جو بایدن که این روزها شمارش معکوس اعلام پیروزی قطعیاش در انتخابات از سوی مجمع الکترال آغاز شده، فرصت زیادی تا روز 20ژانویه (اول بهمن) که باید بهعنوان رئیسجمهور جدید آمریکا قسم بخورد و رسما کار خود را در اتاق بیضی کاخ سفید آغاز کند، ندارد. بعد از فرانکلین روزولت که سال 1933در ماههای نخست ریاستجمهوریاش تصمیمات مهمی را برای حل بحران اقتصادی گسترده آمریکا گرفت، 100روز نخست فعالیت رئیسجمهور آمریکا تبدیل به دوره حساسی در عرصه سیاست این کشور شده که براساس آن میتوان توانایی او را در پیش بردن طرحها و سیاستهایش محک زد.
اما 100روز بایدن بهدلیل همهگیری کرونا و حضور یک رئیسجمهور پرحاشیه مانند دونالد ترامپ قبل از خودش، با تجربه خیلی از رئیسجمهورهای دیگر آمریکا متفاوت خواهد بود. به گزارش سایت خبری ایبیاس، او بارها چه پیش از انتخابات و چه در روزها و هفتههایی که از انتخابات گذشته، اولویتهای گوناگونی را در حوزه اقتصاد، سیاست، سلامت و محیطزیست برای پیگیری در ماههای نخست ریاستجمهوریاش مطرح کرده است.
تغییرات آبوهوایی
بایدن بارها گفته که یکی از نخستین برنامههایش بهعنوان رئیسجمهور آمریکا بازگشت به توافق آبوهوایی پاریس است. ترامپ سال 2017اعلام کرده بود که کشورش از این توافق که بیش از 190کشور عضو آن هستند، خارج میشود. در نهایت آمریکا 4نوامبر یعنی چند هفته پیش رسما از این توافق بیرون آمد. رئیسجمهور منتخب آمریکا گفته بعد از پیوستن دوباره به این پیمان، قصد دارد بقیه کشورهای جهان را برای برداشتن گامهای زیستمحیطی با خود همراه کند و اقدامات گستردهتری برای کنترل تغییرات آبوهوایی انجام دهد. او همچنین متعهد شده که رهبران جهان را در همان ماههای نخست حضورش در کاخ سفید برای رسیدن به یک توافق جهانی برای کاهش تولید گازهای آلاینده در صنایع حملونقل دریایی و هوایی گرد هم میآورد.
مدیریت بحران کرونا
آمریکا بیشترین مبتلایان به کرونا در جهان را دارد و روزانه بهطور متوسط 100هزار ابتلای جدید در این کشور ثبت میشود. بایدن کمتر از چند روز پس از اعلام پیروزیاش، گفت که کار خود را با کنترل کرونا آغاز و گروهی از متخصصان را بهعنوان مشاور انتخاب میکند تا برنامههای کمپین را در این زمینه عملیاتی کنند. او تاکنون، ویوک مورتی، جراح کل پیشین آمریکا و دیوید کسلر، عضو قبلی هیأت رئیسه سازمان غذا و داروی این کشور را بهعنوان مسئولان این گروه ویژه معرفی کرده است. بایدن وعده داده که این طرح بر پایه علم و همدلی پیش خواهد رفت.
علاوه بر تعهدهای گوناگون مالی برای کنترل همهگیری، او گفته که آمریکا را دوباره به سازمان بهداشت جهانی برمیگرداند. ترامپ، تابستان امسال، این کشور را از سازمان بهداشت جهانی بهدلیل ناکارآمدی در مبارزه با ویروس کرونا خارج کرد.
