• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 26 شهریور 1398
کد مطلب : 79184
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/7jor
+
-

پایان مناقشه برنج‌های وارداتی

ترخیص برنج‌های خارجی از گمرک با توافق وزارت جهادکشاورزی و وزارت صنعت آغاز شد

علی ابراهیمی _ خبرنگار

سرنوشت 900هزار تن برنج وارداتی دپو‌شده در گمرک با موافقت وزارت جهادکشاورزی و صدور مجوز ترخیص این برنج‌ها با امضای معاون بازرگانی داخلی وزیر صنعت از دیروز آغاز شد.

به گزارش همشهری، با وجود رشد تولید برنج ایرانی به 2میلیون و 600هزار تن در سال‌98 و نیاز به واردات 400هزار تن برنج برای تامین نیاز بازار مصرف، به گفته دبیر انجمن تولید‌کنندگان برنج ایران در بهار امسال 800هزار تن برنج خارجی وارد گمرک شد؛ رویه‌ای که در تابستان هم به‌دلیل اختلاف دیدگاه دست‌اندرکاران تنظیم بازار با فراز و نشیب ادامه یافت و هنوز آمار نهایی واردات برنج در 6‌ماه امسال اعلام نشده است. با این شرایط، امسال تداوم واردات برنج خارجی در فصل برداشت برنج تولید داخل موجب واکنش رئیس سازمان برنامه و بودجه شد و در نهایت مسئولان وزارت جهادکشاورزی ممنوعیت عرضه برنج وارداتی در فصل برداشت برنج داخلی را در دستور کار قرار دادند. این رویه بلاتکلیفی و خطر فاسد‌شدن برنج‌های وارداتی دپو‌شده در گمرک را به‌دنبال داشت و وزارتخانه‌های جهادکشاورزی و صمت از پذیرش بار مسئولیت ترخیص و عرضه برنج‌های خارجی در فصل برداشت برنج داخلی خودداری کردند. اما پس از پایان زودهنگام فصل برداشت برنج ایرانی تا نیمه شهریور‌ماه و آغاز کشت دوم برنج در مزارع شمال کشور، دیروز معاون بازرگانی داخلی وزیر صنعت از موافقت وزارت جهادکشاورزی با ترخیص این برنج‌ها  گفت  و در نامه‌ای ضمن دعوت از تمامی صاحبان محموله‌های برنج دارای قبض انبار، از آغاز ترخیص این برنج‌ها خبر داد.

پاسکاری واردات برنج 
رسوب برنج‌های وارداتی در گمرک و خطر فساد‌پذیری این محصولات موجب شد تا مسئولان وزارت جهادکشاورزی با استناد به واگذاری اختیارات تنظیم بازار این وزارتخانه به وزارت صنعت از موضع‌گیری شفاف در این زمینه خودداری کنند؛ به‌نحوی که قبلا علی‌اکبر مهرفرد، معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزارت جهادکشاورزی اعلام کرده بود از تاریخ دوم مردادماه سال‌جاری، وزارت جهادکشاورزی هیچ اختیاری در تنظیم بازار برنج، ثبت سفارش، تأیید ثبت سفارش، تخصیص و یا تأیید ارز، تأیید ترخیص یا عدم‌ترخیص کالا‌ها ندارد و تمام این اختیارات به وزارت صنعت، معدن و تجارت منتقل شده است، اما تا 2‌ماه قبل از آنکه وزارت جهادکشاورزی در این موارد مسئولیت داشت، در یک فرایند نزدیک به ۹۰۰ هزار تن برنج وارد کشور شد. اما عباس قبادی، معاون وزیر صنعت در مکاتبه با شرکت بازرگانی دولتی اعلام کرده بود که ترخیص مقادیر قابل‌توجهی از محموله‌های برنج در بنادر به دلایل مختلفی با مشکل مواجه شده و باید ترخیص این محموله‌ها با اخذ تعهد از واردکنندگان صورت گیرد.

صدور دستور ترخیص برنج‌های خارجی
سرانجام عباس قبادی، معاون وزیر صنعت، دیروز با ارسال نامه‌ای به یزدان سیف، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران تکلیف برنج‌های وارداتی با ارز دولتی و برنج‌هایی را که هم‌اینک در گمرک مانده و منتظر اختصاص ارز برای واردات است، مشخص کرد. در نامه قبادی آمده است: برای جلوگیری از ادامه پرداخت هزینه‌های سنگین دموراژ کاهش بروز آسیب در کیفیت و کمیت محموله‌های برنج رسیده به بنادر، ناشی از گرما و دپوی طولانی محموله‌های وارد‌شده و همچنین حفظ حقوق مکتسبه صاحبان کالا ناشی از دریافت مجوز ورود از وزارت جهادکشاورزی (ثبت سفارش) و با عنایت به موافقت وزارت جهادکشاورزی، ضمن دعوت از تمام صاحبان محموله‌های برنج دارای قبض انبار، نسبت به اخذ تعهد و صدور مجوز ترخیص محموله‌ها اقدام شود. همچنین معاون فنی گمرک ایران اعلام کرد با موافقت ستاد تنظیم بازار، ترخیص برنج‌های وارداتی که تامین ارز آنها انجام و پروانه صادر شده بود، از دیروز آغاز شده است. مهرداد جمال ارونقی، در این‌باره گفت: برای ترخیص برنج‌هایی که قبلا تامین ارز آنها انجام و برای آن پروانه صادر شده بود و مشکل خاصی برای خروج نداشتند، با موانعی روبه‌رو شده بودیم. دلیل این بود که تاریخ ممنوعیت فصلی واردات برنج اعلام نشده بود، بنابراین مکاتبات متعدد با ستاد تنظیم بازار انجام شد که تاریخ ممنوعیت را اعلام کنند و در نهایت در ساعات پایانی یکشنبه هفته جاری، ستاد تنظیم بازار موافقت کرد تا این برنج‌ها با نظارت وزارت جهادکشاورزی ترخیص شوند. بر این اساس، صاحبان محموله‌های برنج که واجد شرایط ترخیص هستند، می‌توانند از روز دوشنبه به گمرک مراجعه و نسبت به ترخیص کالای خود اقدام کنند. به گفته او، هنوز میزان این محموله‌های برنج مشخص نیست و در مورد محموله‌هایی که تامین ارز انجام نشده نیز باید فرایند ثبت سفارش و صدور پروانه کامل شده و وارد‌کنندگان کد ساتا دریافت کنند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید