• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
شنبه 20 مهر 1398
کد مطلب : 84305
+
-

ایجاد زنجیره‌ تولید گیاهان دارویی

بیش از 400 نوع گیاه دارویی به صورت سنتی و صنعتی در همدان کشت می‌شود

زراعت
ایجاد زنجیره‌ تولید گیاهان دارویی

فاطمه کاظمی| همدان ـ خبرنگار:

این روزها در همدان هفدهمین نمایشگاه گیاهان دارویی، ماهیان زینتی و ادوات باغبانی همراه با دهمین نمایشگاه هدایا و یادگاری برپاست. مسئولان استان معتقدند همدان در زمینه کشت گیاهان دارویی و همچنین گل‌ها و گیاهان زینتی حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد.

 در حال حاضر 400 نوع گیاه دارویی در استان کشت می‌شود و 8/7 درصد زمین‌های زیر کشت استان به کشت گل‌ها و گیاهان زینتی اختصاص دارد. یک میلیون و 537 هزار گل شاخه‌بریده، 946 هزار گیاه آپارتمانی، 2 میلیون و 100 هزار بوته گیاهان فصلی و 236 هزار بوته درخت و درختچه زینتی میزان تولید گل و گیاه استان را در سال گذشته تشکیل می‌دهند. 


 استان فعال در کشاورزی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان می‌گوید: استان همدان استانی فعال در بخش کشاورزی است و نزدیک به 9/4 میلیون تن تولید در این بخش دارد که رقم قابل توجهی محسوب می‌شود. می‌توان گفت بخش کشاورزی استان همدان یکی از بخش‌های فعال اقتصادی این استان است. 

شهرام پرورش بیان می‌کند: 115 بهره‌بردار در این بخش فعالیت می‌کنند که 5/27 درصد اشتغال استان و 4/2 درصد از ارزش افزوده کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده‌اند.از 9/4 میلیون تولیدی که در بخش کشاورزی داریم 5/74 درصد مربوط به بخش زراعت، 1/15 درصد مربوط به بخش باغبانی و 4/10 درصد مربوط به بخش دام و طیور است. 

وی ادامه می‌دهد: این آمار و ارقام نشان می‌دهد با وجود این‌که همدان 5/2 درصد از وسعت کشور را به خود اختصاص داده، اما 5/4 درصد از تولید کشاورزی کشور را از آن خود کرده است. بنابراین با وجود این‌که همدان وسعت زیادی ندارد، در تولید توانسته است بخش عمده‌ای را به خود اختصاص دهد.

 این مقام مسئول با بیان این‌که ایران هفدهمین تولیدکننده گل و گیاه در دنیا محسوب می‌شود، می‌افزاید: با وجود این متاسفانه ایران در بازار صادراتی رتبه 107 را دارد و نیاز است فعالان اقتصادی در کشور و استان در بخش بسته‌بندی، صادرات و دیگر بخش‌های مربوط به کشت گل و گیاه فعالیت جدی‌تری داشته باشند. 4 تا 5 شاخه گل رز می‌تواند به اندازه یک بشکه نفت برای کشور عایدی داشته باشد و ما به دنبال این هستیم که فعالیتمان را در زمینه گل و گیاه چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی افزایش دهیم.


توسعه گلخانه‌ها 

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان درباره وضعیت گلخانه‌های استان می‌گوید: از آنجایی که یکی از برنامه‌های مهم سازمان جهاد کشاورزی استان توسعه گلخانه‌هاست تا پایان سال 97 حدود 107 هکتار گلخانه در همدان وجود داشته که نسبت به سال 92 حدود 43 هکتار افزایش یافته است. طبق برنامه‌ریزی انجام‌شده تا 3 سال آینده 210 هکتار گلخانه در استان راه‌اندازی خواهد شد که به صرفه‌جویی در مصرف آب، افزایش تولید و همچنین فضای تولید در گلخانه‌ها از نظر سم، کود و سایر نهاده‌های لازم برای رشد گیاه کمک شایانی خواهد کرد. به موضوع حفظ محیط‌‌ زیست نیز توجه می‌شود. 

