• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 3 شهریور 1398
کد مطلب : 74296
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/qgpk
+
-

صورت ناخوش مبلمان شهری در اراک

شهروندان اراکی از نبود مبلمان مناسب شهری گلایه دارند

شهری
صورت ناخوش مبلمان شهری در اراک


مریم جباری | اراک- خبرنگار


تکرار جمله «شهر موجودی زنده است» شاید بتواند مسئولان و مردم را به این باور برساند که این موجود زنده نیاز به شناخت، مراقبت، زیباسازی، نشاط، پاکیزگی و هر آنچه نیاز است دارد. شهر یعنی خانه دوم ما و باید این خانه همه خصوصیات فوق را داشته باشد تا صاحبان خانه بتوانند در آن با آرامش، امنیت، شادابی و نشاط زندگی کنند.

یکی از مواردی که در زیباسازی بصری شهر اراک مورد بی‌توجهی و غفلت قرار گرفته، نبود مبلمان مناسب و متناسب با فرهنگ بومی این شهر است. همچنین وجود میدان‌های مختلف بدون هویت و نازیبا به خصوص در مرکز شهر مانند میدان «شورانگیز»ذوق و شوق هر شهروندی را برای کمی قدم زدن می‌گیرد و می‌توان گفت چنین مسائلی سبب کاهش شادی و نشاط شهروندان در این شهر شده است.

زیباسازی فضای شهر در کنار توسعه دیگر زیرساخت‌های آن رضایت شهروندان و اعتماد این افراد به مدیریت شهری را به همراه خواهد داشت، اما شهر اراک ‌اکنون بدون زیبایی بصری و نشاط است.


حداقل‌های حقوق شهروندی

یکی از شهروندان اراکی می‌گوید: شهر اراک مبلمان زیبایی ندارد و شهروندان ترجیح می‌دهند زمان کوتاه اوقات فراغت عصرانه خود را در خانه بمانند تا این‌که به خیابان‌های شهر که هیچ جلوه خاصی ندارد بروند.

«متین زمانی» بیان می‌کند: خیابان‌های نامتناسب و ساختمان‌های کوتاه و بلند و بی‌قاعده و همچنین میدان‌هایی که حتی حوض‌های آن سالی یک بار هم تمیز نمی‌شود و فواره‌های همیشه خاموش آن چگونه می‌تواند شهروندان را به خانه دوم خود بکشاند و به آنها آرامش بخشد.

وی ادامه می‌دهد: زیباسازی شهری و استفاده از مبلمان مناسب حداقل حقوق شهروندی است که باید مورد توجه مدیریت شهری و سازمان‌های مربوطه قرار گیرد که تاکنون به این موضوع توجه جدی نشده است.


نبود استراحتگاه‌های مناسب شهری

شهروند دیگری می‌گوید: وجود استراحتگاه‌های مناسب برای تابستان با سایه‌بان و مناسب برای زمستان می‌تواند شهروندانی را که خسته از پیاده‌روی یا خرید روزانه برمی‌گردند به استراحتی کوتاه فرا بخواند.

«خاطره مسعودی» اظهار می‌کند: آنچه می‌تواند مردم را از خانه‌های خود به شهرگردی بکشاند و از انزوا، افسردگی، استرس و مشکلات بسیاری رهایی بخشد وجود شهری زیبا، با نشاط و شاداب و با هیجان است.

وی می‌افزاید: در برخی از کشورهای همسایه ساختمان‌ها، خیابان‌ها، میدان‌ها، آب‌نماها و نورپردازی‌ها آن‌چنان جذاب است که فکر رفتن به مراکز گران تفریحی را از توریست‌ها می‌گیرد، اما در اراک به این مسائل مهم و روان‌شناسانه توجه چندانی نمی‌شود.


تأثیر مثبت بر روحیه شهروندان 

یک روان‌شناس نیز در این مورد می‌گوید: ایجاد مبلمان شهری و فضاسازی مناسب در شهر اراک می‌تواند تأثیر روانی بسیار خوبی روی شهروندان داشته باشد. بنابراین در این زمینه استفاده از رنگ‌های شاد و البته مناسب، ایجاد میادین زیبا و استفاده از آب‌نماها در کنار ساماندهی تابلوها و بیلبوردهای تبلیغاتی در شهر بسیار با اهمیت است.
«فرید ثاقبی» بیان می‌کند: ایجاد این فضاها با توجه به تأثیر روانی مثبتی که روی شهروندان خواهد گذاشت سبب حضور پویاتر و شاداب‌تر افراد در جامعه می‌شود. در این مورد مدیریت شهری باید برنامه‌ریزی‌های لازم را داشته باشد تا حداقل حقوق شهروندی در اراک رعایت شود.

وی ادامه می‌دهد: توجه به مبلمان مناسب در شهر و زیباسازی بصری میل و رغبت شهروندان را برای حضور و مشارکت افزایش می‌دهد که در این شرایط ارتباطات و تعامل اجتماعی مناسبی شکل خواهد گرفت. بی‌شک همه این موارد در کنار یکدیگر جامعه را به سمت توسعه‌یافتگی و پویایی بیشتر سوق می‌دهد.

این روان‌شناس با اشاره به مهم‌ترین مسأله در نازیبایی بصری در شهر اراک می‌افزاید: وجود متکدیان و دست‌فروشان در معابر از دیگر دلایلی است که سبب ناراحتی و دلزدگی شهروندان می‌شود. این مسأله تمایل افراد برای حضور در شهر را بسیار کاهش می‌دهد که در شهر اراک این شرایط نسبت به شهرهای دیگر بیشتر است.

ثاقبی با اشاره به این‌که استفاده از فضاهای شهری مناسب، آرام و زیبا حق همه شهروندان است اظهار می‌کند: چیدمان شهری باید علاوه بر توجه به هویت و فرهنگ شهر متناسب با روحیات افراد باشد. زیرا دیدن نماها و مبلمان شهری که این مسائل در آن لحاظ نشده باشد آرامش شهروندان را مختل می‌کند.

وی می‌گوید: مبلمان شهری و فضاسازی شهری باید بتواند تأثیر مثبتی بر روح و روان شهروندان داشته باشد. درغیر این صورت افراد جامعه دچار یأس و ناامیدی می‌شوند و آسیب‌های اجتماعی نیز در این شرایط افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین شهر زیبا، پاکیزه و... انگیزه مردم را برای مشارکت در حفظ زیبایی‌ها و امکانات و توسعه شهری بیشتر می‌کند.

این روان‌شناس با بیان این‌که این جذابیت‌ها در شهر اراک برای شهروندان وجود ندارد بیان می‌کند: برای رفع این مشکل وجود طرح جامع فضاهای شهری و زیباسازی‌های شهری که مبتنی بر داشته‌های بومی اراک باشد باید مورد توجه قرار گیرد.


مبلمان شهری اراک شایسته شهروندان نیست

رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر اراک نیز در این مورد می‌گوید: ارتقا و پایبندی به آداب اجتماعی در شهری که دارای فضا و مبلمان مناسب شهری باشد قطعاً محقق خواهد شد، زیرا وجود آلودگی به ویژه آلودگی بصری و نبود مبلمان مناسب در شهر روح و روان شهروندان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

«مرتضی سورانه» با اشاره به نامناسب بودن مبلمان و زیبایی شهری در اراک بیان می‌کند: این مسأله مشارکت اجتماعی شهروندان را به دلیل حضور نداشتن این افراد در اجتماع بسیار کاهش داده است. بنابراین باید برای رفع این مشکل از ظرفیت کارشناسان امور شهری استفاده شود.
وی ادامه می‌دهد: وضعیت نامناسب مبلمان شهری در اراک با توجه به دارا بودن ظرفیت‌های فرهنگی و قدمت این شهر در شأن شهروندان نیست و باید در این بخش با توسعه فضای سبز شهری و تغییر در مبلمان شهری گام‌های اثرگذاری 
برداشته شود.

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر اراک رفع این مشکلات در شهر را زمینه‌ساز دست‌یابی به توسعه پایدار اجتماعی معرفی می‌کند و می‌افزاید: برای تحقق این هدف باید حس همگرایی و مشارکت در شهروندان نیز ایجاد شود تا همه افراد با مدیریت شهری همکاری لازم را در توسعه و زیبایی شهر داشته باشند.

سورانه اظهار می‌کند: در شهری مانند اراک با دارا بودن فرهنگ و هویتی بسیار ارزشمند تاکنون اقدامات مطلوبی برای زیباسازی شهر انجام‌ نشده است. بنابراین باید وضعیت مبلمان شهری اراک با یک برنامه‌ریزی و استفاده از طراحان، روان‌شناسان و متخصصان این امر بهبود پیدا کند تا شادابی و نشاط در جامعه ارتقا و گسترش یابد.

این خبر را به اشتراک بگذارید