![کشاورزی دیواندره در آستانه تحول](/img/newspaper_pages/1398/05%20MORDAD/06/ostanha/kermanshah/7.jpg)
کشاورزی دیواندره در آستانه تحول
طرح امنیت غذایی برای افزایش 25 درصدی تولید سامانههای مبتنی بر غلات دیممحور برای سومین سال پیاپی بهصورت موفقتآمیز در دیواندره در حال اجراست
![کشاورزی دیواندره در آستانه تحول](/img/newspaper_pages/1398/05%20MORDAD/06/ostanha/kermanshah/7.jpg)
هیوا محمدپور| دیواندره- خبرنگار:
اقتصاد دیواندره بر پایه کشاورزی میچرخد و درآمد بیش از 60 درصد از جمعیت این شهرستان مستقیم از طریق کشاورزی تامین میشود. در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای توسعه کشاورزی انجام شده است. یک کشاورز دیواندرهای در این باره میگوید: به دلیل اینکه خرید گندم تضمینی است و قیمت آن قبل از برداشت اعلام میشود کشاورزان تمایل بیشتری به کشت گندم دارند. یکی دیگر از دلایل تمایل به کشت گندم این است که کاشت و برداشت این محصول وقت کمتری از کشاورز میگیرد.
«فاروق الهی» ادامه میدهد: سالهای قبل کشاورزان نخود هم کشت میکردند، اما به دلیل اینکه برداشت آن زمانبر است و هزینههای برداشت بیشتر شده، کشاورزان تمایل کمتری به کشت این محصول دارند.
وی اضافه میکند: در گذشته تعداد افراد خانواده بیشتر بود و کارهای کاشت و برداشت خانوادگی انجام میشد و چون برداشت محصولات با دست انجام میشد، کشاورزان یک سال زراعی گندم و سال زراعی دیگر نخود کشت میکردند اما اینک کشاورزان یا گندم میکارند یا هیچ محصولی کاشت نمیکنند و به زمین استراحت میدهند.
مکانیزاسیون و اقدامات دولت
یک کارشناس زراعت میگوید: راههای ارتباطی و دسترسی به تحقیقات در سراسر جهان نسبت به گذشته تسهیل شده است. با بهرهگیری از این امکانات، روشهای گوناگون و ارقام متناسب با منطقه میتوان کشت کرد. «مادح حمیدی» ادامه میدهد: امروزه صاحبان اراضی کشاورزی به دنبال این هستند که در کوتاهترین زمان بیشترین بهره را از اراضی خود داشته باشند و در مقابل هزینه کمتری هم متحمل شوند. این امر تنها با استفاده از روشهای نوین اتفاق خواهد افتاد.
وی میافزاید: توسعه مکانیزاسیون، تامین ماشینآلات و کشت بهموقع محصول در افزایش تولید در واحد سطح تاثیرگذار است، چراکه کارشناسان بر این باورند که تاخیر نداشتن در کشت، کاهش یک درصدی محصول را به دنبال دارد.مکانیزاسیون، تامین ارقام مناسب هیبرید با قابلیت تولید بالا و ارقام امیدبخش در زراعتهای مختلف، توسعه سیستمهای نوین آبیاری، مراقبت زراعی محصول از جمله اقدامات دولت در جهت افزایش بهرهوری است. حمیدی بیان میکند: از آنجا که کشاورزان بیشتر به کشت گندم روی آوردهاند، نیاز است مسئولان راهکارهای تنوع کشت انواع محصولات را بهکار گیرند و کشاورزان را به کشت سایر محصولات تشویق کنند.
اجرای طرح امنیت غذایی مشترک ایران - ایکاردا
رئیس جهاد کشاورزی دیواندره میگوید: 100 هزار هکتار اراضی کشاورزی شهرستان زیر کشت گندم، 20 هزار هکتار زیر کشت نخود، 3 هزار هکتار زیر کشت جو، 8 هزار هکتار زیر کشت گیاهان علوفهای قرار دارد و حدود 10 هزار هکتار از اراضی کشاورزی دیواندره آبی است.
«حمید وزیری» ادامه میدهد: طرح امنیت غذایی مشترک ایران - ایکاردا به منظور افزایش 25 درصدی تولید سامانههای مبتنی بر غلات دیممحور در مدت 5 سال طراحی شده و اکنون در حال اجراست که در دیواندره این طرح امسال (98-97) برای سومین سال پیاپی بهصورت موفقآمیز انجام میشود. وی میافزاید: از اهداف کلی و مهم این طرح میتوان به افزایش آگاهی کشاورزان منطقه از سامانههای تولید بهبود یافته، انتقال سریع تکنولوژی، توانمندسازی بهرهبرداران، آزمون شیوههای تولید پیشرفته در مکانهای مختلف تحت شرایط زارعان، افزایش و پایداری تولید در سامانههای زراعی گندممحور با استفاده از لاینها و ارقام پیشرفته و مدیریت آب و خاک اشاره کرد.
وزیری بیان میکند: رقم گندمی که عموما کشت میشود «سرداری» است و ارقام جدید گندم مانند باران، هما و اوحدی را وارد کردهایم که در مقایسه با رقم سرداری، سهساله کشت میشود و عملکرد خوبی دارد، به طوری که افراد زیادی دیگر سرداری کشت نمیکنند و به ارقام جدید روی آوردهاند.
کشت نخود جوابگوی هزینهها نیست
رئیس جهاد کشاورزی دیواندره اظهار میکند: دیگر کشت نخود رقم معمول(سرداری) جوابگوی هزینهها نیست. هزینه کارگرانی که برداشت میکنند، بالا رفته است، به همین علت کشت نخود در شهرستان کمتر شده است. ارقام جدید نخود پا بلند را وارد کردهایم که در سطح بیشتری کشت میشوند و ارتفاع بیشتری از سایر ارقام دارند و پرمحصولند و با دستگاه کمباین برداشت میشوند.
به گفته «حمید وزیری»، برای نوسازی ادوات کشاورزی 25 میلیارد تومان در قالب خرید تراکتور، کمباین و ادوات دنبالهبند پرداخت شد. همچنین برای 3 طرح کارخانه لبنیات تبت، کارخانه لبنیات هیجان سحر و سیلو ذخیره غلات مجموعا 5/6 میلیارد اعتبار به منظور ساخت و سرمایه در گردش پرداخت شد. کارخانههای لبنیاتی با هدف جلوگیری از خامفروشی ساخته شدند.
در حال حاضر شاهد متعادل شدن قیمت شیر هستیم و دامدار از آن سود میبرد. این مسئول ادامه میدهد: سال 97 موفق شدیم بیش از 8 هزار تن کود در میان کشاورزان توزیع کنیم که شامل 7 هزار تن کود بهاره اوره و هزار تن کود فسفاته بود. این مقدار نسبت به سال قبل آن 2 هزار تن بیشتر است. وی اضافه میکند: امسال هم در 2 ماه اول سال بهرغم مشکلات تهیه کود با پیگیریهای لازم بیش از 4 هزار تن کود توزیع شده است. توزیع کود کشت پاییزه را هم 3 ماه قبل از کشت شروع خواهیم کرد تا کشاورزان در زمان مناسب کود خود را دریافت کنند.
رشد دوباره سن
حمید وزیری ، رئیس جهاد کشاورزی دیواندره، گفت: به دلیل شرایط آبوهوایی و اقدامات جهاد کشاورزی در سالهای گذشته تراکم آفت سن گندم کم و مزارع تقریبا پاک شده بود، اما امسال شرایط آبوهوایی باعث رشد دوباره سن شده و در مرحله مبارزه قرار دارد. مناطق گرمسیرتر شهرستان آلودهتر است.
وی بیان میکند: در سال گذشته در اقدامی جهادی با پیگیری و تلاش همکاران 104 میلیارد تومان تسهیلات در بخش کشاورزی پرداخت کردیم که با تسهیلات پرداختی مجموع 5 سال گذشته برابری داشت و توانستیم بیشتر از سهم شهرستان را جذب کنیم. 20 میلیاد تومان این تسهیلات را در قالب اشتغال پایدار روستایی که بیشتر در حوزه امور دام و تولید گوشت بود، پرداخت کردیم. چند پروژه بزرگ برای تکمیل و راهاندازی تسهیلات دریافت کردند؛ گلخانه تولید گل رز شاخهبریده مدرن یکی از این پروژهها بود که از صندوق توسعه ملی 41 میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرد.