پیروز حناچی در مراسم اختتامیه نخستین جشنواره نشان تعالی سلامت، ایمنی و محیطزیست:
سرمایهگذاری در حوزه ایمنی، پربازدهاست
شهردار تهران از تقویت جایگاه سازمانی و تشکیلاتی حوزه سلامت، ایمنی و محیطزیست شهرداری تهران خبر داد. پیروز حناچی گفت: «سرمایهگذاری در حوزه سلامت، ایمنی و محیطزیست هزینه نیست بلکه بسیار پربازده است؛ چراکه هزینههای ناشی از بروز حوادث را کاهش میدهد. با ایجاد تشکیلات مناسب، باید مناطق در معرض ریسکهای بزرگ شناسایی شوند و برنامهریزی برای آنها بهگونهای صورت گیرد که حوادث تا حد زیادی قابل پیشبینی و کنترل باشند.»
به گزارش همشهری، حناچی در مراسم اختتامیه نخستین جشنواره نشان تعالی HSE (سلامت، ایمنی و محیطزیست) شهرداری تهران که بهصورت مجازی برگزار شد، از شهر، بهعنوان بادوامترین و مهمترین دستاورد بشری یاد کرد و افزود: «انسان، جوهره ذاتی هر شهر مترقی به شمار میرود و کلانشهرها بهعنوان پدیدهای حادث در دوره معاصر هستند که بین این دو مقوله ارتباط مستقیم وجود دارد.» او با بیان اینکه احتمال پیچیدگی و چندوجهیبودن حوادث در کلانشهرها بسیار بالاست، گفت: «بخش عمدهای از مخاطرات شهری قابل پیشبینی و تشخیص ریسک است اما تمام رویدادهای حادثشده در کلانشهرها و حوادثی که ایمنی و سلامت شهروندان را به مخاطره میاندازد، همیشه قابل پیشبینی نیست و این امر ناشی از خصایص پیچیدگی کلانشهرهاست. با وجود تلاشهای صورتگرفته، میزان حوادث نیز رو به افزایش است. در واقع آمار حوادث شهری به میزان توسعه شهر و فعالیتهای موجود در آن روند افزایشی بهخود میگیرد، اما باید چه کنیم که حادثه کمتری داشته باشیم و در این حوادث جان شهروندانمان کمتر به خطر بیفتد.»
شهردار پایتخت، بخش عمدهای از حوادث و شرایط ناامنی را به نگهداری فضا و تجهیزات و امکانات مرتبط دانست و افزود: «در این زمینه در شهرداری تهران و کشور ضعف وجود دارد. عموما بسیاری از تاسیسات در سازمانها در ابتدای امر به شیوه صحیح ایجاد میشوند اما در طول زمان بهرهبرداری بهدلیل فقدان وجود سیستمهای نگهداری و ایمنی از حیز انتفاع خارج میشوند و به مرور دچار تغییراتی میشوند که مشکلات بعدی را ایجاد میکنند. سازمانها باید وظیفه خود را در نگهداری از تاسیسات خدماتدهنده بهدرستی انجام دهند و این نقیصه باید جبران شود.» او با اشاره به حوزههای پیمانکاری بهعنوان بخش عمدهای از بخشهای اجرایی مقوله HSE گفت: «رعایت مقررات ملی و قوانین کنترلی در این زمینه بسیار مؤثر است. مبحث ۲۲ مقررات ملی به موضوع نگهداری تجهیزات اشاره کرده اما به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است و شاید جزو خلأهای ما محسوب میشود. در حوادثی مانند سینااطهر درصورتی که اقدامات پیشگیرانه توسط متولیان انجام میشد، میتوانست بار خسارات را کاهش دهد. البته بخشی از آن از حوزه کاری انجام خارج بود اما در شهر تهران اتفاق افتاد. یا در حادثه ریزش گود منطقه۱۷، خوشبختانه اقدام بموقع مدیر و پیشبینی قبلی آن باعث پیشگیری از بروز حادثه بزرگ و پرخسارت جانی شد.» به گفته حناچی، رقابتهای جشنواره HSE در ایجاد نگرشهای پیشگیرانه بسیار مؤثر هستند. بر این اساس باید مناطق در معرض ریسکهای بزرگ شناسایی شوند و برنامهریزی برای آنها بهگونهای صورت گیرد که حوادث تا حد زیادی قابل پیشبینی و کنترل باشند. البته حوادث در برخی موارد، خارج از کنترل شهرداری هستند اما رعایت مسائل ایمنی هنگام کار بسیار مهم و تأثیرگذار است. شهردار تهران با اشاره به تصویب طرح الزام ایجاد اداره کل سلامت، ایمنی و محیطزیست در شورای شهر گفت: «تلاش میکنیم جایگاه مناسبی را در تشکیلات برای تقویت حوزه سلامت، ایمنی و محیطزیست درنظر بگیریم تا مؤثرتر واقع شود. البته هنوز به جمعبندی روشن در این زمینه دست نیافتهایم اما بنا داریم با شورا به اتفاق نظر برسیم. همافزایی عوامل در شهرها برای پیشگیری از غیرقابل کنترلشدن برخی حوادث ضروری است. حادثه شکستن دیواره بتنی در یکی از مسیلهای شهر در اثر بارندگی شدید و خروج آن به سمت تونل مترو در سال۹۴ میتوانست منجر به یکی از حوادث شدید شود اما همکاری بموقع همکاران مترو باعث شد با وجود خسارتهای بسیار مالی، خوشبختانه خسارت جانی در پی نداشته باشد. بسیاری از این حوادث درس بزرگی برای نظام مدیریت شهری است. سرمایهگذاری در حوزه سلامت، ایمنی و محیطزیست هزینه نیست بلکه بسیار پربازده است؛ چراکه هزینههای ناشی از بروز حوادث بسیار بیشتر است. بهویژه ارزشمندی جان انسانها ایجاب میکند خسارات جانی و مالی به حداقل برسد.»