• یکشنبه 4 آذر 1403
  • الأحَد 22 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 24
سه شنبه 12 اسفند 1399
کد مطلب : 125696
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/qxrG3
+
-

آمادگی استان‌ها برای سیلاب 1400

سازمان‌های مدیریت بحران استان‌های کشور با توجه به هشدارهای بارش سیلابی بهار1400 در تدارک آمادگی و تمهیدات پیشگیرانه برای کاهش خسارت‌ها هستند

مریم سرخوش- ستاره حجتی- خبر‌نگار

هشدار‌ بارش‌های رگباری و وقوع سیلاب در بهار۱۴۰۰ از سوی مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی به ابلاغ سراسری برقراری آمادگی و تمهیدات ویژه پیش از آغاز تعطیلات از سوی سازمان‌های مدیریت بحران استانداری‌های کشور منجر شده است. نقشه پراکندگی شهرهایی که به‌زودی اسیر سیلاب خواهند شد، همین چند روز پیش در همشهری چاپ شد و بر این اساس استان‌های همسایه خزر (گیلان، مازندران و گلستان)، همه استان‌های‌ غربی زاگرس‌نشین کشور (کرمانشاه، ایلام، کردستان، لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و ایلام) و استان‌های تهران، خراسان شمالی، خوزستان، بوشهر، هرمزگان، فارس و سیستان و بلوچستان در بالاترین سطح هشدار قرار گرفته و برای تمامی آنها وقوع سیلاب‌های طغیانی پیش‌بینی شده است. اتفاقی که ناشی از روند تغییر اقلیم است و اگر بارش در فصل سرما به‌صورت برف رخ ندهد، پس از آن در فروردین، اردیبهشت و خرداد به‌صورت رگباری رقم خواهد خورد؛ وضعیت جوی‌ای که سال 1398 هم شاهد آن بودیم و به سیلاب‌های گسترده در برخی استان‌های کشور منجر شد.
پیگیری همشهری از آمادگی سازمان‌های مدیریت بحران در برخی استان‌ها را در ادامه بخوانید.

آمادگی لرستان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان با تأکید بر اینکه نامه‌ سازمان مدیریت بحران به‌صورت سراسری به تمام استان‌ها در بحث تمهیدات نوروزی و مقابله با بارش‌های رگباری احتمالی ابلاغ شده است، می‌گوید:‌ بر این اساس کلیه دستگاه‌های عضو ستاد مدیریت بحران استان در آمادگی کامل خواهند بود. مهدی پازوکی می‌افزاید: بعد از سیلاب سال98 تجربه بهتری در مقابله با سیلاب داریم و برخی زیرساخت‌هایی که از این سیلاب آسیب دیدند را به حد امن رسانده‌ایم که تاحدودی جلوی خسارت‌ها گرفته شود. اما اگر قرار باشد سیلاب‌ و بارش‌های رگباری به همان شدت گذشته، غیرقابل کنترل باشد، قطعا با مشکلاتی مواجه خواهیم شد. با توجه به ابلاغیه ستاد ملی کرونا هیچ پذیرش مسافری هم نخواهیم داشت و امیدواریم که در صورت هرگونه وقوع سیلاب و بارش‌های بهاری، امکان ساماندهی‌ شرایط مناسب‌تر باشد.

لایروبی رودخانه‌ها در کهگیلویه و بویراحمد
مدیرکل مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد هم با بیان اینکه سازمان مدیریت بحران کشور در چند روز گذشته هشدار سطح بالای وقوع سیلاب در بهار سال آینده را به استان‌ها اعلام کرده است به همشهری می‌گوید: هشدار را به همه دستگاه‌های مرتبط اعلام کرده‌ایم که تدابیر لازم را بیندیشند. هر دستگاه موظف شده است برنامه‌ریزی کند و به‌زودی نشست‌های مشترک بین دستگاه‌های مرتبط برگزار خواهد شد.
وحید محمدی‌تبار با اشاره به توپوگرافی استان کهگیلویه‌وبویراحمد توضیح می‌دهد: توپوگرافی استان شیب‌دار است و آب در مناطق بالادست ماندگار نیست، اما در شهرهای گرمسیری چون گچساران و دهدشت که در پایین‌دست قرار دارند، احتمال بروز مشکل وجود دارد که تدابیر لازم برای کنترل ورود و خروج آب باران به این مناطق اندیشیده خواهد شد. به‌گفته محمدی‌تبار، لایروبی رودخانه‌ها در مناطق پرخطر انجام شده و حریم رودخانه‌ها نیز آزاد است و با توجه به ظرفیت سدها در مناطق مختلف به‌ویژه مناطق پایین‌دست، پیش‌بینی می‌شود حادثه خاصی در استان رخ ندهد.

