• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 19 فروردین 1397
کد مطلب : 11186
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/9943
+
-

سبقت‌گرفتن پیشگیری از درمان در فارس

تعدادی از مراکز بهداشتی تا پایان امسال در استان بهره برداری می‌شوند

درمان
سبقت‌گرفتن پیشگیری از درمان در فارس




محمد شبیری| شیراز - خبرنگار: 


از روزگاران گذشته تاکنون بهداشت در جوامع گوناگون مورد توجه بوده و بنا به فرهنگ هر منطقه روش‌های متفاوتی برای رعایت آن در نظر گرفته شده است. امروزه نیز با توسعه جوامع این منطق به وجود آمده است که رعایت بهداشت و به طور کلی پیشگیری از بیماری بر درمان برتری دارد و باید در اولویت قرار داده شود. 
در سال‌های اخیر فارس به لحاظ توسعه خانه‌های بهداشت جایگاه قابل قبولی را کسب کرده است و اواخر سال گذشته نیز 140 پروژه در قالب مراکز بهداشتی و درمانی افتتاح و 120 پروژه دیگر نیز در این رابطه کلنگ زنی شده است که تعدادی از این پروژه‌ها تا پایان امسال مورد بهره برداری قرار می‌گیرند.


وضعیت خانه‌های بهداشت در فارس

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تاکید بر اهمیت خانه‌های بهداشت در راستای پیشگیری از انواع بیماری‌ها، به وضعیت این مراکز اشاره می‌کند و می‌گوید: هم اکنون در فارس از سوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و با حمایت خیران تأمین سلامت، هزار خانه بهداشت و 300 مرکز جامع سلامت فعال است که ارائه تمامی خدمات مربوط به اقدامات پیشگیرانه در آنها به صورت رایگان انجام می‌شود.
دکتر «عبدالرسول همتی» می‌افزاید: با افزایش تعداد خانه‌های بهداشت فارس و همچنین تعداد پایگاه‌های جامع سلامت هم اینک در استان، زمان دستیابی به این مراکز در روستاها به 3‌دقیقه و در شهرهای بزرگ به 15‌دقیقه کاهش یافته که نشان می‌دهد اقدامات پیشگیرانه در امر درمان افزایش یافته‌است.

این مقام دانشگاهی از بهره برداری و افتتاح 260 پروژه عمرانی درمانی در این زمینه به عنوان یک موضوع مهم یاد می‌کند و ادامه می‌دهد: در اواخر سال گذشته 140 پروژه در قالب مراکز بهداشتی و درمانی افتتاح و 120 پروژه دیگر نیز در این رابطه کلنگ زنی شد. همتی اضافه می‌کند: در سال گذشته 14 میلیارد تومان برای تجهیز و نوسازی تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی در مراکز پایگاه‌های سلامت فارس از سوی دانشگاه هزینه شد تا اقدامات پیشگیرانه در بخش‌های مختلف و دندانپزشکی افزایش یابد یا تکمیل شود.


اقدامات پیشگیرانه

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز خدمات مشاوره تغذیه، دندانپزشکی، بهداشت روان، کنترل فشارخون و قند خون را از جمله اقدامات پیشگیرانه کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی شیراز می‌داند و می‌گوید: این نوع اقدامات هر ماه به صورت رایگان برای تمامی افراد تحت پوشش مراکز و پایگاه‌های جامع سلامت در محل انجام می‌شود، همچنین برای تمامی افراد پرونده سلامت تشکیل و افرادی که از پرفشاری خون و قند خون بالا رنج می‌برند به صورت ماهانه با پیگیری‌های کارشناسان کنترل می‌شوند.
همتی می‌افزاید: از جمله دستاوردهای اجرای برنامه پزشک خانواده در فارس، شناسایی 65 درصد از مبتلایان به دیابت است که امروز با کمک تیم‌های پزشک خانواده استان تحت کنترل قرار دارند، همچنین 80 درصد سالمندان استان شناسایی و مورد مراقبت قرار گرفته‌اند.

وی توجه به اقدامات پیشگیرانه در خصوص جمعیت حاشیه نشین فارس را به عنوان یکی دیگر از اقدامات ارزنده کارشناسان و مسئولان دانشگاه علوم پزشکی شیراز برمی شمارد و می‌گوید: با این اقدامات علاوه بر اینکه عدالت درمانی رعایت شده است، با اطمینان می‌توان گفت که تمامی جمعیت فارس توانسته‌اند حداقل برای یک مرتبه از این خدمات به صورت رایگان و یا نیمه رایگان بهره مند شوند و پرونده سلامت برای آنان تشکیل شده است.

همتی به اهمیت موضوع بهداشت فردی نیز اشاره و اضافه می‌کند: هفتم آوریل مصادف با 18 فروردین به عنوان روز جهانی بهداشت در تقویم ثبت شده است که روز آغازین هفته سلامت در ایران نیز به شمار می‌رود. امسال سازمان بهداشت جهانی شعار خود را با عنوان «پوشش همگانی سلامت برای همه در همه جا» ارائه کرده است تا تمامی دست اندرکاران به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند. وی هدف این سازمان را فراهم کردن حداکثر امکانات بهداشتی و سلامتی برای تمامی انسان‌های روی زمین می‌داند و می‌گوید: سازمان بهداشت جهانی به دنبال این هدف، برنامه‌های متنوعی را اجرایی می‌کند تا زمینه مساعدت کشورها برای تقویت بهداشت عمومی فراهم شود.
همتی می‌افزاید: انسان از روزگار گذشته تا امروز، برای دستیابی به طول عمر بیشتر به دنبال سلامت و شادمانی بوده است. این هدف، چندان دور از دسترس نیست زیرا با گذشت زمان، انسان‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که طول عمر، بیشتر از هر چیز نیازمند توجه کافی به سلامت جسم و ذهن است؛ امری که با تغذیه، خواب مناسب، ورزش مستمر و تقویت ذهنی و جسمی لازم میسر خواهد شد.


راه‌اندازی خانه‌های بهداشت ویژه عشایر

مدیر توسعه شبکه و ارتقای سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بر اهمیت خانه‌های بهداشت در فارس تاکید می‌کند و می‌گوید: یک سوم از خانه‌های بهداشت فعال فارس با یک بهورز، یک سوم با 2 بهورز و یک سوم دیگر نیز با 3 بهورز اداره می‌شوند. «سیروس وجدانیان» به راه اندازی خانه‌های بهداشت ویژه عشایر مستقر در فارس برای نخستین بار در کشور اشاره می‌کند و می‌افزاید: طبق آمار سال گذشته بیش از 20 بهورز برای ارائه خدمات به جمعیت عشایر، دوره آموزش‌های لازم را سپری کرده‌اند.

وی اضافه می‌کند: به ازای هر 3 هزار نفر جمعیت، یک مراقب سلامت، یک پزشک خانواده و دستیار به ارائه خدمت پرداخته‌اند و خدمات بهداشتی اولیه به صورت فعال به افراد ارائه می‌شود که مجموعه اقدامات انجام شده در این مرکز موجب بهبود شاخص‌های بهداشتی در مناطق شهری خواهد شد. وجدانیان با اشاره به گستردگی فعالیت‌های مراکز جامع سلامت در استان می‌گوید: مراکز جامع سلامت به صورت فعال به تمامی اعضای خانواده شامل نوزادان، کودکان، نوجوانان، جوانان، مادران باردار، میانسالان و سالمندان خدمات ارائه می‌دهند. وی ادامه می‌دهد: مراکز جامع سلامت به منظور سازماندهی ارتباط فراهم کنندگان خدمات بهداشتی اولیه با عنوان تیم بهداشت و ارائه دهندگان خدمات مراقبتی درمانی و سلامتی با عنوان تیم پزشک خانواده شهری راه اندازی شده‌اند.

این خبر را به اشتراک بگذارید