
واکسن کرونا کی در دسترس خواهد بود؟

چندین شرکت در سطح جهان در حال پژوهش برای ساختن واکسن ویروس جدید کرونا هستند و رویکردهای گوناگونی برای رسیدن به این هدف انتخاب کردهاند.
شرکت بیوتکنولوژی آمریکایی «مدرنا تراپیوتیکز» از سایر شرکتها جلوتر است و ۴۲روز پس از تعیین توالی ژنتیک ویروس بهوسیله دانشمندان چینی، با ارائه واکسن خود رکوردی در صنعت دارویی به جا گذاشت. این شرکت قرار است با کمک مؤسسههای ملی بهداشت آمریکا از ماه میلادی آینده (مارس) مراحل اول آزمایش بالینی این واکسن را روی افراد سالم داوطلب شروع کند. اگر در این مرحله بیخطر بودن واکسن ثابت شود، مرحله بعدی، آزمایش واکسن روی شمار بیشتری از افراد برای تعیین کارایی آن در حفاظت در برابر عفونت است.
این واکسن از یک زنجیره مصنوعی اسید نوکلئیکی از نوع «RNA پیامبر» یا mRNA ساخته شده است. این مولکول با ورود به سلولهای بدن باعث تولید پروتئینهایی در آنها میشود که شبیه به پروتئینهای ویروس بیماریزا هستند. این پروتئینها که همان پادگنها یا آنتیژنهای ویروس هستند، سلولهای دستگاه ایمنی بدن را تحریک میکنند و باعث تولید مولکولهای پادتن یا آنتیبادی بهوسیله آنها میشوند. آنتیبادیهای تولیدشده بهوسیله دستگاه ایمنی میتوانند با اتصال به آنتیژنهای ویروسهای بیماریزای آنها را از کار بیندازند و باعث حفاظت بدن در برابرشان شوند. توجه داشته باشید که با وجود تولید سریع این واکسن، مراحل آزمایش آن تا تأیید نهایی-اگر همهچیز درست پیش برود- دستکم ۱۲ماه طول میکشد و تازه آن موقع است که تولید انبوه آن آغاز میشود. بنابراین نباید انتظار دسترسی به واکسن را به این زودیها داشته باشیم.
تا آن هنگام، مهمترین کارها برای مهار کردن شیوع ویروس کرونا (عامل بیماری کووید۱۹)، رعایت بهداشت شخصی (رعایت بهداشت دست، رعایت بهداشت تنفسی و حفظ فاصله از دیگران) و اقدامات بهداشت عمومی (قرنطینه و بیماریابی) است.