گامهایی برای احیای سرمایه اجتماعی
میدانداری دولت برای احیای سرمایه اجتماعی 3 اولویت اساسی دارد؛ اولویت اول توجه به اقشار آسیب پذیر، دوم توجه به خواستههای صنفی و سوم ماموریت ویژه به استانداران برای گفتوگو با مردم
فرزانه آئینی- خبرنگار
اگرچه شرایط دشوار اقتصادی سالهای اخیر و کوچک شدن سفرههای مردم، معیشت قشر قابل توجهی را تحتتأثیر قرار داده و سبب بروز اعتراضاتی هم شده است اما دولت از ابتدای سالجاری با مدیریت ویژهای به میدان آمده و حسابگرانه برای احیای سرمایه اجتماعی میدانداری میکند.
میدانداری دولت برای احیای سرمایه اجتماعی 3 اولویت اساسی دارد؛ اولویت اول توجه به اقشار آسیبپذیر و تضمین حداقل معیشت آنهاست که با پرداخت بستههای کمکمعیشتی و در قالب یارانههای معیشتی تا حدودی مؤثر واقع شده است، اولویت دوم توجه به خواستههای صنفی معلمان، پرستاران و پاسخدهی به نیازهای بازنشستگان که همواره فریاد اعتراضشان در قالب تحصن و تجمعات بلند بوده و اولویت سوم سپردن ماموریت ویژه به استانداران بهعنوان سفرای منطقهای دولت در جای جای کشور برای توجه به معیشت مردم.
بهگزارش همشهری، دولت با تعیین این 3اولویت و پرداختن به آن سعی دارد به سدی در برابر عمیق شدن فاصله دولت و مردم از یک سو و کاهش سرمایه اجتماعی بدل شود. سدی که نابسامانی بازار و افزایش لحظه به لحظه قیمتها در روزهای دشوار اقتصادی کشور آن را در شیب تند و خطرناکی قرار داده بود و حالا بهنظر میرسد دولت با عزمی جدی درصدد علاج پیش از واقعه بر آمده است.
اهمیت و ضرورت علاج سرمایه از دسترفته یا دستکم آسیبدیده دولت، در جلب رضایت طیفی از مردم منتقد و معترض به شرایط اقتصادی بروز یافته و جدا کردن آنها از صفهای اعتراضی دیگر است.
رصد اخبار در بازه زمانی 6 ماه گذشته نشان میدهد که در کنار اعتراضات مستمر کارگران و تحصنهای پیاپی آنها نسبت به عدمپرداخت حقوقهایشان و معوق ماندن حقوقهای چند ماهه آنها و یا بیکار شدنشان بهدلیل تعطیلی برخی کارگاهها و بنگاههای اقتصادی؛ پرستاران، معلمان ، بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی و خدمات کشوری در نیمه دوم سال گذشته طیفهایی بودهاند که همواره صدای اعتراضشان مقابل مجلس شورای اسلامی شنیده شده است. کمتر روزی بود که شاهد مخابره خبر تجمع بازنشستگان، معلمان و پرستاران مقابل مجلس شورای اسلامی نباشیم.
اعتراضات مستمری که وقتی در روند تند نابسامانی اقتصاد کشور در 3 سال اخیر آنها را بررسی کنیم، درمییابیم که این اعتراضات روندی را طی میکردند که اگر دیده و شنیده نمیشدند، درمان آنها در بزنگاههایی چون دی 96و یا آبان 98به سهولت این روزها ممکننبود. اهمیت پرداختن به مشکلات طیفهای مذکور بود که باعث شد دولت برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران، چند شرکت را به تامین اجتماعی واگذار کند تا از محل درآمد این شرکتها برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان کمک بگیرد، ارزش ریالی این واگذاریها قریب به 50هزار میلیارد تومان است؛ رقمی که میتواند حداقل برای 3 سال هزینه این طیف را تضمین کند.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری، رتبهبندی معلمان، همسانسازی حقوق بازنشستگان آموزش و پرورش، اعطای کارانه ویژه به پرستاران، استخدام 3هزار کادر درمان جدید با تأکید بر پرستاران شرکتی و قراردادی، تامین اعتبار مورد نیاز برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی، بازپرداخت بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته از سالهای دور دولت به تامین اجتماعی از طریق واگذاری برخی شرکتهای دولتی و کمک ۵ هزار میلیارد تومانی به تامین اجتماعی برای تامین بخشی از هزینههای بیمه بیکاری در ایام کرونا و کلید زدن ساخت بیش از ۲۰۰ هزار خانه با نام مسکن محرومان با عاملیت بهزیستی، بنیاد مسکن و کمیته امداد، فهرستی قابل تامل و توجه از اقدامات دولت در 3 ماهه اخیر سال 99است.
استراتژی رضایت بخش دولت
اقداماتی که با شیب تند افزایش مشکلات معیشتی مردم سرعت عمل بیشتری گرفته در سازمان برنامهوبودجه و به رغم کسری بودجه خود دولت اولویتدار بررسی شدهاند. قدردانی نهادهای صنف مذکور از این روند دولت نشانگر این است که دولت در احیای بخشی از سرمایه از دسترفتهاش موفق عمل کرده است چنانچه دیروز محمد میرزابیگی، رئیسکل سازمان نظام پرستاری در باب اهمیت نگاه مثبت دولت به مطالبات پرستاران دست به قلم شد و در نامهای به معاون رئیسجمهور نوشت: « موافقت با استخدام نیروی پرستار تا حصول استاندارد قابلقبول کشورمان، موافقت با تغییر وضعیت نیروهای شرکتی، قراردادی و...، اعمال مزایای فصل دهم قانون خدمات کشوری، موافقت با پرداخت فوقالعاده ویژه به پرستاران، تسری مزایای فصل دهم یا معادل آن به نیروهای شرکتی پرستار، تامین هزار میلیارد تومان برای پرداخت معوقات کارانه و تامین منابع پاداش بازنشستگان را ارج نهاده و قدردان هستیم.»
در اقدامی مشابه که موید رضایت خیل بزرگ جامعه بازنشستگان لشکری و کشوری از شرایط ایجاد شدهشان است، نمایندگان آنها نیز در نامهای با این مقدمه که اجرای مطالبه ١٣ ساله بازنشستگان لشکری و کشوری به بهترین وجه ممکن یعنی همسانسازی حقوق بازنشستگان بر مبنای ٩٠درصد حقوق ناخالص مشمول کسور شاغل همتراز خود است، آوردهاند:«اعلام رسمی حل مشکل همسانسازی بر مبنای۹۰ درصد حقوق ناخالص شاغلان همتراز با تاریخ اجرای اول مهرماه سال ١٣٩٩ شادی و شعف خاصی را در دل همه بازنشستگان شریف کشور و خانواده آنها ایجاد کرد.»
قدردانیهای نمایندگان معلمان، بازنشستگان و پرستاران به خاطر توجه به مطالبات مستمرشان توسط دولت تدبیر و امید موید اثربخش بودن استراتژی احیای سرمایه اجتماعی دولتمردان است، در این بین اما شنیده شدن اعتراضات مستمر کارگران به تعویق در پرداخت حقوقشان یا بیکاریشان که از یک سو بهخاطر نابسامانیهای اقتصادی است و از سوی دیگر دستاورد اوضاع ویژه فراگیرشدن کرونا اصلی مهم و قابل اغماض است که البته احیای اوضاع اقتصادی آنها عزمی فراتر از دولت میطلبد.
مأموریت دولت به استانداران
البته دولت استراتژی احیای سرمایه اجتماعیاش را محدود به صنفهای متضرر از اوضاع نابسامانی اقتصادی نکرده است و در شمایی گستردهتر دامنه این استراتژی را از طریق سفرای منطقهایاش یعنی استانداران به جای جای کشور منتقل کرده است. دوم تیرماهی که گذشت یعنی قریب به 20روز گذشته روحانی استاندارانش را از کل کشور فراخواند و به آنها ماموریت ویژهای داد. شنیدن صحبتهای مردم، درک شرایط و نارضایتی آنها از شرایط بروز یافته و بسترسازی برای جهش تولید ماموریتی بود که او استانداران را ملزم به اجرای آن کرد آن هم در روزهایی که نارضایتی مردم از شرایط ویژه بروز یافته نسبت به گذشته عیانتر و محسوستر است.چنانچه در شرح اهمیت این جلسه علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور در حساب کاربریاش در توییتر نوشت: روحانی همه استاندارانش را به تهران فراخواند تا با آنها از عزم دولت برای تحقق جهش تولید بگوید. کرونا و تحریم، آغازی سخت و ناگزیر برای سال 99 ساختهاند اما اراده دولت، ایجاد جهشی فراگیر، افزون بر مقابله تمامقد با دشواریهای کنونی است.