۹۵ درصد اصفهان، درگیر خشکسالی درازمدت
مدیرکل هواشناسی اصفهان گفت: حدود ۹۵ درصد از گستره استان درگیر خشکسالی درازمدت است و تنها 3/5 درصد آن شرایط نرمال تا ترسالی متوسط دارد. «حمیدرضا خورشیدی» در گفتوگو با ایرنا افزود: با توجه به تحلیل شاخص استاندارد بارش- تبخیر و تعرق (SPEI ) در دوره ۱۰ ساله تا پایان فصل بهار در تمام شهرستانهای استان، خشکسالی درازمدت با درجات مختلف دیده میشود و تنها بخش محدودی از غرب استان شامل فریدونشهر و بوئین و میاندشت و جنوب استان شامل سمیرم شرایط نرمال تا ترسالی دارند.
وی اضافه کرد: از نظر پراکنش مکانی 3/4 درصد از مساحت استان در شرایط نرمال، ۸/۸ درصد دارای خشکسالی خفیف ، ۲۴ درصد دارای خشکسالی متوسط ، ۱۴ درصد دارای خشکسالی شدید و 7/47 درصد دارای خشکسالی بسیار شدید است. مدیرکل هواشناسی اصفهان اظهار کرد: با توجه به پراکنش جمعیت در مناطق مختلف استان و شاخص استاندارد بارش- تبخیر و تعرق 9/94 درصد از جمعیت استان هم تحت تاثیر خشکسالی درازمدت قرار دارند.
میانگین بارش
به گفته وی، میانگین بارش تا آخر خردادماه ۱۳۹۸ در استان ۱۹۵ میلیمتر است که نسبت به مدت مشابه بلندمدت 6/25 درصد و نسبت به مدت مشابه سال گذشته 9/80 درصد افزایش داشته است.
خورشیدی بیان کرد: استان اصفهان تا آخر فصل بهار امسال حدود 7/123 درصد از بارش یک سال زراعی کامل در بلندمدت را دریافت کرده است.
وی خاطرنشان کرد: میزان بارش در ایستگاه کوهرنگ به عنوان سرچشمه زایندهرود در این بازه زمانی برابر با ۲ هزار و ۱۴۴ میلیمتر است که ۵۸ درصد از میانگین بلندمدت خود بیشتر است.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان اضافه کرد: میانگین دمای استان در بهار ۹۸ برابر ۱۸ درجه سانتیگراد بود که مطابق با دمای بلندمدت این فصل است اما نسبت به بهار سال گذشته در همین بازه زمانی، 7/0 درجه سانتیگراد خنکتر شده است.
وی تصریح کرد: به طورکلی بر مبنای شاخص بیان شده در دوره ۱۰ ساله، همانند گذشته شرایط خشکسالی اندوخته و تجمع یافته است و باید مدیریت منابع آبی در بخشهای مختلف کشاورزی، صنعت وخدمات همچنان مورد توجه قرار گیرد.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان اظهار کرد: شاخصهای بلندمدت خشکسالی هواشناسی، به منزله انعکاسی کلی از شرایط ذخیره آبی مناطق مختلف در نظر گرفته میشود. او همچنین با اشاره به وضعیت حوضه آبریز گاوخونی گفت: تحلیل شاخص خشکسالی حاکی از آن است که به طور تقریبی تمامی مساحت حوضه آبریز گاوخونی دچار خشکسالی بلندمدت خفیف تا بسیار شدید است.
خورشیدی با بیان اینکه در مجموع 9/94 درصد مساحت گاوخونی از لحاظ پراکنش مکانی، درگیر خشکسالی درازمدت است، افزود: در این حوضه 3/9 درصد خشکسالی خفیف، 4/37 درصد خشکسالی متوسط، 2/20 درصد خشکسالی شدید و 1/28 درصد خشکسالی بسیار شدید مشاهده میشود. مدیرکل هواشناسی استان اصفهان اظهار کرد: با وجود بارشهای مناسب سال زراعی جاری در اغلب نقاط حوضه آبریز گاوخونی، همچنان با کمبود در بخش منابع آب مواجه هستیم که ناشی از خشکسالی انباشته ۱۰ سال گذشته است.
خشکسالی کشاورزی در شرق اصفهان
وی با بیان اینکه در مجموع میتوان گفت شرایط خشکسالی کشاورزی همچنان در شرق، شمال شرق و جنوب شرق استان حکمفرماست، اضافه کرد: همچنین پهنههایی با ترسالی خفیف تا متوسط در شهرستانهای نطنز، کاشان، شاهینشهر و میمه، چادگان و تیران و کرون دیده میشود.
او افزود: با توجه به بارشهای مساعد سه ماه اول سال در بیشتر شهرستانهای استان، خوانسار و بوئین و میاندشت ترسالی بسیار شدید، در شهرستان فریدن، گلپایگان و بخشهایی از فریدونشهر، شاهینشهر و میمه، تیران و سمیرم ترسالی متوسط تا شدید حاکم است. مدیرکل هواشناسی استان اصفهان گفت: ترسالی ضعیف تا متوسط در شهرستانهای واقع در شمال و جنوب استان و ترسالی ضعیف در شمال شرق استان دیده میشود. وی تصریح کرد: بررسی نقشههای خشکسالی یک ساله منتهی به پایان بهار ۹۸، بیانگر تداوم شرایط خشکسالی کشاورزی خفیف تا متوسط در شهرستانهای واقع در شرق، شمال و جنوب شرق استان شامل شهرستانهای خوروبیابانک، نائین، آران و بیدگل و بخشهای وسیعی از شهرستان اردستان، اصفهان، کاشان، نطنز و شهرضا است.
خوشیدی خاطرنشان کرد: براساس نقشههای خشکسالی با شاخص استاندارد بارش-تبخیر و تعرق (SPEI )کوتاهمدت سه ماه منتهی به پایان بهار ۹۸، با توجه به بارشهای مساعدی که در این سه ماه در اکثر شهرستانهای استان دریافت شد، در تمامی شهرستانهای استان به جز خور و بیابانک و نائین ترسالی حاکم است. وی ادامه داد: با وجود پهنههای محدودی از ترسالی در این ۲ شهرستان عمده مساحت آنها در شرایط نرمال به سر میبرد و پهنههای با خشکسالی متوسط تا شدید بیشتر در شمال غرب و جنوب غرب استان دیده میشود.
اوج گرمای اصفهان در دهه نخست مرداد پیشبینی میشود
اصفهان این روزها، هوای بسیار گرمی را سپری میکند و عدهای معتقدند که شدت گرمای آن نسبت به سال گذشته بیشتر است با این حال بهگفته کارشناسان هواشناسی، اوج گرمای این استان در ۱۰ روز نخست مرداد امسال پیشبینی میشود. دمای هوای کلانشهر اصفهان در چند روز اخیر در مرز ۴۰ درجه سانتیگراد قرار داشت و گرمترین نقاط استان از جمله چوپانان و خور و بیابانک دمای ۴۵ درجه را نیز تجربه کردند. از طرفی در کنار گرمای طاقتفرسای هوا، وجود گرد و خاک نیز باعث افزایش شاخص آلایندگی شده است. درحالی که اداره کل هواشناسی اصفهان، شرایط ناپایدار ضعیفی در مناطق شرقی و شمالی استان را تا چند روز آینده پیشبینی کرده است، به نظر میآید گرما و گرد و غبار همچنان مهمان این خطه خواهد بود.
کارشناس پیشبینی هوای اداره کل هواشناسی اصفهان با بیان اینکه دمای هوا در این استان نسبت به دمای نرمال در مدت مشابه سال گذشته یک تا یکونیم درجه سانتیگراد افزایش داشته است، اظهار کرد: بیشترین گرما از اواخر تیر تا اوایل مرداد بهویژه ۱۰ روز نخست مرداد پیشبینی میشود. «ابراهیم هنرمند» افزود: پیشبینی میشود دمای هوا در این مدت بهویژه در مناطق شمالی و شرقی استان تا ۲ درجه نسبت به میزان نرمال در مدت مشابه سالهای گذشته افزایش یابد. این کارشناس با اشاره به اینکه این میزان افزایش دما، تأثیر بسزایی در افزایش مصرف آب و منابع انرژی خواهد داشت، تاکید کرد: لازم است مردم و مسئولان از هماکنون برای این روزهای بسیار گرم، برنامهریزی و اقدام کنند. وی درباره اینکه هواشناسی کشور گرد و غبار را تا چند روز آینده برای استانهایی مانند اصفهان پیشبینی کرده است، توضیح داد: طبق پیشبینیهای ما این پدیده ممکن است تا اواخر هفته در استان بهویژه مناطق شمالی و شرقی وجود داشته باشد.