• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
دو شنبه 6 بهمن 1399
کد مطلب : 122713
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/yPOAR
+
-

دردسرهای استوانه تئاتر

ساخت‌و‌ساز‌های پیرامون، تئاتر شهر را در معرض آسیب قرار داد

تهران
دردسرهای استوانه تئاتر


فرزانه ابراهیم‌زاده   

چراغ‌های تئاترشهر در سال 86 به بهانه بازسازی خاموش شد و سال 87 این امید می‌رفت که زودتر تعمیرات به پایان برسد اما بازگشایی هر روز به تعویق می‌افتاد. فقط هم ساخت‌وسازهای داخل استوانه تئاتر نبود که این مجموعه را از نفس می‌انداخت بلکه ساخت و سازهایی دیگر حول این استوانه در جریان بود که این سازه را در معرض خطر قرار می‌داد. داستان از حدود سال 81شروع شد؛ از زمانی که همزمان با طرح عبور خط مترو از کنار و زیر این سالن، زمزمه‌های ساخت مجتمعی فرهنگی و مذهبی در زمین خالی جنوب این ساختمان که پارکینگ تئاتر شهر هم بود شنیده شد. در سال 83با حضور محمود احمدی‌نژاد، شهردار وقت تهران، کلنگ مسجد این مجتمع در جنوب تئاتر شهر به زمین خورد. زمین 5000 متری در جنوب تئاتر شهر، ابتدای خیابان شیرزاد بود که به‌عنوان پارکینگ تئاتر شهر استفاده می‌شد. علی‌رفیعی که در سال‌های 54تا56 مدیر تئاتر‌شهر بود در گفت‌وگویی همان زمان گفت: «قرار بود در این فضا، قسمت دوم تئاتر شهر ویژه نمایش‌های آیینی ساخته شود اما همزمان با انقلاب این طرح متوقف شد». 
در سال 83 گود‌برداری وسیعی برای ساخت این مجتمع صورت گرفت و عملیات ساختمانی، بخشی از خیابان شیرزاد را مسدود کرد. اعتراض اهالی تئاتر یک سال دیرتر، زمانی شروع شد که شهردار تهران رئیس‌جمهور شده بود. این چاله بزرگ به‌خاطر تغییر مداوم نقشه مجتمع همانگونه سال‌ها در کنار تئاترشهر ماند و 2بار باعث ریزش بخش جنوبی تئاتر شهر یعنی ورودی تالار قشقایی شد. از سوی دیگر بسته‌شدن خیابان باعث شد تا ماشین‌های آتش‌نشانی نتوانند بموقع برای اطفای حریق سالن خورشید که درست در همین نقطه قرار داشت، اقدام کنند و این آتش‌سوزی گسترش یافت.
از سوی دیگر در همان زمان فضای بیرونی تئاتر شهر که برای اجراهای خیابانی طراحی شده بود را شرکت متروی تهران، تصرف و آن را تبدیل به گارگاه مترو برای ساخت ایستگاه تقاطع دو خط 3و 4 کرد. این اقدام مترو با مخالفت اهالی تئاتر مواجه شد و در همان زمان تجمعی در مقابل تئاتر شهر برگزار کردند. بزرگان تئاتر و اعضای خانه تئاتر در نشستی با رئیس وقت متروی تهران گفت‌وگو کردند و مترو تعهد داد که بخشی از هزینه بازسازی تئاتر شهر را تقبل کند.
بازسازی 6ماه – از مرداد تا بهمن 86– تئاترشهر را تعطیل کرد و بهمن همزمان با جشنواره فجر این مجموعه با بازسازی نیمه‌تمام و پر از اشتباه افتتاح شد. از 8‌سالن،‌ 4‌سالن فعال داشت. قرار بود نمایش «افرا» به کارگردانی بهرام بیضایی در تئاتر شهر اجرا شود اما اجرای این تئاتر به‌خاطر مشکلات بازسازی به تالار وحدت منتقل شد. اجراهای تئاترشهر از ابتدای سال 87در حالی آغاز شد که فضای بیرونی تئاتر شهر، بار دیگر و این بار به بهانه ساخت زیرگذر در چهارراه ولیعصر‌(عج) دوباره تبدیل به کارگاه ساختمانی شد و البته این بار هم اعتراض اهالی تئاتر به جایی نرسید. اگرچه حالا مترو و زیرگذر کنار تئاترشهر رونق دوباره‌ای به استوانه پیر تئاتر داده‌اند و مجتمع پایین آن چندان فعال نیست اما تئاترشهر از همان‌ سال‌ها و در دولت‌های مختلف، زیردست مسئولان متفاوت همچنان درحال بازسازی است و کارگران همچنان مشغول کارند.

این خبر را به اشتراک بگذارید