اتومبیلهایی که خودبهخود آتش میگرفت
فرورتیش رضوانیه ـ روزنامهنگار
چند سال قبل یکی از خودروسازهای داخلی با مشکلی بزرگ مواجه شده بود. چند محصول این کارخانه آتش میگرفت و رسانهها هر هفته گزارش میکردند که یک اتومبیل در جاده یا خیابان خودبهخود آتش گرفته است. مشکل از آنجا بود که شیلنگ بنزین بهکار رفته در آن خودروها مشکل داشت و خودروساز محصولات معیوب را فراخوان کرده بود تا نقص را برطرف کند، اما مشتریها حاضر نبودند همکاری کنند. آنها میدانستند که ممکن است اتومبیلشان آتش بگیرد، اما میگفتند ما نمیخواهیم به نمایندگی مراجعه کنیم. گروهی از این رانندهها ناآگاه بودند و نمیدانستند که حتی شرکتهای بزرگ خودروسازی جهان مانند آئودی هم ممکن است گاهی تولیدات خود را فراخوان کنند. گروه دوم لجباز بودند و از روی عمد به اطلاعیههای خودروساز اهمیت نمیدادند. همزمان بیشتر رسانهها هم سردرگم بودند و مخاطبان خود را گمراه میکردند. هر خودرویی در صحنه تصادف آتش میگرفت، اگر ساخت آن کارخانه بود به تیتر یک تبدیل میشد. اما در این میان 2 موضوع مورد توجه قرار نمیگرفت.
نخست اینکه علت آتش گرفتن خودروها به ماوراءالطبیعه ربطی نداشت و بهخاطر شیلنگ بنزین بود که کارخانه آن را رایگان تعویض میکرد. نکته دوم علمی و تخصصی بود، برای همین رسانههایی که دانش خودرویی نداشتند، از ماجرا مطلع نبودند. وقتی خودرو در حرکت است، بنزین داخل موتور در جریان است. پس ازضربه تصادف جابهجا شدن موتور و اجزای دیگر داخل کاپوت جرقه و حرارت ایجاد میکند و بنزینی که داخل موتور در جریان است مشتعل میشود. حتی این احتمال وجود دارد که شیلنگ بنزین پاره شود. این بلا ممکن است سر هر خودرویی بیاید، اما در گذشته هر خودرویی که آتش میگرفت یک اتهام جدید غیرمرتبط را به پرونده رسانهای خودروساز اضافه میکرد. در واقع رانندهها میگفتندخودروساز برای خودش فراخوان کرده، ما نمیرویم و در جاده هم با هر سرعتی که دلمان بخواهد میرانیم، خودرو خودش باید عاقل باشد و هیچوقت آتش نگیرد، حتی کپسول خاموشکننده هم نمیخریم که داخل اتومبیلمان بگذاریم، چون پول نداریم.
حال چطور انتظار داریم آن اقلیتی که اینچنین لجباز و غیرمنطقی است و علم را نادیده میگیرد، ماسک بزند تا از گسترش کرونا پیشگیری کند؟