• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 3 مهر 1398
کد مطلب : 80997
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/rKzL
+
-

کسب ثروت از میان پودر قهوه

روایتی از یک اختراع ساده و کارآمد که با پاره‌کردن یک ورق از دفتر مشق آغاز شد و تحولی بزرگ را برای علاقه‌مندان به قهوه رقم زد

نابغه‌های ناشناس
کسب ثروت از میان پودر قهوه


لازم نیست یک نفر حتما چیزی را اختراع کند که از ملزومات زندگی بشر باشد؛ کافی است اختراع او باعث ایجاد یک تحول شود؛ یعنی درست همان کاری که «ملیتا بنتز» آن را انجام داد و تحول بزرگی را در طعم یک فنجان قهوه ایجاد کرد.

مشکل حل‌شدن
وقتی یک پاکت قهوه‌ فوری را که این روزها در مغازه‌ها در انواع و اقسام مختلف یافت می‌شود، باز می‌کنید  و در آب‌جوش می‌ریزید، اگر پودر به‌درستی در آب حل نشود، به‌طور حتم آن را ‌هنگام نوشیدن زیر دندان خود حس خواهید کرد که طبیعتا مزه را تا حدودی برای‌تان خراب می‌کند. این موضوع درخصوص قهوه‌های دم‌کردنی بیشتر احساس می‌شود؛ اتفاقی که تا پیش از اختراع خانم بنتز برای همه رخ می‌داد و مردم قهوه‌های پرلِردی را نوش‌جان می‌کردند و البته به آن هم عادت کرده بودند.

طعم خوش قهوه
به گزارش همشهری، «املی آگوسته ملیتا لیبشر» در روز سی‌ویکم ژانویه سال1873 در شهر درسدن آلمان متولد شد. پدرش یک ناشر بود و آنها زندگی متوسطی داشتند. او با هوگو بنتز ازدواج کرد و به امر خانه‌داری مشغول شد. یک روز در سال1908 و درحالی‌که او مرتب از طعم قهوه و لردهایی که با مایع وارد دهانش می‌شد، شاکی بود، دست به‌کار عجیب و غریبی زد. در آن زمان، از پارچه برای فیلترکردن قهوه آسیاب‌شده استفاده می‌کردند که خب کارآمد نبود و لردها وارد فنجان می‌شدند. ملیتا یک برگه کاغذ از دفتر مشق فرزندش، ویلی پاره کرد و روی آن را با سوزن سوراخ کرده و روی یک ظرف قرار داد. سپس مقداری پودر قهوه روی کاغذ گذاشت و پس از آن مقداری آب‌جوش روی پودر قهوه ریخت.
بعد از آنکه این فرایند به پایان رسید، او محتویات ظرف را داخل فنجان ریخت و چشید. ملیتا با خوشحالی متوجه طعم عالی قهوه‌اش شد؛ چراکه دیگر لِردی درکار نبود و او می‌توانست با خیال راحت، قهوه خوش‌طعمی را نوش‌جان کند.





اختراعی که ثبت شد
در روز هشتم ژوئن سال1908، ملیتا موفق به ثبت اختراع خود در اداره اختراعات آلمان شد و مدرک آن را در روز بیستم ژوئن دریافت کرد. بلافاصله پس از این، خانم بنتز به فکر تاسیس یک کارخانه برای تولید فیلتر قهوه افتاد که این مهم در پانزدهم دسامبر همان سال شکل گرفت. همسرش هوگو و پسرهایش هورست و ویلی، نخستین کارگران کارخانه‌اش بودند. آنها تنها در یک مورد در سال1909موفق به فروش 1200فیلتر قهوه در نمایشگاه لایپزیگ شدند.

کسادی کار
شروع جنگ‌جهانی اول باعث شد تا صادرات قهوه به آلمان متوقف شود و کاغذ نیز به‌صورت جیره‌بندی در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گرفت. این موضوع طبیعتا روی کسب و کار ملیتا بنتز هم تأثیر منفی می‌گذاشت و بدین‌ترتیب کار تولید فیلتر قهوه برای مدتی تقریبا متوقف شد. او اما در این زمان هم بیکار نماند و به فروش جعبه‌های کارتنی مشغول بود.

جنگ تمام شد
پس از پایان جنگ جهانی اول و درحالی‌که آلمان در شرایط بسیار بد اقتصادی به‌سر می‌برد، کار ساخت فیلتر کاغذی قهوه حسابی رونق گرفت. در سال1928، تعداد پرسنل کارخانه فیلترسازی ملیتا به 80نفر رسیده بود. از آنجا که امکان رشد بیشتر کارخانه در درسدن وجود نداشت، او کارخانه‌اش را در سال 1929به شهر میندن در ایالت وستفالیا، منتقل کرد تا بتواند آن را توسعه دهد. تا آن زمان حدود 100 هزار فیلتر تولید شده و به فروش رسیده بود. ملیتا نام کارخانه‌اش را «بنتز و پسران» گذاشت و 2سال بعد بیشتر سهام کارخانه را به پسرانش منتقل کرد اما خودش همچنان در این صنعت باقی ماند.

اوضاع وخیم در جنگ جهانی‌دوم
با شروع جنگ جهانی دوم، کارخانه‌ها موظف به تولید مایحتاج جبهه‌ها شدند اما پس از جنگ با آنکه کارخانه به یک مکان قدیمی و تقریبا مخروبه منتقل شده بود، وضعیت تولید فیلتر کاغذی قهوه ادامه پیدا کرد. 2سال پس از پایان جنگ یعنی در سال1950، ملیتا در 77سالگی از دنیا رفت و این درحالی بود که کارخانه‌اش 4میلیون و 700هزار مارک درآمد کسب کرده بود.


چالش فیلترهای پارچه‌ای
در قدیم، از پارچه برای فیلترکردن قهوه آسیاب‌شده استفاده می‌کردند که کارآمد نبود و لِردها وارد فنجان می‌شدند

این خبر را به اشتراک بگذارید