میوههای تابستانی؛ قربانی سرمای بهاری
بیشترین خسارتکاهش دمای هوا در بخش باغهای بادام و گردوی چهارمحال و بختیاری است
برداشت برخی از محصولات باغی در چهارمحال و بختیاری آغاز شده و این در حالی است که میوهدهی درختان در پی سرمازدگی اردیبهشتماه کاهش قابل توجهی داشته است. به گزارش مهر، فصل برداشت برخی از میوهها از جمله گیلاس، زردآلو، آلوچه، آلبالو و… در استان چهارمحال و بختیاری فرا رسیده است اما درختان همانند سالهای گذشته پر بار نیستند. با نگاهی به درختان زردآلو در مناطق مختلف استان متوجه میشویم که بسیاری از درختان، میوه ندارند و یا تعداد میوههای آنها انگشتشمار است. دمای هوا در فروردین ماه افزایش یافت و این امر موجب باز شدن شکوفههای درختان میوه از جمله درختان زردآلو، بادام، هلو و… شد اما در اوایل اردیبشهتماه دمای هوا در این استان به شدت کاهش یافت، به طوری که دما در برخی نقاط به منفی 6 درجه سانتیگراد رسید و تغییرات دمایی باعث از بین رفتن شکوفههای درختان میوه شد، همچنین سرما سرشاخههای درختان گردو را نیز از بین برد. تغییرات اقلیمی موجب خسارت عمده به کشاورزان شده است، به طوری که بررسیها نشان میدهد محصولات کشاورزی در سال جاری حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش یافته است.
تعداد انگشتشمار میوههای درختان
یکی از کشاورزان منطقه سامان اظهار میکند: سرمازدگی موجب از بین رفتن شکوفههای درختان میوه در فصل بهار و کاهش تولید میوه در این منطقه شد.
موسوی بیان میکند: تعداد میوهها بر روی درختان هلو، زردآلو و بادام در این منطقه انگشتشمار است و درختان همانند سالهای گذشته پر بار نیستند.
وی ادامه میدهد: شدت سرمازدگی در اردیبهشت در این منطقه به حدی بوده است که برگ و سرشاخههای درختان گردو سیاه شد و پیشبینی میشود که میزان تولید گردو نیز در این منطقه کاهش یابد. امسال باغداران جنب و جوش و فعالیت سالهای گذشته را برای برداشت میوه ندارند.
سرمازدگی خسارتهای قابل توجهی در بخش باغداری این استان ایجاد کرد و هماکنون تولید محصولات باغی کاهش یافته است.
کاهش تولید
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در این زمینه میگوید: درختان میوه در ماه اردیبهشت دچار سرمازدگی شدند و بخش قابل توجهی از شکوفههای درختان میوه در این استان از بین رفت.
«حمیدرضا دانش» عنوان میکند: سرمازدگی خسارتهای قابل توجهی به بخش باغداری این استان وارد کرد و هماکنون تولید محصولات باغی در این استان کاهش یافته است.
وی بیان میکند: سرمازدگی شکوفههای درختان موجب کاهش ۵۰ درصدی تولیدات باغی در استان شده است.
رئیس کارگروه سرمازدگی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه میدهد: در سال گذشته 3 هزار و ۵۰۰ تن زردآلو در این استان برداشت شد که در سال جاری میزان برداشت زردآلو به نصف این میزان کاهش یافته است.
دانش عنوان کرد: بیشترین خسارتهای ایجاد شده کاهش دمای هوا در این استان در بخش باغهای بادام و گردو گزارش شده است.
وی اضافه میکند: سرما به ۱۴ هزار هکتار از باغهای بادام چهارمحال و بختیاری خسارت وارد کرده است و تولید بادام نیز در سال جاری کاهش قابل توجهی خواهد داشت.
بیشترین کاهش تولید میوه در شهرستان سامان
رئیس کارگروه سرمازدگی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در این زمینه اظهار کرد: تولید محصولات باغی در استان چهارمحال و بختیاری بهویژه شهرستان سامان افت کرده و این امر بر اقتصاد خانوادههای منطقه تأثیر منفی گذاشته است.
«حسین برزگر» با بیان اینکه یک هزار و ۳۵۸ هکتار از باغهای چهارمحال و بختیاری در پی وقوع سرمازدگی دچار خسارت شدند، عنوان کرد: از کشاورزانی که دارای بیمه هستند میخواهیم در اسرع وقت اقدامات لازم را انجام دهند.
وی تصریح کرد: خسارتهای سرمازدگی در این استان بیش از ۴۵۰ میلیارد تومان برآورد شده است.
رئیس کارگروه سرمازدگی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: سرمازدگی یکی از مهمترین تهدیدهای طبیعی در باغهای چهارمحال و بختیاری به شمار میرود که در برخی از سالها خسارتهای قابل توجهی را در این استان ایجاد میکند.
بسیاری از باغداران در هنگام کاهش شدید دما اقدام به راهاندازی و روشن کردن بخاریهای باغی کردند که این اقدام با توجه به شدت سرما نتوانست جلوی سرمازدگی شکوفههای درختان را بگیرد. کارشناسان بخش کشاورزان معتقدند که بهترین اقدام برای کاهش خسارتسرمازدگی بهرهگیری از نهال درختان میوه دیر گلده است که این امر نقش مهمی در کاهش خسارتهای سرمازدگی دارد.
کاهش تولید زردآلو
رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: سرمازدگی موجب کاهش تولید محصول زردآلو در این استان شد.
«ذبیحالله غریب» در گفتوگو با مهر با اشاره به اینکه سرمازدگی موجب کاهش تولید محصول زردآلو در این استان شد، اظهار کرد: سرمازدگی موجب کاهش ۵۰ درصد محصول زردآلو تولیدی استان شده است.
رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: ۸۰۰ هکتار از اراضی باغی استان چهارمحال و بختیاری زیر کشت زردآلو است. وی عنوان کرد: ۵۰۰ هکتار از باغهای زردآلو در سطح استان بارور هستند. رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: 2 هزار تن زردآلو از باغهای استان در سال جاری برداشت میشود.
وی همچنین گفت: در اردیبهشتماه امسال 13هزار و 580 هکتار از باغهای بادام، گردو، زردآلو و آلوچه از مجموع 42هزار هکتار سطح باغهای این استان دچار سرمازدگی شدند.
غریب افزود: میزان خسارت وارده از 40 تا 100درصد به مبلغ 450میلیارد تومان برآورد شد و در مقایسه با سال گذشته میزان خسارت وارد شده از لحاظ سطح 2 برابر و به لحاظ ریالی 3 برابر افزایش داشته است.
وی با اشاره به اینکه سرمازدگی مهمترین تهدید در باغهای چهارمحال و بختیاری به شمار میرود، اظهار کرد: هر سال سرمازدگی خسارتهای فراوانی به باغداران استان وارد میکند.
مدیر کل جهاد کشاورزی استان تاکید کرد: باید راههای مقابله با این تهدید به صورت علمی در استان بررسی و راهکارهای مقابله با آن به کشاورزان آموزش داده شود.
غریب در ادامه تاکید کرد: استان چهارمحال و بختیاری ظرفیتهای بسیاری در حوزه کشاورزی دارد که باید زمینه ورود سرمایهگذار برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف آن فراهم شود.