• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 10 آذر 1399
کد مطلب : 117298
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/v2x6n
+
-

در روزگار کرونا توجه به چه نکاتی حیاتی است؟

هشدارهایی برای زمان‌قرنطینه

مسعود مردانی
عضو ستاد ملی مقابله با کرونا



هم‌اکنون بیشترین نگرانی در رابطه با ویروس کرونا مربوط به‌شدت انتقال این ویروس است؛ چرا که اطلاعات ما نشان از افزایش 3تا 9برابری قدرت انتقال این ویروس دارد.
بیشترین موارد انتقال ویروس کرونا در ایران مربوط به جمع‌های خانوادگی است. به‌عنوان مثال زمانی که یک عضو خانواده به کرونا مبتلا شود، ویروس با سرعت بالا به سایر افراد خانواده نیز منتقل می‌شود و این زنجیره به شکل گسترده‌تری ادامه پیدا می‌کند.
بر این اساس باید هشدار داد که قرنطینه واقعی برای بیماران مبتلا به کرونا در منازل اتفاق نمی‌افتد و از سوی دیگر قرنطینه دولتی نیز مورد اقبال عمومی قرار نگرفت و شاهد هستیم که هتل‌ها برای قرنطینه عمومی در اختیار ستاد ملی مقابله با کرونا قرار نگرفته‌اند.
با توجه به چنین شرایطی لازم است که مردم هشدارهای قرنطینه‌ای را جدی بگیرند و چند مورد مهم را مدنظر داشته باشند؛ قرنطینه واقعی یعنی به‌هیچ عنوان با فرد مبتلا تماس نداشته باشید، همیشه دست‌های خود را با آب و صابون بشویید، ‌از ماسک استفاده کنید و به هیچ عنوان در دوران قرنطینه به برگزاری دورهمی و مهمانی اقدام نکنید.
در این میان نباید فراموش کرد که اگر یکی از اعضای خانواده‌ به کرونا مبتلا شود، باقی اعضا ممکن است ناقل بدون علامت باشند و نباید به‌دلیل آنکه علائمی از بیماری ندارند، در محل کار و اجتماعات حاضر شوند.
یکی از نکاتی که در این دوران باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد، موضوع اعتماد به اخبار نادرست در رابطه با داروهای کروناست. هم‌اکنون و ‌در کشور ما، هیچ دارویی که بتواند از انتقال کرونا پیشگیری کند، وجود ندارد و اگر فردی براساس اطلاعات نادرست دست به مصرف دارویی بزند، خود را در معرض عوارض دارویی قرار داده است و هیچ عایدی دیگری نصیبش نمی‌شود.
یکی از هشدارهای مهم کرونایی مربوط به بحث تغذیه است. ما به همه توصیه می‌کنیم که در این دوران از خوردن غذاهای چرب و ‌سرخ‌کرده خودداری و در مقابل، سبزیجات و میوه‌ها را به رژیم غذایی‌شان اضافه کنند.
پرهیز از استفاده خودسرانه دارو یکی از هشدارهای مهمی است که در دوران کرونا باید بیش از پیش به آن توجه داشت. براساس آمار موجود، مشخص شده است که ایران میان ۶۵ کشور جهان از نظر مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها در رتبه دوم یا سوم قرار دارد و این میزان مصرف از زمان شیوع کرونا شدت بیشتری گرفته است. شاهد هستیم که عده‌ای به شکل خودسرانه داروی آزیترومایسین و آنتی‌بیوتیک‌های مختلف مصرف می‌کنند، حتی برخی، آنتی‌بیوتیک‌های وریدی را در خانه تزریق می‌کنند. هیچ کدام از این اقدامات تأثیری در روند پیشگیری و بهبود کرونا ندارند؛ چراکه آنتی‌بیوتیک بر بیماری‌های ویروسی بی‌اثر هستند و حتی موجب ایجاد افزایش مقاومت دارویی می‌شوند. بر این اساس به افراد توصیه می‌کنیم که از مصرف خودسرانه دارو و به‌خصوص آنتی‌بیوتیک در دوران کرونا پرهیز کنند.
مکمل‌های غذایی و دارویی نیز نباید خودسرانه مصرف شود و استفاده از هر نوع مکملی باید با تجویز پزشک صورت گیرد زیرا سیستم ایمنی را درگیر بیماری می‌کند. همه افراد به‌ویژه زنان از کاهش یا افزایش وزن خودداری کنند و تقویت ایمنی بدن باید زیرنظر پزشک باشد.
 در این میان برای بیماران کرونایی نیز باید یک‌سری نکات را توجه کرد و مردم نباید از خاطر ببرند که برای بالابردن سطح ایمنی افراد مبتلا به کرونا چند اقدام اساسی را مدنظر داشته باشند؛ بیماران کرونایی 1- به‌اندازه کافی استراحت کنند؛ چرا که ثابت شده است خواب به‌اندازه کافی، ‌می‌تواند موجب تقویت سیستم ایمنی شود. 2- از استرس دوری کنند. 3- غذای خوب بخورند؛ یعنی بیشتر ترکیبات غذایی‌شان از میوه و سبزیجات باشد و مایعات فراوان مصرف کنند.
در کنار تمام این مراقبت‌ها، ‌افراد باید بدانند که تنها درصورت لزوم به مراکز درمانی مراجعه کنند. به‌عنوان مثال کسی که خدمات دندانپزشکی اورژانسی دارد و دندانش دچار عفونت شده است حتماً باید به دندانپزشک مراجعه کند اما انجام کارهای غیرضروری دندانپزشکی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. بسیاری از مردم به سمت خدمات لوکس دندانپزشکی رفته‌اند اما در شرایط کرونایی که میزان ابتلا در کلانشهرهایی مثل تهران رو به‌افزایش است، انجام و دریافت این خدمات به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.
از سوی دیگر در دوران کرونا شاهد بودیم که برخی از بهبود‌یافتگان کرونا بر اثر ایست‌قلبی جان خود را از دست داده‌اند و لازم است که در این رابطه نیز مراقبت‌هایی انجام شود. کرونا زمینه را برای ایجاد لخته‌ها در رگ‌های خونی فراهم می‌کند و این یکی از مشخصه‌های مرگبار کروناست؛ در واقع می‌توانیم بگوییم که برخی از مبتلایان به کرونا دچار ترومبو آمبولی می‌شوند، این مشکل اگر در قلب یا مغز ایجاد شود، زمینه را برای سکته قلبی یا مغزی فراهم می‌کند. این یک عارضه شایع نیست اما در بهبودیافتگان کرونا دیده شده است و به همین دلیل است که ما به بیماران مبتلا به کرونا توصیه می‌کنیم که در زمان بستری از آمپول‌های ضد‌انعقاد استفاده کنند و در زمانی که بیماران از بیمارستان ترخیص می‌شوند هم توصیه می‌کنیم از داروهایی مانند آسپرین و داروهای ضد‌انعقاد خوراکی برای حداقل 4هفته استفاده کنند تا دچار این عارضه نشوند.
به بهبودیافتگان کرونا نیز باید هشدار داد که پس از بهبودی کامل نیز ملزم به اجرای کامل پروتکل‌ها هستند؛ چرا که ثابت شده است حتی کسانی که کرونا گرفته‌اند باز احتمال دارد که مبتلا شوند. این افراد هم ایمن نیستند، بنابراین رعایت پروتکل‌های بهداشتی چه برای کسانی که مبتلا شده‌اند و چه کسانی که نگرفته‌اند الزامی است.

این خبر را به اشتراک بگذارید