دوستانی در آسیای میانه
متوسط رشد اقتصادی کشور به 4درصد رسید
علیرضا احمدی
فروردین1371 که چهارمین سال اجرای برنامه پنجساله اول توسعه بود، درحالی آغاز شد که تبوتاب برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی تمام توجه محافل خبری کشور را به خود معطوف کرده بود و درنهایت هم جناح راست در انتخابات مجلس چهارم که در 21فروردین برگزار شد، توانست اکثریت کرسیهای پارلمان را کسب کند.
بررسی آمارهای اقتصادی چهارمین سال دوره نخست دولت سازندگی نشان میدهد کشور از نظر رشد اقتصادی وضع مناسبی دارد و اجرای طرحهای عمرانی و زیرساختی و همچنین توسعه روابط بینالمللی توانسته تا حد مناسبی تنگناهای ارزی و ریالی کشور را رفع کند؛ در سال1371 متوسط رشد اقتصادی کشور به 4درصد رسید و متوسط رشد اقتصادی دوره میان سالهای 1368 تا 1371 نیز 9.02درصد بود که نسبت به میانگین منطقهای و نیز در سطح جهانی آمار قابلتوجهی بهحساب میآمد. همچنین در سال1371 بودجه کل کشور با کسری مواجه نشد، استقبال از سرمایهگذاری در بخشهای دولتی و خصوصی چشمگیر بود و تولید نفت به 4.5میلیون بشکه در روز رسید.
در سال1371 دستگاه دیپلماسی کشور نیز در راستای تحقق اهداف اقتصادی دولت تحرکات قابلتوجهی داشت و اگرچه با ماجرای میکونوس و حاشیههای آن مواجه شد، اما سفرهای خارجی هاشمیرفسنجانی و حضور هیأتهای دیپلماتیک درکشور که غالبا بخش مهمی از هیأت همراه آنان را مسئولان اقتصادیشان تشکیل میداد، دستاوردهای سیاسی و اقتصادی مهمی برای کشور بههمراه داشت که آزادسازی اموال توقیفشده ایران در آمریکا ازسوی دیوان لاهه یکی از آنهاست. برهمین اساس دولت در اردیبهشتماه با هدف توسعه روابط با کشورهای تازه استقلالیافته، به تفاهم مهمی با ترکمنستان رسید تا این کشور بتواند نفت و گاز خود را از طریق ایران صادر کند و برای «ایجاد راه ریلی» هم توافق شد. حضور در اجلاس عدمتعهد (که در اندونزی برگزار میشد) در شهریورماه و بهدنبال آن سفر به پاکستان و چین و همچنین امضای تفاهمنامههایی با رئیسجمهور گرجستان در تهران در بهمنماه،از اقدامهایی بود که باهدف توسعه روابط خارجی کشور انجام شد. یکی از ویژگیهای اقتصادی سال1371، گسترش فعالیتهای عمرانی دولت است که هاشمیرفسنجانی در کتاب خاطرات سال1371 خود با عنوان «رونق سازندگی» اینچنین درباره آن توضیح میدهد: «... در سال1371، 41درصد از بودجه 54هزارمیلیارد ریالی کشور، بودجه عمرانی بود که چنین حجم بزرگی از ساختوساز در کشور سابقه نداشت. این بودجه بزرگ صرف ساختن کشور شد؛ کارخانه، راه، بندر، مدرسه، مزرعه، سدهای عظیم و نظایر آن در حال ساخت بود. کشور به یک کارگاه بزرگ سازندگی تبدیل شده بود که در هر گوشه آن پروژهای درحال اجرا بود... . در سال1371پروژههای بزرگی در حال اجرا بود؛ ساخت کارخانه کاغذ اسکناس، ساخت نیروگاهها، سدها، کارخانههای آلومینیوم، سیمان و نظایر آن، توسعه تولید و توزیع گاز و پالایشگاه و پتروشیمی، توسعه صنایع خودروسازی و واگن، توسعه صنایع نظامی و استفاده از صنایع دومنظوره، توسعه سردخانهها و تصفیهخانهها، توسعه صنایع کوچک، شهرکهای صنعتی، مجتمعهای صنعتی برای روستاها، تقویت صنایع هوایی و دریایی، کشتیسازی و همچنین توسعه صنایع نیمههادی و مخابراتی و فضایی، ازجمله این پروژهها بود.»