نگرانی اهواز از آبگرفتگیهای پاییزی
مسئولان اهواز اصلاح شبکه فاضلاب را تنها راهحل معضل آبگرفتگی این شهر عنوان میکنند؛ موضوعی که هنوز برای آن اقدامی صورت نگرفته است
پیشبینی سازمان هواشناسی اگرچه سالی نرمال را به لحاظ بارندگی به اهواز نوید میدهد، اما نحوه اظهارنظرهای مدیران مسئولان در حوزه دفع آبهای سطحی و فاضلاب گویای آن است که شهروندان باید خود را بیش از سالهای گذشته برای مواجه شدن با آبگرفتگی خیابانها آماده کنند.
به گزارش ایرنا، طبق اعلام سازمان هواشناسی خوزستان بارندگی مهرماه نرمال، آبانماه کمی بیشتر از نرمال و آذرماه در مناطق شمالی استان بیش از نرمال و در قسمتهای دیگر استان نرمال پیشبینی شده است. درواقع مجموع بارشها در پاییز نرمال خواهد بود.
طبق میانگین بارش ۳۰ ساله فصل پاییز، حداکثر میزان بارندگی در مناطق شمالی خوزستان بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ میلیمتر است. این در حالی است که سال گذشته حتی با بارشهای کمتر از ۲۰ میلیمتر نیز شهر دچار مشکل شد. در روز سوم آذرماه سال گذشته، با وجود بارش کم، خیابانهای شهر به حدی دچار آبگرفتگی و پسزدگی فاضلاب شد که مدارس اهواز چند روز تعطیل اعلام شدند.
سال گذشته بیش از ۲۰۰ نقطه شهر اهواز دچار آبگرفتگی شدند و آبگرفتگی در برخی معابر به حدی بود که شهروندان برای تردد از وسایلی نظیر قایق استفاده میکردند. جاری شدن فاضلاب در خیابانهای شهر که مسئولان از آن به عنوان «پسزدگی فاضلاب» نام میبرند، در بهار و تابستان امسال مشکلات بهداشتی و رفاهی بسیاری برای شهروندان ایجاد کرد و حتی متولیان بهداشت نیز در این خصوص تذکراتی دادند.
حال که در آستانه فصل بارشها قرار داریم، به دلیل تجارب سالهای گذشته نگرانیها در این باره افزایش یافته است. اهواز با بیش از 4/1 میلیون نفر جمعیت فقط یک تصفیهخانه فاضلاب در غرب شهر دارد که با ظرفیت ۳۰ هزار متر مکعب در شبانهروز نمیتواند پاسخگوی حجم فاضلاب تولیدی باشد.
مساله فاضلاب به شهرداری ربط ندارد
شهردار اهواز در این رابطه گفت: بیشترین انتقاد و مطالبه مردم از شهرداری اهواز ساماندهی مشکل فاضلاب است. سال ۱۳۶۹ قانون تاسیس شرکت آب و فاضلاب تصویب شد که به موجب آن امکانات مرتبط با آب و فاضلاب از شهرداری به شرکت آبفا تحویل داده شد.
«موسی شاعری» با اشاره به اینکه مساله فاضلاب به شهرداری ربط ندارد، افزود: در حال حاضر که هیچ بارشی در اهواز رخ نداده، شاهد پسزدگی مکرر فاضلاب هستیم و همین امر باعث تخریب آسفالت خیابانها شده است، چه برسد به وقتی که بارندگی هم رخ دهد.
وی بیان کرد: اگر مشکل شبکه دفع فاضلاب اهواز حل شود، قطعا دیگر شاهد آبگرفتگی خیابانها به دلیل جاری شدن آبهای سطحی ناشی از بارش نخواهیم بود. شاعری با بیان اینکه امسال ۴۴ میلیارد ریال اعتبار از سوی شهرداری اهواز برای دفع آبهای سطحی و فاضلاب هزینه شده است، گفت: ساخت شبکه دفع آبهای سطحی در اهواز به حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد و مقرون به صرفه نیست چون در صورت اصلاح شبکه فاضلاب این مشکل نیز حل میشود. اگر چنین اعتباری در اهواز باشد، باید صرف توسعه شهر شود.
وجود ۲۲۰ نقطه ریزشی فاضلاب در اهواز
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اهواز نیز با اشاره به اینکه وظیفه دفع آبهای سطحی طبق قانون با شهرداری است، اظهار کرد: در اهواز 230 کیلومتر شبکه فاضلاب وجود دارد که حدود ۵۰ درصد آن به دلیل بتنی بودن لولهها فرسوده است.
«بهنام مریدی» با بیان اینکه در سیل اخیر ۲۲۰ نقطه فاضلاب در اهواز دچار ریزش شد، ادامه داد: از این تعداد ۳۰ نقطه ریزش اساسی داشت که حل مشکل آنها از سوی شرکت آبفا ممکن نبود. حدود ۷۰ کیلومتر از شبکه فاضلاب اهواز هم دچار مشکل شد که تاکنون ۴۵ کیلومتر آن ترمیم شده است.
وی با اشاره به اینکه ۲۲ پیمانکار در مناطق مختلف برای اصلاح خطوط فاضلاب به کار گرفته شدهاند، گفت: در حال حاضر ۹۵ درصد تصفیهخانه شرق اهواز تکمیل شده است، اما به دلیل ساخته نشدن کلکتورها تنها ۲۰ هزار متر مکعب در شبانهروز فاضلاب تصفیه میکند.
ساخت کلکتورها تا 3 ماه آینده
مریدی گفت: خط 1600 کلکتور اهواز تا 3 ماه آینده ساخته میشود که اگر به ایستگاه پمپاژ وصل شود، ظرفیت تصفیهخانه شرق اهواز به ۱۰۰ هزار متر مکعب در شبانهروز افزایش مییابد. ظرفیت کل تصفیهخانه ۳۰ هزار متر مکعب در شبانهروز است.
وی افزود:۳۱۰ دستگاه پمپ در ایستگاههای پمپاژ وجود دارد که ۲۰۰ دستگاه در مدار است و از این تعداد ۱۱۰ دستگاه به شرکت آبفا تعلق دارد. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اهواز، کیانشهر را یکی از نقاط بحرانی در فاضلاب عنوان کرد و گفت: حل مشکل این منطقه در دستور کار قرار دارد و پیمانکار هم انتخاب شده است.
این مسئول اظهار کرد: خسارت سیل به شبکه فاضلاب اهواز 4۶۰۰ میلیارد ریال برآورد شده و تاکنون ۲ هزار میلیارد ریال پروژه تعریف شده است. مریدی افزود: از مجموع اعتبارات جبران خسارت سیل خوزستان، ۹۵۰ میلیارد ریال به شبکه فاضلاب اهواز اختصاص یافته و تاکنون ۵۷۰ میلیارد ریال در قالب اوراق پرداخت شده است که با کم شدن مبلغ تنزیل اوراق به ۳۰۰ میلیارد ریال میرسد.
لزوم حل مشکل فاضلاب پیش از بارندگی
همچنین، استاندار خوزستان هفته گذشته در نشستی با حضور معاون وزیر کشور گفت: وضعیت فاضلاب مناطقی مانند کوی علوی، منازل منابع طبیعی، کیانشهر، حصیرآباد، پردیس و کوی ملت تا پیش از شروع بارندگی باید بهبود یابد. «غلامرضا شریعتی» ادامه داد: یکی از مصوبات هیات دولت در فروردین سال ۹۵ حل مشکلات آب و فاضلاب اهواز است که اگرچه اقدامات خوبی انجام شده، اما هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است، از این رو به دنبال تمدید زمان این مصوبه هستیم.
وی بیان کرد: سال ۹۶ مبلغ 4۶۰۰ میلیارد ریال از محل فاینانس داخلی برای تکمیل کلکتور فاضلاب غرب و شرق اهواز تعیین شد، اما به دلیل کمکاری مسئولان شرکت آبفا و همچنین سختیهای موجود در این مسیر، پس از ۲ سال هنوز نوبت برای انتخاب فاینانسور تعیین نشده است.
استاندار گفت: سال ۹۳ ساخت تصفیهخانه فاضلاب غرب اهواز در شورای اقتصاد مصوب شد که مدیرعامل وقت شرکت آبفای اهواز و معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خوزستان باید آن را پیگیری میکردند، اما محقق نشد.شریعتی افزود: سال ۹۵، با پیگیریهای صورتگرفته، ۴۰ میلیون یورو از طریق فاینانسور برای این پروژه اختصاص یافت.
لزوم اقدامات اورژانسی آبفای اهواز
فرماندار اهواز نیز پیش از این گفت: شرکت آب و فاضلاب اهواز در کنار اقدامات اساسی برای حل مشکل فاضلاب باید یکسری اقدامات اورژانسی نیز تا پیش از شروع فصل بارشهای پاییزی انجام دهد. «جمال عالمی نیسی» افزود: به گفته خود مسئولان شرکت آب و فاضلاب، تمام پمپهای این شرکت در سیل اخیر سوختهاند، بنابراین با کمترین بارش باران شاهد آبگرفتگی خیابانها خواهیم بود.
معضل 30 ساله فاضلاب اهواز
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزارت کشور در سفر به خوزستان و پس از بازدید از نقاط درگیر پسزدگی فاضلاب در اهواز گفت: دستور مقام معظم رهبری مبنی بر حل مشکل فاضلاب اهواز به هر طریق ممکن و با سرعت زیاد از محل اعتبار ویژه اجرا میشود.
به گزارش ایرنا، «بابک دینپرست» بیان کرد: در هیچ شهری این توجیه را از زبان مسئولان نشنیدم که برای جاری نشدن فاضلاب در خیابان آن را در رودخانه بریزند، اما این اتفاق در اهواز رخ میدهد. وی افزود: وزیر کشور دستور رسیدگی به مشکلات مهم و حل نشده استانها را صادر کرده است تا برای حل آنها تعیین تکلیف شود. یکی از آنها مساله فاضلاب اهواز است.
دینپرست گفت: مسئولان این حوزه یا باید با ارائه راهکار و برنامه قطعی فکری به حال مشکل فاضلاب این شهر کنند، یا اینکه از طریق وزارت کشور پیگیری میکنیم. چنین مسائلی نباید سبب تشویش اذهان عمومی شود. معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزارت کشور ادامه داد: برخی مسئولان خوزستان دلیل بروز مشکل فاضلاب را در اهواز استفاده از لولههای بتنی و فرسودگی آنها عنوان میکنند. چرا باید ۹۰۰ کیلومتر از طول شبکه فاضلاب اهواز با گذشت ۳۰ سال دچار فرسودگی و ریزش شود؟ اگر دلیل وضعیت فعلی فاضلاب اهواز این امر است که باید پیمانکار و مسئولان وقت به مراجع قضایی معرفی شوند.
دینپرست گفت: ۱۶ مرداد امسال نامهای مبنی بر وجود مشکل در فاضلاب اهواز به رهبری تقدیم شد و ایشان در تاریخ ۲۲ مرداد در فرمانی خطاب به رئیسجمهوری بر لزوم حل مشکل فاضلاب اهواز تاکید کردند و رئیسجمهوری نیز دستور لازم را به رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ کرد.
وی افزود: مقام معظم رهبری با اشراف به کارهای صورت گرفته و پروژههای آغازشده چنین دستوری را صادر کردهاند. دستور رهبری ناظر به آینده است و باید از این دستور ویژه رهبری کمال استفاده را برد. معاون وزیر کشور اظهار کرد: یکی دیگر از موضوعهای نگرانکننده، وضعیت بهداشت عمومی به دلیل پسزدگیهای فاضلاب در شهر اهواز است که باید مورد توجه قرار بگیرد.