بازدید وزیر از مزرعه کشت انتظاری سیبزمینی دهگلان
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در بدو ورود به کردستان از طرح کشت انتظاری مزرعه سیبزمینی دهگلان دیدن کرد. به گزارش ایرنا، سالانه حدود ۹ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی قروه و دهگلان زیر کشت سیبزمینی میرود که یکی از دغدغههای کشاورزان و مسئولان، برنامهریزی برای مصرف کمتر آب در کشت این محصول است.
در حالی که برای تولید سیبزمینی ۱۰ تا ۱۲ هزار مترمکعب در هکتار آب مصرف میشود، آب تخصیصی به هر هکتار در این دشتها تنها 7 هزار مترمکعب است؛ برای تولید هر کیلوگرم سیبزمینی ۲۵۰ تا ۴۰۰ لیتر آب مورد نیاز است. یکی از روشهایی که در سالهای اخیر در این دشتها به کار گرفته شده، کشت انتظاری سیبزمینی است.
محقق و عضو هیات علمی کارگروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه کردستان در بازدید وزیر علوم تحقیقات و فناوری از این مزارع گفت: در این شیوه کشت ۳۰ تا ٥۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی میشود. «فرزاد حسین پناهی» افزود: در کشت انتظاری سیبزمینی خاکورزی و تبخیر آب نداریم و عملکرد برداشت سیبزمینی در این روش نسبت به روش سنتی و قدیمی ۱۰ تن بیشتر است؛ به عبارتی میانگین برداشت از ۳۲ تن در هر هکتار روش سنتی به ۴۲ تن در روش کشت انتظاری میرسد.
وی با بیان اینکه امسال ششمین سالی است که ایده کشت انتظاری یا کشت پاییزه سیبزمینی توسط دانشگاه کردستان اجرا میشود، اضافه کرد: به دلیل کشت این محصول در فصل پاییز، بخشی از آب مورد نیاز از منابع آب سبز (آب حاصل از بارش باران و برف) تامین و منجر به صرفهجویی ۳۰ تا ۵۰ درصدی مصرف آب میشود.
عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه متوسط عملکرد این محصول در هر هکتار ۳۲ تا ٤۸ تن در هکتار است، افزود: طرح تحقیقاتی کشت انتظاری سیبزمینی در این دانشگاه اقدامی برای مسئولیت اجتماعی دانشگاههای نسل چهارم مبنی بر ارائه خدمات اجتماعی و اقدامی مفید برای کشاورزان است.«حسین پناهی» گفت: دانشگاه کردستان پس از دریافت نتیجه قطعی، ایده را به مرحله کاربردی رسانده و اقدام به ترویج این نوع کشت در بین کشاورزان کرده است. کشاورزان نیز از کلاسهای ترویجی استقبال کردهاند و تمایل به انجام این نوع کشت دارند.
وی با اشاره به اینکه ایده و طرح اصلی و مالکیت فکری این نوع کشت متعلق به دانشگاه کردستان است، افزود: این طرح چون از منابع آب سبز استفاده میکند، فشار وارده بر منابع آبهای زیرزمینی را نیز کاهش میدهد.
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان اظهار کرد: سیبزمینی جزو محصولات آببر است و با این کار بین ۳۰ تا ۵۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی خواهد شد. در نتیجه کشاورزان با مصرف ۵ تا ۷ هزار مترمکعب آب در هکتار میتوانند کشت را به عمل بیاورند.
«منصور غلامی» وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دوم شهریور برای بازدید از پروژه بهرهوری مصرف آب از طریق کشت انتظاری سیبزمینی مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان در دهگلان و پروژه در دست اجرای دانشگاه و کلنگزنی 2 پروژه جدید و جلسه با اعضای شورای دانشگاه به این استان سفر کرده است. شرکت در شورای برنامهریزی و توسعه استان، بازدید از ساختمان مصری و بازدید از پروژه دانشکده صنایع و معادن قروه نیز از دیگر برنامههای وزیر علوم به کردستان بود.