وارونگی آب و هوا
صدور پروانه ساختمانی بعد از 6سال توقف، از سر گرفته شد
محمد سرابی
در سال1366 نخستین آثار وارونگی هوا (وارونگی دما) در تهران بروز کرد. در نیمه دیماه، روابطعمومی شهرداری اعلام کرد که با استقرار یک توده هوای سرد و سنگین روی شهر تهران و سکون و حالت فرونشینی آن، هوای تهران آلودهتر خواهد شد و از شهروندانی که بیماریهای قلبی و تنفسی دارند خواست از تردد در خیابانهای مرکزی خودداری کنند. یکماه بعد، در بیستوششمین جلسه شورایعالی فضای سبز تهران هشدار داده شد که درصورت ادامه پیدا کردن آلودگی هوا حتی درختان و فضای سبز بهزودی نابود میشوند. یکی از نکات بیانشده در این نشست آلودگی جویهای خیابان ولیعصر در اثر ورود فاضلابهای منازل بود. سیل مشهور پایتخت هم در مرداد این سال رخ داد.
با این حال مشکلات پایتخت و شهرهای بزرگ بیش از آلودگی و وارونگی آبوهوا بود. بینظمی در زمینه مسکن و ساختوساز باعث سوءاستفادههای فراوان شده بود. ابتدای این سال مهلت اجرای قانون اراضی شهری سال1360 تمام و صدور پروانه ساختمانی که قبلا محدود بود، دوباره شروع شد. شهردار تهران اعلام کرد مالکان اراضی دایر، بایر و موات که از مزایای قانون قبلی استفاده نکرده باشند میتوانند به شرط سپردن تعهد به شهرداری مبنی بر نداشتن مسکن مناسب، حداکثر تا هزار مترمربع پروانه ساختمانی دریافت کنند.
در همین ایام، دادسرای عمومی تهران اعلام کرد یک شبکه بزرگ جعل سند برای املاک وابستگان به رژیم سابق کشف شد که اراضی ممنوعالمعامله را در مناطق حکیمیه، تهرانپارس، شمسآباد و نیاوران به فروش میرساندند. در این پرونده 40نفر دستگیر و 200برگ سند مربوط به 130هزار مترمربع زمین و 12کارخانه کشف شد. این شبکه جواز ساختمان هم تهیه میکرد و ساختوساز با روشهایی مانند تعاونی انجام میشد.
مدتی بعد، احکام شرکت زیستخاور که از سال1364 بهدلیل سوءاستفاده مالی در حال رسیدگی بود، صادر شد. این شرکت که از سال54 در حال ساخت بنای 16طبقهای در مشهد بود بعد از انقلاب با پرداخت حدود 20میلیون تومان رشوه به بانک 300میلیون تومان وام گرفته بود. نزدیک به 30نفر بازداشت شدند و تخلفهایی کشف شد که یک سند جعلی 7میلیون تومانی کمک به جبهه یا سند جعلی دیگری درباره ساخت یک مسجد در میان آنها قرار داشت. متهمان به انفصال از خدمت، زندان و استرداد اموال محکوم شدند.
با ادامه یافتن مشکل ترافیک در شهرها، وجود یک سازمان تخصصی مرتبط احساس میشد. سازمان ترافیک شهرداری تهران و اصفهان تشکیل شد و شهرهای مشهد، ارومیه و همدان نیز درصدد تشکیل سازمان ترافیک بودند. نخستین کار این سازمان در تهران برگزاری سمینار و بعد تلاش برای تشکیل دوره کارشناسیارشد مهندسی حملونقل و برنامهریزی شهری بود.
در تهران 15هزار انواع تاکسی، 7هزار مینیبوس و 1200اتوبوس حرکت میکردند که تعداد اتوبوسها به نسبت نیاز کم بود، زیرا بهگفته مدیرعامل سازمان ترافیک، در سال57 نیمی از مردم از حملونقل عمومی استفاده میکردند که در سال66 به 80درصد رسید.
بیشتر شدن حملات موشکی به شهرها باعث شد که شورایعالی شهرسازی و معماری ایران در ماه مرداد، ساخت پناهگاه در ساختمانهای مسکونی و عمومی شهری را الزامی کند. این پناهگاهها باید در مقابل بمبهای انفجاری معمولی مقاومت میکردند و تعیین جزئیات فنی در مدت 3ماه به وزارت مسکن سپرده شد. این وزارتخانه در همین سال طرح 2سالهای برای آمادهسازی 16هزار هکتار زمین در شهرهای مختلف ارائه کرد که در آن به 400هزار خانوار، زمین همراه با آب، برق، آسفالت و فاضلاب داده میشد.