برچسب تاریخ تولید و انقضا روی هر کالا و محصولی این اطمینان را به مصرفکننده میدهد که محصول سالم است و میتواند با خیال راحت آن را مصرف کند، اما این مورد در زمینه محصولات آرایشی و بهداشتی مورد غفلت قرار گرفته است. به گزارش ایرنا، بعد از افزایش چند برابری قیمت کالاهای وارداتی به دلیل بالا رفتن نرخ دلار بهویژه لوازم آرایشی و بهداشتی که همواره مسئولان اذعان دارند بیش از ۸۰ درصد آن قاچاق است، تعدادی از فروشندگان این نوع محصولات اقدام به فروش بدون برچسب تاریخ مصرف یا با تاریخهای تقلبی میکنند.
معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای اطلاع اطمینان مردم و جلوگیری از امراض ناشی از مصرف فراوردههای سلامت محور قاچاق، اپلیکیشن تیتک را طراحی کرده که از طریق آن میتوان به اصالت کالاهای سلامت محور همچون لوازم آرایشی و بهداشتی پی برد. علاوه براین بارها در فضای مجازی تصاویر کالاهای خوراکی همچون شیر و تخممرغ منتشر شده که خرید آن در زمانی انجام شده که هنوز تاریخ تولید مندرج بر روی کالا فرا نرسیده و چند روزی جلوتر بوده است که تولیدکنندگان چنین کالایی دلیل این اتفاق را خرابی و مشکل پیش آمده در دستگاه تاریخزن بیان کردهاند.
این موارد بیانگر این است که مردم به برچسب تاریخ مصرف در کالاهای خوراکی بیشتر از دیگر محصولات اهمیت میدهند و به نبود و یا درج اشتباه آن حساس هستند، علاوه بر اعلام گزارش آن به بازرسان در شبکههای مجازی هم اقدام به انتشار تصاویر آنها برای اطلاع دیگران میکنند.
بیتوجهی به اصالت کالا؛ دشمنی با سلامت
نسرین دختر ۲۸ ساله سنندجی است که چندی پیش به دلیل استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب دچار مشکل پوستی شد، گفت: همیشه از یکی از مغازههای لوازم آرایشی و بهداشتی که اجناس باکیفیت و شرکتی را عرضه میکند، خرید میکنم. وی اضافه کرد: این مغازه در چند سال گذشته نام و رسمی در بازار برای خودش به سبب عرضه محصولات برند و خارجی پیدا کرده و بیشتر دوستان و اعضای خانوادهام مشتریاش هستند ولی حدود ۶ ماهی میشود که دیگر از آن خریدی انجام نمیدهیم، چراکه کالایی که به ما تحویل داد مشکل پوستی برایم ایجاد کرد.
نسرین اظهار کرد: به حدی درگیر درمان مشکل پوستی خود شدم که از خیر شکایت از این واحد صنفی گذشتم، چراکه میدانستم این اقدام زمانبر خواهد بود به همین دلیل اولویت خود را به درمان اختصاص دادم.
این دختر سنندجی که دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات است، افزود: اعتماد زیاد و کمتوجهی به تاریخ تولید و انقضا همیشه مشکلساز خواهد بود، بنابراین همه ما باید در تهیه هر نوع کالایی بهویژه کالاهایی که مستقیم با سلامت ما در ارتباط است، حساس باشیم.نیشتمان بانوی خانهدار سنندجی هم در این باره میگوید: دو، سه ماه پیش کرم مرطوبکننده خارجی خریدم که بسیار هم از کیفیت آن تعریف میکردند و پول زیادی هم بابت آن پرداخت کردم. وی با بیان اینکه این محصول دارای 2 برچسب حاوی تاریخ تولید و انقضا بود که بر روی همدیگر قرار گرفته بودند، افزود: دختر ۱۰ سالهام عادت کرده کاغذ و برچسب روی محصولات را جدا میکند و وقتی برچسب کاغذی روی بسته این مرطوبکننده را برداشت متوجه وجود تاریخ تقلبی آن شدیم.
این بانوی خانهدار یادآور شد: وقتی به مغازهای که این محصول را خریده بودم مراجعه کردم و دلیل این اتفاق را پرسیدم پاسخ دادند این محصول چون خارجی هستش مجدد برای درج تاریخ تولید و انقضا به شرکت واردکننده ارسال کردیم و از سلامت آن مطمئن باشید.وی که فارغالتحصیل رشته مهندسی کشاورزی است، اضافه کرد: بیشک چنین اتفاقی اعتماد مصرفکننده را خدشهدار میکند، هرچند فروشندگان به مشتریان خود اطمینان سلامت کالایی که هیچگونه برچسب مبنی بر سالم بودن آن ندارد، بدهند اما باز هم استفاده از چنین محصولی عاقلانه نیست.
بازرسی دانشگاه علوم پزشکی
مدیر نظارت و ارزیابی فراوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اظهار کرد: همه اجناس ایرانی دارای تاریخ تولید و انقضا هستند. «شهاب قصری» با اشاره به اینکه نبود تاریخ تولید و انقضا دلیلی بر تقلبی بودن کالاهای آرایشی نیست، افزود: طبق قوانین موجود در کشورهای اروپایی اجناس آرایشی که در این کشورها تولید میشود تاریخ تولید و انقضا رویشان درج نمیشود.
وی اضافه کرد: بر روی کالاهای آرایشی خارجی علامتی درج شده مبنی بر اینکه بعد از بازگشایی دَر آن تا چه زمانی قابل مصرف است که این مدت ممکن است ۶ ماه یا یک سال و یا حتی بیشتر باشد. مدیر نظارت و ارزیابی فراوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان یادآور شد: بیشترین محصولات آرایشی و بهداشتی موجود در کشور وارداتی است، بنابراین کالاهایی که از مبادی قانونی وارد کشور میشوند دارای برچسب اصالت هستند.
قصری با بیان اینکه عرضه هر محصول آرایشی و بهداشتی فاقد برچسب اصالت، تخلف به شمار میرود و در صورت شناسایی بازرسان با فروشندگان برخورد میکنند، گفت: با توجه به اینکه یکی از دغدغههای مردم برای استفاده از فراوردههای سلامتمحور (دارو، غذا، آرایشی و بهداشتی و غیره) اطلاع از اصالت آنهاست، سازمان غذا و دارو نرمافزار تیتک را برای کنترل اصالت محصولات سلامت محور توسط مردم، راهاندازی کرده است.
بیشتر کالاهای قاچاق تقلبی هستند
مدیر نظارت و ارزیابی فراوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تاکید کرد: طبق بررسیهایی که در ۲ سال پیش انجام شده ۸۰ درصد محصولات آرایشی در بانه و مریوان و حدود ۴۰ درصد هم در سنندج به صورت قاچاقی وارد کشور شدهاند و مردم در خرید و مصرف این کالاها باید دقت کنند. وی با اشاره به اینکه اکثر کالاهای قاچاق تقلبی هستند، افزود: تنها اقدام ما مراجعه به مغازههای عرضه کالای قاچاق و جمعآوری اجناس است و دیگر قابلیت پیگیری ندارد ولی هرگونه شکایت و کشف تخلف مربوط به کالای داخلی و محصولاتی که توسط شرکتهای ایرانی وارد میشوند، قابل پیگیری است.
قصری اظهار کرد: بازرسان این دانشگاه در ۶ ماه امسال از سطح عرضه ۸۱۳ مورد بازرسی، از داروخانه ۸۴۲ مورد، از آرایشگاه زنانه ۶۸۹ مورد و از مراکز پخش عمده و تعاونیها هم ۹۱ مورد بازرسی انجام دادند که بازرسیهای انجام شده منجر به کشف 1۴۲۴ قلم کالای آرایشی و بهداشتی شد که طی ۵۲ فقره پرونده به تعزیرات حکومتی معرفی شدند. مدیر نظارت و ارزیابی فراوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: در این مدت ۱۱ مورد شکایت مردمی هم در ارتباط با محصولات آرایشی و بهداشتی در استان ثبت شده است.
پیامکی برای تایید اصالت کالا
مدیرکل استاندارد کردستان گفت: همه کالاهایی که دارای علامت استاندارد هستند یک کُد ۱۰ رقمی دارند که اگر متقاضیان آن را را به سامانه ۱۰۰۰۱۵۱۷ ارسال کنند اصالت کالا برای آنها ارسال میشود. «ژیلا یزدانی» افزود: دیدگاه مادی در ارتباط با ترویج استاندارد از سوی رسانهها بهویژه رسانه ملی وجود دارد که این باید تغییر کند چراکه استاندارد به طور مستقیم با سلامت مردم درارتباط است. نظارت بر کالاها بهویژه محصولات سلامت محور تنها رسالت دستگاههای دولتی نیست و هر مصرفکنندهای باید سلامت خود، خانواده و جامعه برایش مهم باشد و به تاریخ تولید، انقضا و در مجموع اصالت و سلامت کالاها توجه داشته باشند و در صورت نداشتن این موارد از خرید آن خودداری کند.
چهار شنبه 24 مهر 1398
کد مطلب :
85592
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/mZR2G
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved