5 مانع بزرگ سرمایهگذاری در کردستان
رئیس مرکز خدمات سرمایهگذاری استان: توسعه کردستان از پرمناقشهترین بحثهای استان است که گاهیموجب سوءاستفاده فعالان سیاسی میشود
محمد توفیق مشیرپناهی| سنندج- خبرنگار:
یکی از راهها برای توسعه اقتصادی استان، جذب سرمایهگذاری خارجی است، به همین منظور وظیفه دولت حمایت از سرمایهگذاران است و از زمان آغاز بهکار سرمایهگذاران تا پایان پروژه از آنان حمایت میکند. دولت باید همه حقوقی را که برای سرمایهگذار داخلی متصور است، برای سرمایهگذار خارجی نیز بهرسمیت بشناسد.
قانون حمایت از سرمایهگذاری، مشوقهای مناسبی برای سرمایهگذاران خارجی در نظر گرفته است. با توجه به طرح موضوع جذب سرمایهگذار طی چند سال اخیر از سوی مسئولان، اکنون 5 سرمایهگذار خارجی در بخشهای مختلف استان مشغول به فعالیت هستند. در حالی که ظرفیتهای اقتصادی کردستان غنی و جذاب ارزیابی شده است. برای نمونه در بخش صنعت، تولید فراوردههای معدنی و گردشگری ظرفیتهای بسیار بالایی وجود دارد که میتواند مشوقی برای حضور سرمایهگذاران خارجی باشد. برای بررسی بیشتر موضوع گفتوگوی همشهری را با «حسین دهقانی» رئیس مرکز خدمات سرمایهگذاری کردستان در ادامه میخوانید.
مهم ترین چالش توسعه در کردستان چیست؟
توسعه کردستان مهمترین و پرمناقشهترین بحثهای مربوط به استان است که گاهی در عرصه تغییر مدیریتهای ارشد استان، موجب سوءاستفاده فعالان سیاسی میشود و با استناد به ناتوانی گروه مقابل، وی را محکوم به شکست در برنامههای توسعه استان میدانند. این تنازع همچنان ادامه دارد و تاکنون هیچ گروهی نتوانسته در این حوزه قدمی بهتر از قبل بردارد. سالهاست که مدیریت ارشد استان، نمایندگان مجلس و نهادهای صنفی اقتصادی وعده میدهند، برنامهریزی و مدل جدید تدوین میکنند، اما توسعه بیرمق و نصف جان استان همچنان برای ماندن دستوپا میزند و جویندگان کار کردستان همچنان ناامید و چشمانتظار هستند بلکه رابین هودی آنها را از دست این شرایط سخت تمامنشدنی و بسته استان نجات دهد.
سرمایهگذاری تا چه اندازه در توسعه استان نقش دارد؟
موضوع سرمایهگذاری از اهم محورهای توسعه کردستان است. این استان شرایط خوب آبوهوایی و چهارفصل، طبیعت بکر و زیبا، نیروی انسانی متخصص و آگاه، خاک مساعد، رودخانه، معدن و... دارد که میتواند تبدیل به مراکز تولید شود.
مثلا با ایجاد صنایع تبدیلی در بخشهای کشاورزی و معدنی میتوان زمینه تولید اشتغال و توسعه اقتصادی کردستان را فراهم کرد.
زمینههای درست سرمایهگذاری در کردستان چگونه فراهم میشود؟
من سالهاست در حوزه توسعه و اقتصاد بهعنوان دانشجو، کارشناس و مدیر فعالیت میکنم و به جرات این ادعا را دارم که در ایران کمتر استانی را میتوان یافت که به اندازه کردستان زمینه سرمایهگذاری و تضمین سود سرمایهگذار را داشته باشد. همانطور که علتها را هم در پاسخ سوال قبل برشمردم، خاک حاصلخیز، آب کافی، معادن متنوع و غنی، هوای معتدل، جنگلهای سرسبز، فرهنگ کار و بستر گردشگری جذاب میتواند مواد اولیه کارخانهها را تامین کند. بدیهی است برای تامین این منابع به تولید، اشتغال و ثروت باید زمینهسازی قانونی، مالی، حقوقی و فرهنگی بود و تمام موانع موجود بر سر راه این روند را شناسایی کرده و در یک حرکت سریع حذف شود، زیرا محدودیت در وجود منابع سرمایهگذاری سبب شده تا زمان در این عرصه به سرعت از دست برود و استانی موفق خواهد شد که زودتر از همه جنبیده باشد.
عمدهترین موانع بر سر راه جذب سرمایه گذاری در کردستان کدام است؟
عمدهترین موانع این عرصه عبارتند از ضعف فضای کسبوکار، نامناسب بودن زیرساختها بهویژه در حوزه حمل و نقل، سختگیری در اجرای کاغذبازی اداری، تنگنظری برخی مدیران و کارشناسان ادارات مرتبط، کمبود زمین و کمبود منابع مالی شبکه بانکی. لازم است اشاره کنم استانهایی مانند تهران، فارس، مرکزی، خراسان رضوی و البرز در یک پروسه منسجم به حل همین موانع پرداختند که میتوان از تجارب آنان بهره گرفت. نگاه به میزان سرمایهگذاری بخش خصوصی در کل کشور و این استانها، واقعیت را بیشتر نمایان میکند.
نظرتان در مورد موضوع فراری دادن سرمایهگذاران چیست؟
ادعای فراری دادن سرمایهگذاران از کردستان از مجاری مختلف مطرح میشود و هر کدام دیگری را به فرار دادن متهم میکنند، اما این واقعیت را نباید فراموش کرد که شرایط نامناسب حاکم بر بسترهای سرمایهگذاری کردستان بخش خصوصی را از حضور در استان پشیمان میکند، نه نوع برخورد افراد و مدیران ما. مدیران باید به جای متهم کردن همدیگر، اقدام به حذف موانع کنند و تا این مساله حل نشود به مقصود نمیرسیم.
در شرایط فعلی تمایلی به سرمایهگذاری در استان وجود دارد؟
تمایل به سرمایهگذاری در استان زیاد است، اما بهتنهایی کفایت نمیکند و باید تمام زمینههای تبدیل این تمایل به سرمایهگذاری را فراهم کنیم. خوشبختانه این اراده در همه لایههای حاکمیتی وجود دارد و داریم بهسوی مانعزدایی پیش میرویم و آینده درخشانی پیش رو داریم. سیستم امنیتی، دستگاه قضایی و دولت در یک فاز برنامهریزی منسجم قرار گرفته و آسیبشناسی این موضوع انجام شده است. برای نمونه به طراحی سیستم نرمافزاری ویژه اشاره میکنم که تمام مراحل سرمایهگذاری را بهصورت اتوماسیون انجام میدهد و دخالت عامل انسانی را به حداقل کاهش میدهد و این نرمافزار به بهرهبرداری رسیده است.