سدها؛ سوپاپ اطمینان کرمانشاه
مدیرکل مدیریت بحران کرمانشاه هم از پیش‌بینی بهار پربارش در این استان غربی کشور خبر می‌دهد و می‌گوید‌: بارش‌های خوب بهار سال آینده می‌تواند بخشی از کمبودهای آبی استان را جبران کند. جلیل بالایی با تأکید بر اینکه هنوز هشدار در سطح بالا درباره وقوع سیلاب‌های بهاره به کرمانشاه اعلام نشده است، می‌افزاید: سدهای استان حدود 400میلیون مترمکعب فضای خالی دارد و همین سوپاپ اطمینان ما در بارندگی‌های شدید بهاره است.
 از سوی دیگر به‌دلیل بارندگی‌های پراکنده، بستر رودخانه‌های استان هم آمادگی پذیرش حجمی از باران را دارند. وی البته تأکید می‌کند که در صورت اعلام هشدار سطح بالا از سوی مدیریت بحران کشوری به کرمانشاه، بلافاصله جلسه‌های مدیریت بحران در استان برگزار خواهد شد و برنامه‌ریزی برای کنترل سیلاب در دستور کار قرار خواهد گرفت. به‌گفته بالایی، در یک‌ سال گذشته حدود 15-10 نقطه حادثه‌خیز به طول بیش از 80کیلومتر لایروبی شده و با وجود برخی کاستی‌ها، کرمانشاه آمادگی لازم را برای بهار پربارش سال آینده دارد.

شناسایی نقاط خطر در ایلام
مدیرکل مدیریت بحران استانداری ایلام هم می‌گوید: نامه مفصلی به کلیه اعضای ستاد مدیریت بحران ارسال و تأکید بر آمادگی شده است. ما تمهیدات اولیه را درنظر گرفته‌ایم و تمام دستگاه‌های متولی نسبت به این شرایط هوشیار هستند.  سعیدرضا کریمیان تأکید می‌کند: نقاط خطر شناسایی شده اما بازهم نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی داشت، زیرا ممکن است در نقاطی هم که در معرض خطر نیستند با سیلاب‌ مواجه شویم. این مسئول به صدمات قابل توجه ناشی از سیلاب98 هم اشاره و عنوان می‌کند: دستگاه‌های متولی از سال گذشته با استفاده از اعتبارات تخصیص‌یافته به استان، لایروبی رودخانه‌ها، پشت و پایین‌دست سدها و احداث سیل‌بندها را انجام داده‌اند. ساخت‌وساز واحدهای روستایی و حتی جابه‌جایی دو روستای در حاشیه رودخانه هم به‌صورت کامل انجام شده است. حال باید ببینیم پیش‌بینی‌های هواشناسی تا چه میزان دقیق است و امیدواریم بارش‌های سال آتی خسارت چندانی به بار نیاورد.

بهسازی سدهای گلستان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گلستان با بیان اینکه تحلیل‌های هواشناسی استان بارش‌ها را در وضعیت زرد نشان می‌دهند، می‌گوید: هنوز هیچ هشداری مبنی بر وقوع بارندگی در بهار دریافت نکرده‌ایم.  سیدرضا قادری می‌افزاید: با این‌همه اگر فرض را بر تکرار سیلاب مشابه بهار۹۸ بگذاریم هم با برنامه‌هایی مانند داکت‌گذاری‌های حفاظتی در شهرها و روستاها، سطح لایروبی رودخانه‌هایی که بعد از حادثه سال۹۸ انجام شد و بهسازی سدها، قطعا با میزان خسارت گذشته روبه‌رو نخواهیم شد.  با وجود این اگر میزان بارش مانند بهار سال۹۸ باشد، بدون شک رودخانه‌ها و سدهای ما  جوابگوی مهار آب نخواهند بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید