
ساکنان شهرک شهرداری به فعالیت حامیان حیوانات معترضند
اختلاف بر سرگربه های شهرک نشین

مهدی اسماعیلپور_ خبرنگار
زاد و ولد گربهها زیاد شده و درنتیجه تعدادشان در شهرک شهرداری به شکل محسوسی افزایش یافته است. این موضوع باعث شده تا تعداد تلفات و مرگ و میر عمدی و غیرعمدی این زبانبستهها توسط انسانها بیشتر شود و هرازچندگاهی لاشه گربههایی که اغلب با اتومبیل تصادف کردهاند در گوشه و کنار محله به چشم بخورد و نارضایتی برخی از ساکنان شهرک را هم به همراه داشته است. برخی از ساکنان محله زیاد شدن تعداد گربههای شهرک را نتیجه فعالیت حامیان حیوانات و غذا دادن آنها میدانند. این در شرایطی است که برخی از کارشناسان و ساکنان محله، از جمله فعالان حوزه حمایت از حیوانات در شهرک معتقدند که دلیل زیاد شدن این حیوانات غذا دادن به آنها نیست و برای کنترل جمعیت آنها باید با مشارکت سایر شهروندان طرح عقیمسازی گربههای محل اجرا شود. در گفتوگو با دبیر شورایاری شهرک شهرداری و همچنین فعال حوزه حمایت از حیوانات و یک دامپزشک موضوع افزایش جمعیت گربهها در این محلهها و راهحل آن را بررسی کردیم.
فعال حامی حیوانات در شهرک شهرداری تأیید میکند که تعداد گربهها در این محله افزایش محسوسی داشته است، اما او دلیل این موضوع را غذا دادن و حمایت از این زبانبستهها نمیداند ومعتقد است قطع شدن غذادهی و کمکرسانی به این زبانبستهها و آزار دادنشان راهحل این مشکل نیست، بلکه مشکلات جدیدی را ایجاد خواهد کرد: «چند نفر از ساکنان شهرک معترض شدهاند که غذا دادن ما به گربهها باعث افزایش جمعیت آنها و آلودگی محیطزیست شده است، که چنین ادعایی درست نیست. تعداد گربههای شهرک افزایش پیدا کرده است، اما این موضوع ربطی به غذا دادن ما ندارد. افزایش تعداد گربهها یک موضوع جهانی است و فقط به ایران و شهر تهران و شهرک شهرداری محدود نمیشود. این اتفاق دلایل زیستمحیطی دارد. گربهای را دیدم که به بچههایش شیر میداد اما باردار بود! چنین اتفاق و رفتاری در گربهها بیسابقه است و گربه ماده در هنگام شیردهی اجازه نمیدهد گربه نر به او نزدیک شود. با یک دامپزشک که صحبت کردم گفت این تغییر رفتار، نتیجه کارهای انسانی مانند پارازیت و مواد غذایی دستکاری شده و زبالهها و این چیزها است. اتفاقاً ما با دادن غذا و کمکرسانی به این حیوانات به بهداشت و سلامت محله کمک میکنیم. اگر به گربهها و حیوانات غذای سالم ندهیم، آنها داخل سطلهای زباله میروند و از آنجا غذای مورد نیازشان را تأمین میکنند. با این کار حیوانات آلوده شده و این آلودگی را در همه جای محله پخش میکنند. »
عقیمسازی تنها راهحل است
اکرم امینی عقیمسازی را تنها راه صحیح و اساسی کنترل جمعیت گربهها میداند: «حدود 40 گربه مقابل بلوک ما بودند که با هزینه شخصی و کمک تعدادی از دوستان حامی حیوانات آنها را عقیمسازی کردیم و واکسن زدیم و در مکانهای مناسبی مانند بوستانهای بزرگ رهاسازی کردیم. 5 سال قبل یک تراکت تهیه کردم و در تمام بلوکها انداختم. در آن تراکتها از مردم محله دعوت کرده بودم تا در اجرای طرح عقیمسازی و واکسن زدن گربههای شهرک کمک و مشارکت کنند، اما حتی یک نفر هم نیامد و پا پیش نگذاشت. به هیئتمدیره وقت این پیشنهاد را دادم و گفتم چنین طرحی در محله دیگر اجرا شده و نتایج خوبی هم داشته است، اما هیئتمدیره هم حاضر به همکاری نشد. با یک دامپزشک صحبت کردم که در ازای ماهانه مبلغ 200 هزار تومان این کار را برای ما انجام دهد، تنها خواسته من از اهالی شهرک این بود که برای کاهش هزینهها و اینکه پول رفتوآمد به کلینیک را ندهیم، با وسیله شخصیشان به کمک ما بیایند، اما همین مقدار هم هیچکس حاضر به همکاری نبود. شاید باورتان نشود، در 12 روز لاشه 9 گربه را در اطراف شهرک پیدا کردم! اما حتی فردی هم نمیگوید کمک میخواهید وکاری از دست ما بر میآید یا نه؟! اما حالا که جمعیت گربهها زیاد شده هیئتمدیره شهرک به ما گلایه میکند که شما به آنها غذا میدهید و مقصر هستید و محیطزیست را هم آلوده میکنید! متأسفانه وقتی پای کار و عمل باشد هیچکسی در میدان نیست، اما برای اعتراض و حرف زدن که نه زحمت دارد و نه هزینه، همه ورود میکنند. بازهم تأکید میکنم تنها راهحل این مشکل عقیمسازی حیوانات است و با غذا ندادن و یا کشتن این زبانبستهها فقط مشکلات بیشتر خواهد شد.»
مردم شکایت نکردهاند
زهرا شیرزاد دبیر شورایاری شهرک شهرداری اعلام میکند تاکنون شهروندان اعتراض و شکایتی به فعالیت حامیان محیطزیست در محله نداشتهاند: «فعالیت حامیان محیطزیست مشکلی برای محله ایجاد نکرده است. آنها خیلی تمیز و مرتب و داخل ظروف یکبارمصرف و روی سکوهای کنار مخازن زباله این کار را انجام میدهند. هم خودم دیدهام و هم از باغبانها که پرسوجو کردم زباله و پسماندی به جا نمیگذارد. از مسئول بهداشت شهرک هم که سؤال کردم گفت مراجعهکنندهای نداشتند که به خاطر گربه و حیوانات مشکل پیدا کرده یا شکایتی داشته باشد. یکی از مهمترین دلایل افزایش تعداد گربهها، سولههای اطراف شهرک است که به محل امن و مناسبی برای زاد و ولد آنها تبدیل شده است. توله گربهها هم بعد از تولد برای جستوجوی غذا به نزدیک محل مسکونی که شهرک شهرداری باشد میآیند. هیئتمدیره شهرک میگوید چند شکایت از طرف مردم محله دریافت کرده که به فعالیت حامیان حیوانات معترض هستند، اما تاکنون در این خصوص کسی به شورایاری شکایت و گلایه نکرده است. خودم به شخصه موافق عقیمسازی گربهها با همکاری و مشارکت مردم محله هستم.»
غذا دادن باعث افزایش جمعیت گربهها نمیشود
آیا دلیل زیاد شدن تعداد گربههای شهرک شهرداری و افزایش زادوولد آنها، فعالیت گروههای حامیان حیوانات و غذا دادن به آنهاست؟ پاسخ «حسین سنبلهکار» دامپزشک به این پرسش منفی است. او در اینباره میگوید: «زاد و ولد و افزایش جمعیت گربهها هیچ ارتباطی به غذا دادن و حمایت شدن آنها توسط انسانها ندارد.
اگر جایی غذا زیاد باشد و احساس امنیت کنند تجمع و حضور حیوانات از جمله گربهها بیشتر میشود. اما این موضوع ربطی به رشد جمعیت و افزایش زاد و ولد آنها ندارد. تقریباً در تمام شهرها و محله شاهد افزایش تعداد گربهها هستیم و این موضوع به نقاط و محلههای خاص محدود نمیشود. غذایی که به این حیوانات داده میشود هم اغلب به اندازهای است که گرسنگی نکشند و بدون نیاز به زبالهگردی و مشکلات ناشی از آن سیر شوند.» این کارشناس تأکید میکند تنها راه کنترل جمعیت حیوانات از جمله سگها و گربهها عقیمسازی آنها است: «تنها راهحل درست، علمی و انسانی برای کنترل جمعیت حیوانات شهری از جمله گربهها عقیمسازی آنها البته با روشهای صحیح و بهداشتی است. اگر میخواهیم جمعیت رو به افزایش این حیوانات را کنترل کنیم باید آنها را زندهگیری و سپس عقیمسازی کنیم. مردم محلهها با کمک گروههای حامیان حیوانات میتوانند این کار را انجام دهند و هرچه تعداد و همکاری شهروندان زیاد باشد هزینههای چنینکاری سرشکن شده و بسیار ارزان تمام میشود.
البته وجود گربهها اگر به واسطه زبالهگردی آلوده به میکروب نشوند یا به دلیل خوردن پسماندهای ناسالم و کثیف بیمار نشوند به خودی خود بهداشت و سلامت مردم و محله را تهدید نمیکند و نباید نگرانی در این خصوص وجود داشته باشد. در واقع میشود گفت گروههای حامیان حیوانات با غذا دادن و واکسن زدن و تیمار کردن گربهها و دیگر حیوانات در اصل به محله و همسایههایشان خدمت میکنند.»