گفتمان شهرهای آسیایی برای پساکرونا
هفتمین نشست هیأت اجرایی مجمع شهرداران آسیایی، فردا به ریاست حناچی، شهردار تهران و با موضوع سلامت و اقتصاد شهری در دوران پساکرونا برگزار میشود
محمد سرابی _ خبرنگار
همزمان با همهگیری جهانی ویروس کرونا، مجمع شهرداران آسیایی اقداماتی برای افزایش سطح همکاری بین اعضا و همینطور ارتباط با سایر سازمانهای بینالمللی انجام داد. شرکت در نشستهای مجازی تبادل دیدگاهها، به اشتراکگذاری تجربیات شهرهای آسیایی در چارچوب شبکه همکاری کلانشهرها و برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد و همینطور جلب کمکهای بهداشتی برای برخی شهرهای ایرانی، بخشی از این اقدامات بود ولی انتشار بیماری کرونا و ابتلا به آن همچنان یکی از مشکلات بزرگ شهرهاست.اکنون که بخشی از محدودیتهای مرتبط با کرونا کاهش پیدا کرده است اما خطر افزایش مجدد بیماری همچنان وجود دارد، هفتمین نشست هیأت اجرایی مجمع شهرداران آسیایی دوم تیر بهصورت مجازی و به ریاست پیروز حناچی، شهردار تهران برگزار خواهد شد.دبیر کل مجمع شهرداران آسیایی در اینباره میگوید: «رویداد روز دوشنبه شامل 2بخش خواهد بود. در بخش اول، شهرداران و مدیران شهری، صاحبنظران و نمایندگان سازمانهای بینالمللی، نشستی را با موضوع اقتصاد و سلامت شهری در دوران پساکرونا، با هدف تبادل تجارب و رویکردهای مربوط به مدیریت و کنترل ابعاد اجتماعی و اقتصادی بحران کرونا در سطح شهرها برگزار میکنند. پیشنهادها و راهکارهای اصولی و مناسب برای مدیریت همزمان و ایجاد تعادل و توازن میان 2چالش کلیدی این بحران یعنی سلامت شهروندان و کسب و کارها و اقتصاد شهری نیز در همین بخش بررسی میشود.» گشتاسب مظفری میافزاید: «در بخش دوم نیز که به نشست رسمی اداری هیأت اجرایی این مجمع اختصاص دارد، موضوعاتی مانند بررسی گزارش عملکرد، برنامه راهبردی، برنامههای عملیاتی، بودجه، عضویتها و دیگر موضوعات سازمانی مطرح میشود.»
تجمیع بهجای انباشت تجربه
مدیرعامل شرکت شهر سالم شهرداری تهران درباره اهمیت انتقال تجربه مقابله با کرونا میگوید: «کرونا یک موضوع جدید در حوزه پزشکی و سلامت است و اکنون دیگر با «انباشت» تجارب روبهرو نیستیم بلکه باید از «تجمیع» تجارب استفاده کنیم.
تجمیع تجارب به این شکل است که تمام کشورها و شهرهایی که با مشکل کرونا روبهرو هستند یافتهها و مستندهای خود را با یکدیگر در میان میگذارند تا همه از آن نفع ببرند. ارتباط مدیران شهری در ساختارهایی مانند «مجمع شهرداران آسیایی» با توجه به اینکه این بیماری از کشور چین آغاز شده است یکی از روشهای تجمیع تجربه است.
هنوز دستورالعمل جهانی در همه حوزهها تدوین نشده است، تنها بعضی اصول اولیه و استانداردها مشخص شده و میزان موفقیت هر کشور هم به رعایت همان اصول بستگی داشته است.»
حمید چوبینه اظهار میکند: «ما در ماههای گذشته با ارتباط با مدیران شهرهای دیگر جهان به نتایجی رسیدیم که در مهار کرونا مؤثر بود. درست است که بعضی از پزشکان عملیات درمانی را برای برخی بیماران اجرا کردهاند و نتیجه آن را بهصورت مقالات علمی به جامعه علمی اعلام میکنند و مراکز تحقیقاتی هم در حال تلاش برای یافتن درمان کرونا هستند اما از ارتباط با دیگر شهرهای بزرگ جهان متوجه شدیم چیزی که در این مقطع زمانی اهمیت دارد یکپارچگی در اجرای دستورالعملهاست. تصمیمگیری و مدیریت در شهرهای دیگر جهان هم زمانی که بهصورت متمرکز انجام میشود مؤثر خواهد بود.»
او میگوید: «کرونا یک نقطه عطف در تاریخ بشر خواهد بود و خیلی از روندهای کاری و رفتاری را عوض خواهد کرد. آنچه اهمیت دارد این است که در آینده بتوانیم از دستاوردهای این مدت بهرهمند شویم و عواقب موارد مشابه را به حداقل برسانیم. تغییر رفتوآمد در شهر و حضور در مکانهای عمومی بخشی از تغییرات زندگی شهرها در جهان خواهد بود.»
مجمعی با عضویت 60شهر
مجمع شهرداران آسیایی (Asian Mayors Forum) یک شبکه غیردولتی و غیرانتفاعی بینالمللی است که با حضور و مشارکت تعداد زیادی از شهرداران، مدیران شهری، اعضای انجمنها و شوراهای شهری و متخصصان و صاحبنظران حوزه برنامهریزی و مدیریت شهری در سال۲۰۰۸ میلادی در تهران پایهگذاری شده و مقر دائمی آن در این شهر مستقر است.
تاکنون بیش از 100شهر از سراسر قاره پهناور آسیا در نشستها و همایشهای بینالمللی این سازمان در شهرهای تهران، استانبول، بانکوک، منامه، هایکو (چین)، قزوین و غازیآنتپ (ترکیه) شرکت کردهاند و بیش از ۶۰ شهر آسیایی در این سازمان عضویت رسمی دارند. از سال۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ ریاست دورهای این سازمان با فاطمه شاهین، شهردار کلانشهر غازیآنتپ ترکیه است که همزمان ریاست اتحادیه شهرداریهای ترکیه را نیز بر عهده دارد.
هیأت اجرایی مجمع شهرداران آسیایی متشکل از شهرداران ۲۱شهر است که هر 3سال یکبار انتخاب میشوند و مسئولیت راهبری و پیشبرد تصمیمات مجمع عمومی و برنامههای سازمان را برعهده دارند.