• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
شنبه 4 اردیبهشت 1400
کد مطلب : 128960
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/BBjMx
+
-

اولین تولید اکسیژن بشر در سیاره‌ای دیگر

به سوی آینده
اولین تولید اکسیژن بشر در سیاره‌ای دیگر

عمادالدین قاسمی‌پناه- خبر‌نگار

مریخ‌نـورد اســتقامت (Perseverance) به موفقیتی دیگر دست یافت که ممکن است راهی برای اکتشافات آینده فضانوردان در سیاره سرخ و حتی زندگی بشر در این سیاره همیشه مرموز باشد. به‌گزارش اسپیس، این مریخ‌نورد برای نخستین‌بار از ابزاری به‌نام موکسی(MOXIE) برای تبدیل اتمسفر رقیق و آکنده از دی‌اکسیدکربن مریخ به اکسیژن استفاده کرده است. این فناوری باعث می‌شود که هم فضانوردان بتوانند در مریخ نفس بکشند و هم به موشک‌های آنها برای بازگشت به زمین کمک می‌کند. در واقع برای نخستین بار بشر توانسته اکسیژن مورد نیاز برای تنفس خود را به‌جای حمل کردن از زمین در سیاره‌ای دیگر تولید کند. این نقطه عطف باعث می‌شود که فضانوردان برای استفاده از اکسیژن، نیازی به انتقال آن از زمین به مریخ نداشته باشند. جیم روتر، معاون مدیر اداره فناوری فضایی ناسا می‌گوید: «این نخستین قدم حیاتی در تبدیل دی‌اکسیدکربن به اکسیژن در مریخ است. موکسی برای موفقیت کامل نیاز به ‌کار بیشتری دارد، اما نتایج به‌دست آمده، امیدوارکننده است. زیرا ما را به سمت هدف خود که زیست انسان در مریخ است، نزدیک می‌کند.»

دستگاهی به اندازه تستر
موکسی که به‌اندازه یک دستگاه تستر است، از دی‌اکسیدکربن، اکسیژن تولید می‌کند و مونواکسیدکربن را به‌عنوان ماده زائد دفع می‌کند. فرایند تبدیل در دمای حدود 800درجه سانتی‌گراد اتفاق می‌افتد. بنابراین موکسی باید از مواد مقاوم در برابر گرما ساخته شده باشد. به همین‌خاطر، دارای یک پوشش نازک طلایی است تا گرمای بالقوه آسیب‌زا را به بیرون از بدنه مریخ‌نورد استقامت منتقل کند. موکسی به‌خودی‌خود نمی‌تواند اکسیژن کافی برای کاوش‌های آینده در مریخ تولید کند. به‌عنوان مثال، پرتاب 4فضانورد از سطح مریخ احتمالا به حدود 7هزار کیلوگرم سوخت موشک و 25هزار کیلوگرم اکسیژن نیاز دارد. با این حال، مدیران ناسا می‌گویند که نسل بعدی موکسی بسیار بزرگ‌تر خواهد بود تا زمینه‌ساز اکتشافات بزرگ باشد.
پس از پرواز موفقیت‌آمیز بالگرد نبوغ، موکسی دومین موفقیت مریخ‌نورد استقامت به‌شمار می‌رود که هر دو مورد، در رتبه اولین‌های بشر قرار می‌گیرند.

این خبر را به اشتراک بگذارید