مرجع کتاب
آیتالله مرعشی نجفی همه زندگیاش را صرف حفظ میراث اسلامی کرد
سید محمد حسین محمدی
«فواید سیدمهدی نجفی را خریدم به پول سهماه نماز استیجاری. و من محزون، شهابالدین حسینی مرعشی نجفی هستم. و این حروف را در حال گرسنگی مینویسم. یک روز و شب بهدلیل نداری، چیزی نخوردهام. امیدوارم بتوانم به برکت اجدادم بر این سختیها صبر نمایم. 1341مدرسه قوام- نجف اشرف».
این چند خط، خلاصهای است از تمام سالهای جوانی مردی که تمام زندگیاش را در راه حفظ میراث مکتوب اسلامی خرج کرد. از روزی که دیده بود کسی به نیابت از سفارت انگلستان، نسخههای خطی را به بالاترین قیمت میخرد، قسمخورده بود که نگذارد میراث مکتوب اسلامی از دست مسلمانان خارج بشود. حالا و بعد از این همه سال حاصل یکعمر تلاش او، گنجینهای است بینظیر؛ کتابخانهای با چندصد هزار جلد کتاب که بسیاری از نسخههای خطی آن نظیر دیگری در جهان ندارند.
آیتالله مرعشی نجفی از شاگردان آقا ضیاء عراقی و شیخ عبدالکریم حائری بود و بعد از وفات آیتالله بروجردی بهعنوان یکی از مراجع تراز اول شیعه معرفی شد. شهرت او ولی بیش از همه بهدلیل رفتار مردمی و تلاشهایش برای حفظ نسخ خطی بود.
آیتالله مرعشی نجفی همچنین از دوستان امام خمینی(ره) به شمار میرفت و در بسیاری از فعالیتهای سیاسی، امام خمینی او را تأیید کرده و با او همکاری میکرد. خانواده امام خمینی نیز ارادت بسیار زیادی به او داشتند. آیتالله مصطفی خمینی در نامهای به آیتالله مرعشی نجفی چنین نوشته بود: «پدرمهربانم! مدتی است که نامهای از جنابعالی نرسیده است. نگران هستم که نکند کسالتی برای شما حاصل شده باشد.... آن صفا و صمیمیتی که بین شما و پدر من وجود دارد، اگر در دیگر اعلام نجف وجود داشت الان کار به اینجا نمیرسید».
با پیروزی انقلاب اسلامی نیز این رابطه همچنان ادامه پیدا کرد؛ آیتالله مرعشی نجفی ازجمله مراجعی بود که در انتخابات و دیگر بزنگاههای سیاسی شرکت میکرد. در مقابل نیز مورد احترام امام خمینی و شخصیتهای سیاسی کشور بود. امام خمینی در سال1367 دولت را موظف به گسترش کتابخانه ایشان کرد. آیتالله مرعشی نجفی 2ماه پس از مراسم کلنگزنی ساختمان جدید کتابخانه، در سال1369 از دنیا رفت اما کتابخانه او و میراث ارزشمندی که از پیشینیان به نسلهای بعد انتقال داده است همچنان پابرجاست و بهعنوان سومین کتابخانه بزرگ اسلامی، همچون نگینی میدرخشد.