تا به امروز کتاب این نویسنده نامآشنا را نخواندهایم، فایل پیدیاف آن را بهراحتی تهیه و مطالعه کنیم.
برنده جایزه جلال
کتاب خوب که برای مطالعه زیاد است. اما وقتی بدانیم داوران سیزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد در بخش داستان، از بین 820عنوان کتاب، فقط یک اثر را برگزیدند، حتما آن کتاب را در صدر کتابهای مورد مطالعهمان قرار میدهیم. صحبت از کتاب «اوراد نیمروز» اثر منصور علیمرادی است که آن را نشر نیماژ منتشر کرده. کتابی که نویسنده اثر، آن را یک رمان ملی میداند، درباره شخصیتی به نام بهمن محسنی است که دکتری تاریخ دارد و میخواهد رسالهاش را درباره صفاریان بنویسد و برای همین همهچیز را رها کرده و به دل کویر میزند؛ جایی که روستایی با سهخانوار پیدا میکند که از سالیانسال پیش تا به امروز هیچ ارتباطی با جهان ندارند و از همهچیز بیخبرند.
خودت باش دختر
یکی از پرفروشترین کتابهای سال گذشته در ایران، کتاب «خودت باش دختر»، نوشته ریچل هالیس است. کتابی که البته در سال2018 در فهرست پرفروشترین آثار آمازون و نیویورکتایمز هم قرار داشته است. این کتاب تاکنون چندین بار در ایران ترجمه شده و مراکز نشر مختلفی آن را منتشر کردهاند؛ ازجمله نشر کتاب کولهپشتی، نیکفرجام و وارش. مخاطب این کتاب زنان و دختران هستند و نویسنده بر دغدغههای آنها در زندگی تمرکز کرده است. او سعی دارد با ذکر داستانهای متنوعی به مخاطبانش بقبولاند که خودشان مسئول تمام خوشیها و غمهای زندگیشان هستند. هالیس در این کتاب به دخترها میگوید: «از باورکردن دروغهایی که دربارهتان گفته شده دست بردارید تا تبدیل به همان کسی شوید که واقعا هستید».
روانکاوی در خانه
پادکست «رواق» یکی از محبوبترین پادکستهای روانشناسی ایرانی است. پادکستی که آن را فرزین رنجبر ساخته و تا امروز 84قسمت از آن منتشر شده است. با گوشکردن به این پادکست که فصل اول آن براساس کتاب «رواندرمانی اگزیستانسیال» اثر اروین یالوم است، میتوانیم با ریشه ترسهای آدمی ازجمله مرگ، تنهایی و پوچی آشنا شویم و راههای رهایی از این حسها را یاد بگیریم. جالب اینکه کتاب اروین یالوم در ایران یکی از پرفروشترین کتابهای حوزه روانشناسی است و با گوشکردن به این پادکست بهراحتی میتوان کلیات این کتاب را متوجه شد. در معرفی پادکست رواق آمده: «هدف رواق، کشفِ فردیِ مخاطبان از ابعاد زیست اصیل است و من با تکیه بر آثار اروین یالوم، در این مکاشفه همراه شما هستم.»
قصههای شاهنامه
همه ما ایرانیها دلمان میخواهد برای یکبار هم که شده، شاهنامه فردوسی، این شاهکار ادبیات فارسی را بخوانیم. اما قطر کتاب شاهنامه و از طرفی خوانش سخت آن باعث شده تا خیلیهایمان بعد از چند صفحه مطالعه، قید آن را بزنیم. حالا در عصر ارتباطات و تکنولوژی، پادکستی در حال تولید است که کار مطالعه شاهنامه و آشنایی با کهنداستانهای ایرانی را برایمان بسیار راحت کرده است. پادکستی به نام «فردوسیخوانی» که کارش را از حدود سهسال پیش آغاز کرده و امروز به قسمت صدوهشتادویکم رسیده است. در این پادکست، امیر خادم، هر قسمت تعدادی از ابیات شاهنامه را میخواند و اگر لازم باشد، بعضی از ابیات را معنی کرده یا اطلاعاتی تکمیلی در مورد آن ارائه میدهد.
سفر از راه دور!
