از قیمه نثار تا دیماج قزوینیها
قزوین یکی از با قدمتترین استانهای کشور عزیزمان است که فرهنگ و آداب و رسوم متنوعی دارد. البته این تنوع در مزهها و غذاهای این منطقه هم مشهود است. اگر علاقهمند به کشف مزههای جدید و خاص هستید در ادامه همراه ما باشید تا چند غذای محلی این استان را به شما معرفیکنیم. طبیعی است که تا نام قزوین به میان میآید به یاد قیمهنثار سنتی آن بیفتید. قیمهنثار با ترکیب پرملات گوشت، زعفران، پسته و بادام پرطرفدارترین غذا برای برگزاری مهمانی و جشن در این شهر است. مواد قیمهنثار در ابتدا بهصورت جدا از هم تهیه شده و در آخرین مرحله از پخت برنج، گوشت و آبگوشت به صورت لایهلایه روی ظرف ریخته میشوند. برای تزئین بیشتر و چشمنوازی، برنج زعفرانی، زرشک، خلالپسته، بادام و پرتقال روی برنج و گوشت قرار دادهمیشوند. البته حلیم قزوین هم حرف ندارد و از ترکیب گندم، جو، آرد، گوشت و روغن تهیه میشود و کمی شور است؛ زیرا غالب قزوینیها حلیم را با نمک دوست دارند. آشدوغ هم محبوبترین آش محلی قزوین است. اگرچه حتما شنیدهاید که در استانها و شهرهای دیگر نیز این آش طبخ میشود اما طرز تهیه این آش در قزوین تا حدودی با سایر استانها متفاوت است. بهرغم اینکه در دیگر استانها مزه آشدوغ ترش است اما طعم آشدوغ قزوین ترش نیست و دستور پختی شبیه به آشرشته دارد. برای پخت این آشدوغ از ترکیب نخود، لوبیا قرمز، عدس، برنج، سبزی آش و پیازداغ استفاده میشود و هنگام سرو، دوغ چکیده محلی قزوین به آن اضافهمیشود. آشماش و پیاز، نوع دیگری از آشهای سنتی استان قزوین است که با وجود تمام آشهای تهیه شده، از سبزی استفاده نمیکنند. شاید طبخ آش بدون سبزی، به دور از تصور باشد ولی درست کردن و چشیدن این غذای لذیذ، خالی از لطف نخواهدبود. همچنین برای حسنختام به سراغ مشهورترین عصرانه قزوین میرویم؛ دیماج یا دوْیمَج در فصول گرم سال سرو شده و ترکیبی از تکههای نان، پنیر، سبزی، پیازداغ، گردو و کمی زردچوبه است. دیماج اصیل که شناختهشدهتر است از ترکیب تکههای خرد شده نان لواش و سبزی خردشده، پنیر سنتی، پیازداغ و گردو آماده میشود و قزوینیهای اصیل از روش لقمه کردن با استکان کمر باریک (مثل لقمه کردن پشمک یزدی) برای صرف این عصرانه استفاده میکنند.