بازخورد مثبت طرح صلح ایران
وزیر امور خارجه دیروز در یادداشتی در روزنامه الرای کویت به تشریح طرح صلح هرمز پرداخت طرحی که رئیس جمهور در اجلاس سازمان ملل از آن رونمایی کرد
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان درباره نامه اخیر رئیسجمهوری به سران کشورهای حاشیه خلیجفارس ازجمله عربستان سعودی در ارتباط با طرح صلح امید، گفت: جزئیات این طرح که از سوی رئیسجمهوری در مقر سازمان ملل متحد مطرح شد، برای کشورهایی که شامل این طرح میشدند، ارسال شده و تاکنون شاهد بازخوردها و بازتابهای خوبی در مورد این طرح بودهایم. البته این طرح جزئیاتی دارد که فعلا نمیتوانم آن را بگویم، ولی همانطور که اشاره شد، بازتابهای خوبی داشته و این طرح در داخل این کشورها در حال بررسی است و تا آنجایی که اطلاع دارم، قرار است بررسی جمعی نیز توسط این کشورها در مورد این طرح انجام شود.
روز شنبه نیز عباس عراقچی، معاون وزیرخارجه ایران طی اظهاراتی از موضع مثبت اماراتیها به طرح صلح ایران سخن گفته بود. به گفته عراقچی، واکنش اماراتیها به ابتکار «صلح هرمز» بهتر بود؛ در سطح سیاسی سفرهای متقابلی انجام شد و به باور ما میان ایران و امارات تفاهم بیشتری وجود دارد. امیدواریم که فضاهای آرامتری میان ایران و امارات ایجاد شود و این مسئله منجر به آرامش در منطقه شود.
عراقچی و موسوی 2مقام وزارت خارجه ایران در حالی از بازخوردهای مثبت نامه رئیسجمهوری ایران به سران کشورهای عربی و طرح صلح هرمز سخن میگویند که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران طی یادداشتی در روزنامه الرأی کویت اهداف طرح موسوم به «ابتکار صلح هرمز؛ طرح امید» را تشریح کرده است. در بخشی از یادداشت ظریف آمده است: منطقه از فقر گفتوگوی منطقهای فراگیر در تمامی زمینهها رنج میبرد و این مسئله منجر به خشکشدن ریشههای صلح و آبادانی میشود. منطقه ما به جای طرح اتهامات و استفاده از تعابیر خصمانه و خشونتآمیز و همچنین رقابتهای تسلیحاتی و انبار اسلحه به گفتوگوی منطقهای و داخلی نیاز دارد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه یادداشت خود ویژگیها و اصول طرح صلح ایران را برشمرده است: «این ابتکار بر اصول ثابتی بنا شده است؛ ازجمله پایبندی به اهداف و اصول بینالمللی، حسن همجواری، احترام به حاکمیت ملی و یکپارچگی کشورها، عدمایجاد تنش در مرزهای بینالمللی، حل تمام اختلافات از طریق راههای مسالمتآمیز، عدمایجاد تهدید و استفادهنکردن از خشونت و عدممشارکت در هرگونه ائتلاف نظامی علیه کشورهای دیگر، پرهیز از دخالت در امور داخلی و روابط خارجی کشورهای دیگر، احترام به مقدسات و نمادهای ملی، دینی و تاریخی یکدیگر، منافع متقابل و مساویبودن جایگاه تمام کشورهای منطقه، دستیابی به اهداف عالی ازجمله صلح، ثبات، پیشرفت و آسایش برای تمام کشورها و ملتهای منطقه، رسیدن به تفاهم و همکاریهای دوستانه برای ریشهکن کردن تروریسم، افراطگری و درگیریهای فرقهای، از بین بردن تمام تنشها و حل تمام اختلافات و درگیریها از طریق راههای مسالمتآمیز و گفتوگو، پشتیبانی و تقویت تماسها و هشدارهای پیشگیرانه میان کشورهای منطقه، تامین امنیت جمعی برای انرژی، آزادی کشتیرانی و حملونقل نفت و دیگر منابع، حفظ محیطزیست و تقویت همکاری و ارتباط و تشویق به تجارت و سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال در تمامی زمینهها میان کشورها و ملتها و بخشهای خصوصی.»