وی با بیان این‌که 18 میلیون مترمکعب صرفه‌جویی در مصرف آب حاصل فعالیت 107 هکتار گلخانه در استان است، توضیح می‌دهد: با توسعه گلخانه‌ها صرفه‌جویی در مصرف آب که چالش بزرگ کشور ماست، مدنظر قرار خواهد گرفت. به ازای هر هکتار گلخانه‌ای که در استان راه‌اندازی شود برای 11 نفر اشتغال مستقیم و برای بیش از 30 نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد خواهد شد. 


 20 واحد فعال

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان درباره واحدهای فعال در حوزه تولید گل و گیاه نیز اظهار می‌کند: طبق آمار سال 97 حدود 20 واحد تولیدی در این زمینه فعالیت دارند که 7 تا 8 هکتار را به خود اختصاص داده‌اند. از این رقم 4/4 هکتار در گلخانه و 4/3 هکتار نیز در فضای باز فعالند. 

پرورش می‌افزاید: یک میلیون و 537 هزار گل شاخه‌بریده، 946 هزار گیاه آپارتمانی، 2 میلیون و 100 هزار بوته گیاهان فصلی و 236 هزار بوته درخت و درختچه زینتی میزان تولید گل و گیاه استان را در سال گذشته تشکیل می‌دهند. 


 کشت زعفران

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان با بیان این‌که همدان در زمینه تولید گیاهان دارویی سابقه بالایی دارد، می‌گوید: برنامه ما این است که تا پایان سال 98 حدود 200 هکتار زمین زیر کشت زعفران داشته باشیم، چراکه طبق منابع موثق بنیان کشت این گیاه دارویی در شیب جنوبی دامنه الوند و جورقان گذاشته شده است پس همدان ظرفیت بالایی در این زمینه دارد.

 حالا این‌که چرا کشت زعفران در استان ما توسعه پیدا نکرده باید گفت گیاه زعفران در مناطق با خاک فقیر و کم‌آب قابل کشت است و بنابراین در دیگر استان‌ها اقبال بیشتری به کشت آن شده و در همدان به کشت محصولات پایدارتر توجه شده است. 

پرورش یادآور می‌شود: ایجاد زنجیره‌های تولید در زمینه کشت گیاهان دارویی از دیگر برنامه‌های مهم سازمان جهاد کشاورزی استان همدان است. بدین‌ترتیب می‌توانیم محصولاتی مانند زعفران و گل محمدی را به صورت زنجیره‌ای در استان تولید کنیم و بسته‌بندی، صنعت و صادرات را نیز مدنظر داشته باشیم. 


 رازیانه

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان تصریح می‌کند: نکته قابل توجه این‌که رازیانه استان همدان به سایر کشورها صادر می‌شود و می‌توانیم این گیاه را صرفا به صورت خام صادر نکنیم و عطر و سایر اسانس‌هایی را که از رازیانه گرفته می‌شود در استان فراوری کنیم. بیش از 50 درصد گشنیز کشور در همدان تولید می‌شود که نهاوند در این زمینه سرآمد است و شهرستان‌‌های تویسرکان و اسدآباد نیز در این زمینه حرف‌های بسیاری برای گفتن دارند. 

پرورش ادامه می‌دهد: همدان در زمینه کشت گیاهان دارویی حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد و بیش از 400 نوع گیاه دارویی به صورت سنتی و صنعتی در این استان کشت می‌شود. امیدواریم کشاورزی استان با وضعیت مناسبی که دارد حفاظت از خاک و آب، پایداری تولید و تولید محصول سالم را مدنظر داشته باشد کما این‌که میانگین مصرف سموم استان پایین‌تر میانگین کشوری است. این مقوله به حفاظت از محیط‌‌زیست کمک بسیاری خواهد کرد. 

این خبر را به اشتراک بگذارید