امسال دومین سالی است که بهدلیل شیوع ویروس کرونا، نتوانستیم سفر برویم. اما در همین روزهای خانهمانی هم میتوانیم با دنبالکردن پادکستهایی که درباره سفر است، از چهاردیواری امن خانه با خاطره و تجربه دیگران سفر کنیم! یکی از این پادکستها، «رادیو جولون» است؛ پادکستی به تهیهکنندگی کیمیا خسروی و سالار موسوی که در هر قسمت در مورد یک مقصد خاص یا یک موضوع مرتبط با گردشگری صحبت میکند. تا به امروز39 اپیزود این پادکست منتشر شده که با دنبالکردن آنها میتوانیم درحالیکه در خانه هستیم، به بادگیرهای یزد، میدان شهرداری رشت، باغ شازده ماهان کرمان و... و همچنین جاذبههای توریستی سراسر دنیا سفر کنیم. ضمن اینکه میتوانیم راهکارهای سفر اصولی و کمهزینه را نیز یاد بگیریم.
ذهنخوانی کنیم
یکی از بازیهای بسیار زیبایی که در روزهای قرنطینه حسابی سرگرممان میکند، بازی فکری «The Mind (ذهن)» است؛ یک بازی کارتی که برای گروه سنی هشتسال به بالا مناسب است و برای دو نفر هم قابل اجراست. نکته جالب توجه درباره بازی این است که این بازی برنده یا بازنده ندارد! همه شرکتکنندگان یا با هم برنده میشوند، یا با هم میبازند! بازی ذهن، دارای یک دسته کارت 100عددی است که روی آنها اعداد یک تا 100نوشته شده است. بازیکنها باید بدون اینکه کارت دست بازیکنان دیگر را نگاه کنند یا حتی کلمهای صحبت کنند، حدس بزنند هرکس کارتهای دستش را چه زمانی بازی میکند. تنها هدف بازی این است که کارتهای اعداد در هر مرحله بهترتیب بازی شوند.
به جیبزدن زیرخاکی!
بازی «زیرخاکی» هم گزینه بسیار خوبی برای سرگرمشدن در خانه است. در این بازی کارتی بازیکنان در نقش جویندههای زیرخاکی و اشیای گرانبها ظاهر میشوند و با رو کردن یکی یکی کارتهای گنج، تلاش میکنند تا بیشترین کارت را بهدست بیاورند. بازی زیرخاکی دارای 60کارت زیرخاکی، هشتکاشی انگشتری و چهارکارت راهنماست. روش بازی هم به این ترتیب است که هر بازیکن در نوبت خودش از دسته زیرخاکی، کارت رو کرده و کنار هم میگذارد. او تا زمانی که بخواهد میتواند کارت رو کند، ولی هر وقت کارت تکراری رو شد، میسوزد و نوبتش رد میشود. اگر قبل از اینکه بسوزد، روکردن کارتها را متوقف کند، میتواند هرچه رو شده را برای خودش بردارد و گنجینهاش را پربارتر کند!
بازی سرعت عمل
اگر بهدنبال یک بازی خانوادگی پرهیجان هستید، حتما بازیهای «رنگچین» یا «کاپوچین» را امتحان کنید. این بازی که برای افراد بالاتر از ششسال مناسب است، باعث تقویت مهارتهای ریاضی، توجه، تمرکز، سرعت و مهارتهای حسی و حرکتی بازیکنان میشود. کاپوچین دارای چندین فنجان رنگی کوچک و کارتهای بازی است که روی آنها اشکال مختلف با رنگهای مختلف تصویر شده است. بازیکنها برای اینکه متوجه شوند کدامیک از آنها سرعت عمل بالاتری دارند، باید فنجانهای رنگی خودشان را در سریعترین زمان ممکن به ترکیبی که در کارتهای روشده میبینند، در بیاورند. درنهایت هرکسی که زودتر فنجانهایش را براساس کارت بچیند، زنگ را به صدا درمیآورد و کارت را از آن خودش میکند. هرکس کارت بیشتری جمع کند، برنده بازی خواهد بود.
پیشنهاهای ویژه هفته/ گروه متفاوت
در همینه زمینه :