مساله تفکیک زباله بیرجند حل میشود
70 مرکز غیرمجاز خرید زباله جمعآوری میشود
تفکیک زباله از مبدأ طرح مهمی در حوزه خدمات شهری شهرداری بیرجند است. از چند ماه قبل اجرای این طرح شروع شده است، اما روند اجرای آن برای اعضای شورای اسلامی شهر راضیکننده نیست. به گزارش ایرنا، تفکیک زباله از مبدأ و مدیریت پسماند یکی از طرحهای مهم شهری است که از سالهای دور در شهر بیرجند اجرای آن مورد انتظار بوده و شورای پنجم نیز در ۲ سال گذشته بر آن تاکید فراوان داشته است. با وجود اینکه تفکیک زباله از مبدأ چند ماه پیش در بیرجند آغاز شده است، اما اعضای شورای اسلامی شهر از روند اجرای آن راضی نیستند و معتقدند آمارهای ارائهشده با آنچه در محلات وجود دارد متفاوت است.
رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند در این خصوص گفت: زبالهگردی چهره شهر را مخدوش کرده است و به نظر میرسد پیمانکار طرح تفکیک زباله از مبدأ وظیفه خود را در خصوص فرهنگسازی به خوبی انجام نداده است. «ابراهیم تقیزاده» با بیان اینکه مشارکت و همراه کردن مردم وظیفهای بر دوش پیمانکار است، افزود: به جز چند بنر و بروشور اقدام دیگری در شهر دیده نمیشود در صورتی که برخی شهرها همچون سرایان پیمانکاران این طرح عملکرد خوبی داشتهاند. وی با اشاره به شروع طرح تفکیک زباله از مبدأ در مهرشهر بیان کرد: انگار برخی زبالهگردها آمادهباش هستند که چه زمانی زبالهای بیرون گذاشته میشود تا آن را بردارند.
چرا تفکیک زباله از سطل شروع نشد؟
رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند با طرح این سوال که چرا پیمانکار تفکیک زباله را از سطلها شروع نکرده است، گفت: حتی پیمانکار میتوانست با تعبیه سطلهایی که قفل میشوند از فعالیت زبالهگردها جلوگیری کند. وی یادآور شد: گزارشهای ارائهشده از طرح تفکیک زباله با واقعیت منطبق نیست و تحرک و پویایی در عمل مشاهده نمیشود. تقیزاده ادامه داد: اگر به جای شهردار بودم عذر پیمانکار را میخواستم. انتظار آن است که پیمانکار برندهشده در مزایده با مبلغ پایین توان لازم را برای اجرای کار داشته باشد.
فعالیت هزار زبالهگرد در شهر بیرجند
معاون خدمات شهری شهردار بیرجند اظهار کرد: با شروع طرح تفکیک زباله از مبدأ، معایب سالهای قبل شناسایی و رفع شده و راهاندازی اپلیکیشنی با همین موضوع کاری سنجیده و خوب بوده است. «همایون شاکری» از فعالیت ۸۰۰ تا هزار زبالهگرد در شهر بیرجند خبر داد و گفت: ۸۰ نفر آنها افغان هستند و حتی شیفتبندی شدهاند و گاهی دیده شده است بهصورت نوبتی زبالهگردی میکنند. وی به وجود 4380 سطل زباله در شهر اشاره کرد و افزود: مجوز جمعآوری مراکز تحویل زباله از دادگستری گرفته شده است و هماهنگی با دستگاههای مربوطه برای جمعآوری آنها انجام شده است. معاون خدمات شهری شهردار بیرجند با بیان اینکه ۷۰ مرکز خرید زباله در شهر وجود دارد ادامه داد: در مرحله اول به این مراکز اخطار داده میشود و اگر ظرف ۲۰ روز تخلیه نکنند، حکم دادگاه اجرا خواهد شد.
شاکری با اشاره به وجود مافیایی در رأس زبالهگردی تصریح کرد: برخی افراد خاص ۳۰۰ تا ۵۰۰ نفر را ساماندهی کردهاند تا برایشان زباله جمعآوری کنند. وی گفت: هر زبالهگرد ماهانه یک تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان درآمد دارد که باید با همکاری سایر ارگانها این معضل اجتماعی را حل کرد. این مقام مسئول افزود: تعبیه سطلهای مکانیزه با قابلیت قفل شدن حدود 7 تا 8 میلیارد تومان هزینه دارد لذا پیمانکار، تفکیک زباله را با آموزش حضوری به خانوارها شروع کرده است. شاکری از آموزش ۶ هزار خانوار در مهرشهر خبر داد و یادآور شد: زبالههای جمعآوریشده در سایت پسماند شهرداری دپو میشود. وی با اشاره به فرهنگ بالای مردم شهر بیرجند توضیح داد: قطعا طرح تفکیک زباله در همه محلات به درستی اجرا میشود و مردم همواره در تمیزی شهر از شهرداری جلوتر میروند.
تشکیل سازمان پسماند
شهردار بیرجند نیز با بیان اینکه در حوزه پسماند کمکاری زیاد بوده است، گفت: همیشه در حوزه خدمات شهری وقتی به شورای اسلامی شهر آمدهام سرم پایین بوده است. «محمدعلی جاوید» خاطرنشان کرد: باید همسو با سایر سازمانهای شهرداری سازمان پسماند نیز تشکیل میشد. وی یکی از شرطهای تشکیل سازمان پسماند را تصویب طرح جامع پسماند شهری دانست و افزود: سایت پسماند شهرداری جانمایی شده است و دستگاهها نیز پس از تکمیل زیرساختها خریداری میشود. شهردار بیرجند با بیان اینکه پیشبینی شده است سال آینده دستگاههای مورد نیاز سایت پسماند خریداری شود ادامه داد: فعلا به زبالهگردها نمیتوان کاری داشت چون آنها بخشی از نگرانی رها شدن زباله در طبیعت را حل میکنند.
جاوید گفت: فقط آنها فضاهایی را برای جمعآوری زباله دارند که ممکن است از لحاظ بهداشتی خطراتی ایجاد کند و ما از لحاظ قانونی میتوانیم برخورد کنیم اما جایگزینی برای زبالهگردها نداریم. وی با اشاره به روند طولانی انتخاب پیمانکار تفکیک زباله از مبدأ ابراز کرد: پیمانکار انتخابشده کار جمعآوری پسماندها را برعهده دارد و از این لحاظ میتواند طرف مطمئنی برای این طرح باشد. شهردار بیرجند با بیان اینکه انتظار میرود طرح تفکیک زباله پس از شروع در مهرشهر تا پایان سال به تمام شهر بسط داده شود، افزود: این دغدغهای مهم است که نمیتوانیم آن را به سال دیگر محول کنیم لذا پیمانکار موظف است برابر قرارداد بحث اطلاعرسانی و فرهنگسازی را به درستی انجام دهد و اگر این مساله دنبال نشود، قرارداد با مشکل مواجه خواهد شد.
آموزش ۳۶ هزار نفر در مهرشهر
نماینده پیمانکار طرح تفکیک زباله از مبدأ نیز گفت: اینکه میگویید هیچ کاری انجام نشده کمال بیانصافی است. «ابوالفضل درانیپور» با اشاره به شروع طرح از اردیبهشتماه توضیح داد: ۱۰ مشاور آموزشدیده برای فرهنگسازی و اطلاعرسانی به ۳۶ هزار نفر در مهرشهر اعزام شدهاند و به صورت چهره به چهره این آموزشها ارائه شده است. وی تصریح کرد: در مدت ۲۵ روز کار آموزش در مهرشهر به اتمام رسیده است و اکنون پس از بلوار شعبانیه، کارگران، موسی بن جعفر، مطهری و انقلاب به سجادشهر رسیدهاند. نماینده پیمانکار طرح تفکیک زباله از مبدأ در پاسخ به گلایه اعضای شورای شهر از اینکه عدهای در مهرشهر از این آموزشها بیخبرند گفت: گاهی افراد در منازل نیستند یا حاضر به دریافت مشاوره نشدهاند و حتی برخی مواقع فحش هم میدهند، اما مشاوران طرح همچنان کار خود را در محلات دنبال میکنند. درانیپور از آماده بودن ۸۰ بنر اطلاعرسانی خبر داد و افزود: شهرداری متعهد بوده است که در نصب بنرها همکاری کند اما متاسفانه همان بنرهای نصبشده هم خودسرانه جمعآوری شده است. وی با اشاره به شروع کار تفکیک زباله در ادارات نیز اظهار کرد: باکسهای تفکیک زباله تحویل برخی دستگاههای اجرایی شده است.
مطالعه تفکیک زباله
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر بیرجند گفت: با تمام این توضیحات در مجموع کار تفکیک زباله از مبدأ رضایتبخش نیست. «مرتضی یزدانشناس» ادامه داد: از 2 سال پیش که شورای پنجم شکل گرفته همواره دغدغه اعضای بحث تفکیک زباله بوده است، اما هنوز کار عملیاتی مشاهده نمیشود. وی انتشار آلودگی را یکی از خطرات زبالهگردی دانست و یادآور شد: اینکه پیمانکار از مهرشهر طرح را شروع کرده جای سوال دارد در صورتی که زمینه اجرای طرح در سایر نقاط بیشتر فراهم بوده است. این عضو شورای شهر با بیان اینکه مطالعه زباله اطلاعات ارزشمندی را ارائه میدهد، افزود: در مناطق جنوب شهر پدیده زبالهگردی مشهودتر است و اگر طرح تفکیک زباله از این مناطق شروع میشد شاید تاکنون شاهد کاهش آمار زبالهگردها بودیم. یزدانشناس با این اعتقاد که اجرای طرح تفکیک زباله با روش فعلی به چشم نمیآید خواستار اضافه شدن تعداد مشاوران و وسایل نقلیه جمعآوری شد.