اقتصاد و اشتغال
بایدن حتی قبل از پیروزیاش گفته بود که خروج آمریکا از بحران اقتصادی از نخستین اولویتهایش خواهد بود. او در یکی از سخنرانیهایش گفت: « بیش از 20میلیون نفر بیکار داریم و میلیونها نفر نگران پرداخت کرایه خانه و تهیه غذای روزانه خود هستند.» رئیسجمهور منتخب آمریکا وعده داده که فورا برنامه ترمیم اقتصادی و رفع نابرابریها علیه کارگران و کسب وکارهای کوچک را که از بحران کرونا آسیب دیدهاند، اجرا و شغلهایی که مستقیما به مهار این بیماری مربوط است، ایجاد کند. او از تیم ترامپ نیز خواسته که برنامه 4قسمتی حمایت از کارگران در محل کار در برابر آسیب کرونا را تصویب کند.
توافقنامههای بینالمللی
رئیسجمهور منتخب آمریکا وعده داده که به محض آغاز کارش، فورا کنفرانسهای خبری روزانه در کاخ سفید، وزارت خارجه و وزارت دفاع از سرگرفته میشود. از سوی دیگر «گامهای فوری» در حوزه سیاست خارجی برای تقویت ارتباط با متحدان و جبران خسارتهایی که ترامپ در این حوزه وارد کرده را در پیش میگیرد.
بارنی تومبوتی، روزنامهنگار اهل آفریقای جنوبی میگوید: «1.3میلیارد نفر در آفریقا منتظر روی کار آمدن رئیسجمهوری در آمریکا هستند که به کشورهای آفریقایی توهین نمیکند.» اشاره او به سخنان اهانتآمیز ترامپ در سال 2018است که عنوان «چاه فاضلاب» را برای کشورهای این قاره بهکار برده بود.
بایدن همچنین متعهد شده که روابط آمریکا با اروپا را تقویت و از ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) حمایت کند. پیتر بییر، سیاستمدار و نماینده پارلمان فدرال آلمان که به آینده روابط 2کشور امیدوار است، میگوید: «تفاوت بزرگ در شکل ارتباطات خواهد بود و اینکه بهعنوان متحد و شریک با احترام کامل با یکدیگر رفتار کنیم. ترامپ همیشه بین دوست و دشمن فرقی نمیگذاشت.»
در حوزه خاورمیانه نیز بایدن وعده داده که در سریعترین زمان ممکن به برجام بهعنوان یکی از مهمترین دستاوردهای سیاست خارجی دولت باراک اوباما، برگردد. او پیش از انتخابات، خروج ترامپ از برجام را «فاجعهبار» خوانده و گفته بود که درصورت پیروزی در انتخابات، از مسیر دیپلماسی وارد تعامل با ایران میشود.
مهاجرت
تابستان امسال بایدن متعهد شد تغییرات اساسی در برنامههای مهاجرتی ایجاد کند که درست برعکس سیاستهای تند ترامپ در روزهای نخست حضورش در کاخ سفید خواهد بود. او به انبیسی گفت: « همان روز اول، لایحه اصلاح قوانین مهاجرتی را به کنگره میفرستم تا 11میلیون مهاجر ثبت نشده که به این کشور کمک فراوانی کردهاند، شهروند آمریکا شوند.»
بایدن گفته که سیاستهای مهاجرتی او بر پایه تنوع، در کنار هم بودن خانوادهها، مدرن کردن سیستم مهاجرتی و پایان دادن به طرحهای غیرانسانی ترامپ مانند جدا کردن کودکان از آغوش مادران است. «ما همین هستیم. اجداد ما نیز به همین شکل به این کشور آمدهاند. جد من وقتی سوار قایقی در دریای ایرلند شد نمیدانست که موفق میشود یا نه، اما سال 1848توانست خود را به آمریکا برساند.» اصلاح قوانین پذیرش پناهندگی و لغو ممنوعیت سفر مسلمانان، از دیگر وعدههای بایدن در 100روز نخست حضورش در کاخ سفید است. او همچنین قول داده که «ساخت دیوار» را در مرز مکزیک متوقف و بودجه آن را صرف ارتقای تجهیزات کنترل مرزی کند.
یکشنبه 9 آذر 1399
کد مطلب :
117210
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/v2xvn
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved