• سه شنبه 1 خرداد 1403
  • الثُّلاثَاء 13 ذی القعده 1445
  • 2024 May 21
چهار شنبه 26 تیر 1398
کد مطلب : 66594
+
-

فصل کاوش دستکند ترخوران تفرش کلید خورد

فصل کاوش دستکند ترخوران با هدف بررسی و مطالعه ویژگی‌های این شهر زیرزمینی کلید خورد.

به گزارش ایرنا، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی افزود: این کاوش توسط یک گروه ۱۰ نفره به مدت یک ماه انجام می‌شود.
«محسن کریمی» افزود: اعتبارات این کاوش به میزان یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال با مشارکت شهرداری تفرش تأمین و این فصل مطالعات باستان‌شناسی پس ازدریافت مجوز از پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور آغاز شده است.

وی عنوان کرد: رمزگشایی از دلایل ایجاد دستکند ترخوران تفرش و بررسی ابعاد تخصصی دوره‌های سکونتی و تطابق اطلاعات حاصل از کاوش با تاریخ این خطه در جریان این فصل کاوش انجام می‌شود. معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی بیان کرد: این شهر زیرزمینی در عمق ۶ تا ۱۲ متر در محوطه زیرین منطقه ترخوران تفرش واقع شده است. کریمی گفت: این دستکند تاریخی در زمینی با بافت کنگلومرایی مرکب از قلوه سنگ و شن ایجاد شده و در مجموعه آن عرصه‌هایی با کاربری سکونت تعبیه شده است که توسط مسیرهایی با هم مرتبط هستند. 

وی اضافه کرد: در فصول کاوش‌های قبلی شواهدی از‌ زیست مردمان دوره‌های ایلخانی، صفوی و سلجوقی در این دستکند به دست آمده که نشان از شرایط‌ زیست جمعی در دوران مذکور دارد. کریمی اظهار کرد: انتظار می‌رود که با اتمام این دوره از کاوش موضوعات کلیدی در خصوص فرهنگ ادوار تاریخی به‌ویژه دوره‌های قبل از اسلام به دست آید. شهرهای زیرزمینی نمونه‌های کم نظیری از نبوغ مردمان در حوزه دفاعی و پدافند غیرعامل هستند و این بخش از معماری کهن با دالان‌های تو در تو و رازآمیز و معماری ماهرانه و عجیب از جاذبه بالایی برای رونق گردشگری برخوردار است.

دستکند‌ها با هدف ایجاد سرپناه مردمان شهرها در ناملایمات محیطی و خطر حمله دشمنان ایجاد می‌شد و ویژگی بارز آنها این است که بدون استفاده از هیچ‌گونه مصالح انسان‌ساخت و تنها با استفاده از ابزارهای دستی، کندها ایجاد شده‌ و با گذر زمان همچنان مستحکم هستند و حرف‌های زیادی برای گفتن دارند.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید