برخورد با مراکز غیرمجاز تفکیک پسماند
روزانه 100تن پسماند بیمارستانی امحا میشود و طرح کاپکاهش پسماند با موضوع تفکیک زباله از مبدأ از اردیبهشتماه اجرا خواهد شد
محمود مولایی ـ خبرنگار
با شیوع ویروس کرونا فعالیتهای سازمان پسماند شهرداری تهران وارد فاز جدیدی شده است. روش جمعآوری و امحای پسماندهای بیمارستانی و بهویژه زبالههای مرتبط با بیماران کرونایی تغییر کرده و اولویتهای جدیدی مانند ضدعفونی کردن اماکن عمومی و پرتردد شهر تهران به آن اضافه شده است. در ادامه رها کردن ماسک و دستکشهای استفاده شده در معابر و محیطزیست مشکلاتی را بهوجود آورد که سازمان پسماند روشهایی را برای تفکیک زبالههای خانگی از زبالههای مشکوک به ویروس کرونا به شهروندان درنظر گرفت. اکنون شهرداری تهران در قالب طرح کاپ(کاهش پسماند) و در موضوع تفکیک زباله از مبدأ تصمیماتی را برای شهروندان از اردیبهشتماه اتخاذ کرده است. مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند در اینباره به شهرنوشت میگوید: «اهمیت رعایت اصول بهداشتی در تفکیک پسماند موضوعی است که همواره مورد توجه بوده و یکی از نقدهای ما به تفکیک پسماند از مخزن همین رعایت نکردن اصول بهداشتی است. با شیوع ویروس کرونا سختگیریها در اینباره افزایش یافت و قوه قضاییه و نیروی انتظامی با شیوه گذشته جمعآوری پسماند از مخازن برخورد میکنند.» صدرالدین علیپور با اشاره به لزوم آموزش و اطلاعرسانی گسترده به شهروندان بهمنظور تغییر شیوه تفکیک پسماند از مبدأ ادامه میدهد: «پیش از شیوع ویروس کرونا در طرح کاپ برنامهریزیهایی برای تفکیک پسماند از مبدأ و در خانهها انجام شده بود.» او با اشاره به روند برنامهریزیهای انجام شده تأکید میکند: «براساس این طرح برنامههایی در دست تدوین است که ٢ روز در هفته پسماندهای خشکی که از شیرابه عاری و کمحجم شده است را از در منازل تحویل بگیریم. در اینباره پیگیریهای لازم از مناطق شهرداری تهران در حال اجراست و صرفا پیمانکارانی اجازه فعالیت دارند که بتوانند فرایند فعلی را اصلاح کنند و پسماند شهروندان را از طریق خودروهایی که در اختیار دارند و همچنین وصل شدن به اپلیکیشنی که در حال نهایی شدن است، جمعآوری کنند.» علیپور میگوید: «اگر شرایط مذکور محقق شود ما میتوانیم از اردیبهشتماه فرایند تفکیک پسماند از مبدأ را دوباره راهاندازی کنیم بدون اینکه خطری شهروندان یا کارگران را تهدید کند.»
برخورد با عوامل غیرمجاز تفکیک پسماند خشک
برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا از اوایل اسفند سال گذشته تفکیک پسماند در مراکز تفکیک زباله ممنوع شد. طرح جمعآوری عوامل غیرمجاز تفکیک پسماند خشک از 5اسفند آغاز و تاکنون 2 مرکز غیرمجاز در نواحی3و5تعطیل شده است. همچنین طی اجرای این طرح تاکنون 70چرخ دستی و نیز خودروهای حمل پسماند که به شکل غیرقانونی به گشتزنی در معابر برای انتقال پسماندهای خشک اقدام میکردند، جمعآوری شدند. این طرح با توجه به شیوع ویروس کرونا به شکل کنترل شده و با نظارت و در 2 شیفت صبح و شب در حال انجام است و تا پایان فروردین نیز ادامه دارد. مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران نیز با تأکید بر این نکته که تفکیک پسماند همچنان ممنوع است، میگوید: «با افرادی که بهصورت غیرمجاز نسبت به تفکیک پسماند اقدام کنند بهشدت برخورد خواهد شد.»
افزایش 30تنی پسماندهای بیمارستانی
از اسفند سال گذشته 30تن به پسماندهای بیمارستانی اضافه شده است. علیپور در این رابطه میگوید: «در بهمنماه سال گذشته میزان پسماندهای بیمارستانی جمعآوری و دفن شده در پایتخت روزانه حدود ٧٠ تن بود اما در حال حاضر این میزان به ١٠٠ تن در روز رسیده است. البته این افزایش با توجه به مراجعه بیماران کرونایی به بیمارستان طبیعی است. همچنین بهدلیل حساسیتهای موجود پسماندهای عادی که در مجاورت پسماندهای عفونی هستند را عفونی تلقی میکنیم. این پسماندها در سایت جداگانهای در محل آرادکوه دفن میشوند». او با بیان اینکه درباره شیوه دفن پسماندهای بیمارستانی کرونایی هیچگونه پروتکل جدیدی ابلاغ نشده است، ادامه میدهد: «براساس شیوه عملکرد کشورهای درگیر این موضوع ازجمله چین و دستورالعملهایی که به مرور زمان از سوی سازمان بهداشت جهانی اعلام شد در تلاشیم تا با شرایط سختگیرانهتری نسبت به دفن پسماندهای بیمارستانی اقدام کنیم.»
ـ پنج محور گذر خودروهای پسماند تهران روزانه با 75هزار لیتر محلول ضدعفونیکننده شستوشو میشود.
ـ 70دستگاه واترجت و 150نیروی انسانی در محورهای پنجگانه فعالیت میکنند.
ـ در هر محور 15دستگاه واترجت و 30نیروی انسانی فعال هستند.
ـ محورهای پنجگانه شلوغ و پرتردد از نظر تولید پسماند شهر تهران هر 2 روز یکبار شستوشو میشوند.
محورهای پنجگانه
1-تهرانپارس: ترمینال شرق، سهراه تهرانپارس، فلکه اول، خیابان دماوند تا میدان امام حسین(ع)
2-میدان صادقیه: آیتالله کاشانی، آیتالله اشرفیاصفهانی، جنتآباد و اباذر
3-امامزاده حسن: خانیآباد و خیابان معلم
4- خاوران: میدان خراسان، خاوران و پایانه خاوران
5-میدان راهآهن: خیابان شوش، خراسان و 17شهریور
نکتههایی برای مدیریت پسماند در روزهای کرونایی
1-عدمتحویل پسماندهای خشک به عوامل غیرمجاز
2- قراردادن کیسههای زباله رأس ساعت 21در مخازن اصلی پسماند
3-تهیه غذا به میزان کافی و بهدنبال آن کاهش تولید پسماند تر
4-تهیه قمقمه آب پایدار به جای بطریهای یکبار مصرف
5-حذف کیسههای یکبار مصرف
6- قراردادن دستکشهای یکبار مصرف و ماسک در کیسههای دربسته
7-تخلیه کامل ظروف مواد ضدعفونیکننده برای پیشگیری از اشتعال
8-کمحجم کردن پسماندهای خشک
9-تماس با سامانه 137درصورت مشاهده افراد زبالهگرد
10-کاهش تولید پسماند و آبگیری پسماندهای تر در خانه
11-استفاده از دستمالهای پارچهای و حذف دستمالهای یکبار مصرف
12-نگهداری مناسب مواد غذایی برای کاهش مواد دورریز
13-اطمینان از سالم بودن کیسههای حاوی پسماند و عدمریزش شیرابه روی زمین