لاله رضاپور
حتما اصطلاح « دلت باید گرم باشه» را شنیدهاید. در زمستان، باید دل آدم گرم باشد، به دوستی، به رفاقت، به زندگی تا بگذرد این زمستان سرد و به قول شاعر، « با اینا زمستونو سر میکنم». یکی از راهکارهای گرمای خانه و گرمای دل آدم؛ خوردن غذایی است که با عشق و علاقه و از بهترین مواد تدارک دیده شده باشد. خوردن یک بشقاب از آن، بهویژه آخر هفتهها که خانواده دور هم هستند، ضروری است. اگر هم قرار باشد به پیکنیک کوتاهی بروید و ناهار خانه باشید، ضرورت خوردن غذای گرم و مطبوع، چند برابر میشود. بنابراین دستور پخت غذاهایی را با هم مرور میکنیم که ویژگی اصلی آنها انرژیزایی و گرم بودن آنها است. همه این غذاها در زمان سرو باید کاملا داغ سرو شوند.
سوپ جو با پنیر چدار
مواد لازم
جوی پرک/ سه فنجان گندم پرک/ دو فنجان برنج/ یک فنجان شیر/ دو لیوان پیاز/ دو عدد آب مرغ یا گوشت/ یک و نیم لیوان هویج رنده شده/ یک و نیم فنجان پنیر چدار رنده شده/ یک و نیم فنجان نمک/ به مقدار لازم فلفل سیاه آسیاب شده/ یک سوم ق.چ نان مخصوص سوپ/ یک بسته متوسط
طرز تهیه
گندم، جو و برنج را داخل سینی ریخته و پاک کنید. سپس آنها را بشویید. پیاز را پوست کنده، بشویید وخرد کنید. جو و گندم را همراه پیاز داغ قابلمه بریزید. به آن یک و نیم لیوان آب اضافه کنید و بعد از اضافه کردن کمی نمک، زیر شعله را روشن کنید. بعد از اینکه گندم و جو کمی نیمپز شدند، به آن برنج را اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا تقریبا آب غذا تمام شود. این مخلوط را داخل مخلوطکن بریزید تا مواد کاملا با هم مخلوط شوند. دوباره آن را به قابلمه بازگردانید. به آن آب مرغ یا گوشت را اضافه کرده و بگذارید کمی بجوشد. بعد از اینکه آب غذا کمی کمتر شد، شیر را همراه با پنیر چدار رنده شده، اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا سوپ کاملا جا بیفتد. در این فاصله، هویجها را پوست کنده، بشویید و سپس آنها را رنده کنید. دانههای فلفل سیاه را آسیاب کنید. بعد از اینکه سوپ را سرو کردید، روی آن را با کمک هویج رنده شده و فلفل سیاه تزئین کنید. صبر کنید تا روی سوپ ببندد. سپس روی آن چند تکه نان برای تزئین سوپ بگذارید.
نکته
اگر نگران به هم خوردن شکل ظاهری سوپ هستید، میتوانید برای تزئین روی آن از نان استفاده نکنید و نانها را داخل سبد همراه سوپ سرو کنید میتوانید مقداری از هویج رنده شده را در زمان اضافه کردن برنج به سوپ اضافه کنید و مقدار کمی از آن را برای تزئین روی سوپ کنار بگذارید.
خوراک کلم و گوشت قرمز ایتالیایی
مواد لازم
کلم برگ سفید/ نصف یک عدد پیاز/ دو عدد سیر/ دو حبه هویج حلقه شده/ دو فنجان گوشت قرمز چرخ کرده/ 400گرم رب گوجهفرنگی/ دو ق.غ رب انار/ یک ق.غ آب انار/ یک لیوان پنیر موزارلای رنده شده/ یک و نیم فنجان نمک/ به مقدار لازم پودر گل میخک و آویشن/ مجموعا یک ق.چ روغن مخصوص سرخ کردن/ دو ق.غ
طرز تهیه
داخل قابلمه کوچکی آب بریزید و بگذارید بجوشد. در این فاصله، هویجها را پوست کنده، بشویید و به شکل حلقهای خرد کنید. بعد از اینکه آب جوشید، هویجها را داخل قابلمه بریزید و کمی نمک اضافه کنید. به گوشت چرخ کرده، کمی نمک زده و آن را داخل قابلمه بگذارید. حرارت را کم کنید تا گوشت آرام آرام آب انداخته و بپزد. کلم را نصف کرده و بعد نصفی را که به آن نیاز دارید، خیس کنید. بعد از سه دقیقه آن را بشویید. بگذارید آب آن برود. در این فاصله پیازها و سیرها را پوست بکنید. سپس بشویید و پیاز را به شکل خلال خرد کنید. سیرها را خیلی کوچک ریز کنید. بعد از این مرحله، دوباره سراغ کلم بروید و آن را باریک خرد کنید. روغن را داخل ماهیتابه بریزید. پیاز را اضافه کنید. کمی که تفت دادید، سیر را هم اضافه کنید. بعد از چند دقیقه کلمهای خرد شده را اضافه کنید و تفت بدهید تا خامی کلم از بین برود. نوبت به اضافه کردن ادویه رسیده است. ادویهها شامل پودر گل میخک و آویشن را اضافه کرده و بهمدت 5دقیقه با مواد تفت بدهید. زیر شعله را خاموش کرده و مواد را از ماهیتابه درآورید. اگر در این فاصله آب گوشت تمامشده بود، کلم و پیاز و سیری را که آماده کردید به آن اضافه کنید. آب انار را بگیرید و رب انار و رب گوجهفرنگی را به آن اضافه کنید. هم بزنید تا ربها داخل آب انار حل شوند. بعد از آن محلول را به گوشت و کلم و پیاز اضافه کنید. هویجهای پخته شده را هم اضافه کرده و زیر شعله را کم کنید تا غذا بجوشد و جا بیفتد. 10 دقیقه مانده به سرو غذا، پنیر را داخل آن بریزید. هم بزنید تا پنیر آب شود. سپس غذا را داخل ظرف مناسب سرو کنید.
نکته
میتوانید پنیر موزارلای رنده شده را در زمان سرو غذا روی آن بریزید تا با حرارت غذا آب شود. این خوراک را با نان تست یا برنج قهوهای میل کنید.
خوراک لوبیا چشم بلبلی با برنج
مواد لازم
لوبیا چشم بلبلی/ سه فنجان کرفس خرد شده/ دو فنجان پیاز/ یک عدد آبغوره/ نصف فنجان آب گوشت یا مرغ/ دو فنجان نمک/ به مقدار دلخواه زردچوبه/ نصف ق. چ برنج/ دو پیمانه روغن مخصوص سرخ کردن/ دو ق.غ
لوبیاهای چشم بلبلی را پاک کرده، بشویید و در آب گرم خیس کنید. کرفس را پاک کرده و ساقههای تازه آن را جدا کنید. ساقهها را خیس کرده و بعد از دو دقیقه بشویید و بگذارید آب آن برود. سپس ساقهها و برگهای تازه کرفس را خرد کنید. قابلمه را آب کرده و بعد از اینکه آب جوشید، لوبیاها را همراه با کمی نمک داخل قابلمه بریزید. پیاز را پوست کنده، بشویید و بعد خرد کنید. آن را داخل ماهیتابه ریخته و روغن را اضافه کنید. تفت بدهید تا خامی پیاز از بین برود. سپس کرفس را اضافه کرده و تفت بدهید تا خامی آن هم از بین برود. زردچوبه را اضافه کرده و بعد از دو دقیقه تفت دادن، زیر شعله را خاموش کرده و آنها را از ماهیتابه درآورید. بعد از اینکه لوبیاها نیمپز شده و آب لوبیا تقریبا تمام شد، به آن کرفس و پیاز تفت داده شده را اضافه کنید. آب گوشت یا مرغ را اضافه کرده و زیر شعله را کم کنید. 10 دقیقه مانده به سرو غذا، آبغوره را اضافه کنید. زیر شعله را همانطور کم نگه دارید تا خوراک کاملا جا بیفتد. در این فاصله برنج را مانند روشی که همیشه میپزید، بپزید. بعد از اینکه آب خوراک تقریبا تمام شد، آنها را مانند تصویر، کنار هم داخل بشقاب تو گود سرو کنید.
نکته
به این غذا میتوانید هر ادویه دلخواه را اضافه کنید. اگر طعم ترشی دیگری مانند آبلیموترش یا نارنج تازه و یا لیموعمانی دوست دارید، میتوانید آنها را به جای آبغوره به غذا اضافه کنید.
سوپ سبزیجات ایتالیایی
مواد لازم
کرفس خرد شده/ سه فنجان هویج خرد شده به شکل دایره/ سه فنجان کلم بروکلی/ یک گل پیاز/ سه عدد سیر/ یک گل گل کلم/ یک و نیم فنجان آب مرغ/ یک لیوان برگ آویشن تازه خرد شده/ یک ق.چ فلفل سیاه آسیاب شده/ یک سوم ق. چ نمک/ به مقدار لازم
طرز تهیه
کرفسها را پاک کرده و خرد و سپس خیس کنید. چند دقیقه بعد کرفسها را بشویید و کنار بگذارید. هویج را پوست کنده، بشویید و خرد کنید. کلم بروکلی و گل کلمها را از شاخه جدا کرده و گلهای آن را خیس کرده و بعد از پنج دقیقه بشویید و بگذارید آب آنها برود. پیازها و سیرها را پوست کنده، بشویید و ریز خرد کنید. بعد از آماده کردن مواد، داخل قابلمه آب بریزید. بعد از اینکه جوشید، ابتدا هویجهای خرد شده را با کمی نمک داخل قابلمه بریزید. بعد از اینکه هویجها تقریبا پخت، کرفس، پیاز و سیر خرد شده را اضافه کنید. بگذارید آب تقریبا تمام شود. بعد از اینکه تقریبا آب سوپ تمام شد، گل کلم و کلم بروکلیها را اضافه کنید. فلفل سیاه را آسیاب کرده و همراه با برگ آویشن تازه خرد شده، آنها را به آب مرغ اضافه کرده و آب مرغ را به سوپ اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا سوپ بپزد و جا بیفتد.
نکته
چاشنی این سوپ میتواند آب نارنج یا لیموترش تازه باشد.
خوراک گوشت و سیبزمینی
مواد لازم
گوشت گوسفند بدون چربی/ 500گرم سیبزمینی پشندی کوچک/ 20 عدد هویج حلقه شده/ سه فنجان قارچ/ یک بسته 300گرمی لیمو عمانی/ دو ق.غ رب انار/ یک ق.غ پیاز/ سه عدد سیر/ سه گل گندم غیرپرک/ دو فنجان نمک و فلفل/ به مقدار دلخواه
طرز تهیه
گندمها را پاک کرده و بشویید. قابلمه کوچکی را آب کنید. بعد از اینکه آب آن جوشید، گندمها را همراه با کمی نمک داخل آب جوش بریزید. نیمپز که شد و آب قابلمه کاملا تمام شد، گندمها را از داخل قابلمه درآورید. گوشت را پاک کرده و چربیهای آن را کاملا بگیرید. آن را تکه کرده و بشویید. پیازها و سیرها را پوست کنده، بشویید و خرد کنید. تکههای گوشت را همراه با پیاز و سیر و کمی نمک داخل قابلمه بریزید تا آب بیندازد و بهتدریج بپزد. تا قبل از تمام شدن آب گوشت، سیبزمینیها را پوست کنده، چهار قاچ کنید و بشویید. هویجها را پوست کنده، بشویید و به شکل هلالی خرد کنید. قارچ را پاک کرده، بشویید و بگذارید آب آن برود. قارچها را داخل ماهیتابه بریزید و تفت بدهید تا آب آن درآید. بعد از اینکه آب گوشت تمام شد و به سرخی افتاد، داخل دو لیوان آب، رب را حل کنید. آن را به گوشت اضافه کنید. بعد از اینکه جوشید، هویجها را اضافه کنید. بعد از اینکه هویج کمی نیمپزشد، گندمهای نیمپز را اضافه کنید. وقتی گندم و هویج کاملا پختند، لیمو عمانی را بریزید. زیر شعله را کم کنید تا کمی آب غذا کم شود. قارچها را اضافه کنید. بعد از پنج دقیقه، سیبزمینیها را اضافه کنید. قبل از اینکه آب خوراک تمام شود، باید آن را سرو کنید.
نکته
اگر نگران ناپز ماندن هویج و گندم هستید، هویج را جداگانه آبپز کرده و بگذارید گندم کامل بپزد و بعد آنها را به خوراک اضافه کنید. اگر دوست ندارید آب خوراک تیره شود و مزه قارچ بدهد، بگذارید آب قارچها کاملا تمام شود و بعد آنها را به خوراک اضافه کنید.