خاطرات و خطرات هدایت
این عکس برای اولین بار چاپ می شود
میرزامهدیقلیخان هدایت از رجال 5پادشاه عصر قاجار و پهلوی است که در میان آنها سرآمدتر و پربارتر برای تاریخ معاصر بوده است.
او نویسنده کتاب «خاطرات و خطرات» شامل خاطرات و شرح زندگانیاش از رجال اواخر دوران قاجار تا اوایل دوران پهلوی که به نثر نوشته شده است. مطالب این کتاب از آن جهت ارزشمند است که نویسنده 50سال در صحنه سیاسی ایران حاضر بوده، مدتی بهعنوان رئیسالوزرا کار کرده و در کابینههای متعددی شرکت داشته است. روایت کتاب در ۲۱مهر۱۳۲۹ خورشیدی پایان میپذیرد.
او بیشترین دوران نخستوزیری را در عصر رضاشاه برعهده داشت و از اینرو او را مطیع و اجراکننده اوامر شاه و کسی که پایههای دیکتاتوری پهلوی اول را کامل کرده است، میدانند. قبل از آن وقتی مستوفیالممالک از نخستوزیری کناره رفت و مهدیقلیخان رئیسالوزرا شد، دکتر محمد مصدق از دیدارش با مستوفی روایت جالبی را نقل میکند. او میگوید: «من که در سعدآباد باغ خانم همدمالسلطنه خواهرشان رفتم به دیدنشان، به من فرمود به حاج مخبرالسلطنه (رئیسالوزرا) گفتم من تا چانهام به گل فرورفت؛ شما مواظب باشید که تا فرقتان در لجن فرو نرود». اما گویی مهدیقلیخان حرف نخستوزیر پیشین خود را گوش نکرده است. با این حال وقتی از ریاست کابینه کنار رفت دیگر شغلی به او رجوع نشد و بازنشسته شد و در باغش در محله دروس تهران اقامت گزید.
کابینه مهدیقلیخان هدایت- مخبرالسلطنه. در عکس، علیاکبر داور، فروغی و تقیزاده دیده میشوند