• سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
  • الثُّلاثَاء 28 شوال 1445
  • 2024 May 07
یکشنبه 9 تیر 1398
کد مطلب : 62499
+
-

یزد قاچاق گندم ندارد

این استان در تولید محصول استراتژیک گندم  به خود کفایی رسیده است

کشاورزی
یزد قاچاق گندم ندارد

  هرچند برخی استان‌های کشور از قاچاق محصول استراتژیک گندم رنج می‌برند، ولی استان کویری یزد به‌رغم خودکفایی در تولید این محصول و مشکل کمبود سیلوو فضای ذخیره‌سازی گندم، تقریباً مبرا از این چالش است. به گزارش ایسنا، این روزها در برخی استان‌های کشور شاهد بروز مشکلی جدید و نگران‌کننده‌ تحت عنوان قاچاق محصول استراتژیک گندم هستیم، موضوعی که به اعتقاد برخی مسئولان به دلیل پایین بودن قیمت آن روی داده است. قیمت پایین گندم در کشورمان ناشی از تخصیص هدفمند یارانه به این محصول مهم است، هرچند این عامل زمینه قاچاق آن را فراهم کرده، ولی نباید از تاثیر اختلاف نرخ ارز به عنوان یک عامل مهم در قاچاق گندم نیز چشم‌پوشی کرد.  با تمام این اوصاف و مشکلاتی که در این حوزه با آن مواجه هستیم، استان یزد چالشی در مورد تامین گندم ندارد و تخلفاتی مانند قاچاق گندم در این استان تقریباً صفر است. تنها مشکلی که درباره این محصول استراتژیک می‌توان به آن اشاره کرد، نبود سیلو و فضاهای کافی برای ذخیره‌سازی گندم است که البته مسئولان استان سعی دارند با تدابیر لازم آن را رفع کنند.


نوسانات ارزی؛ عاملی موثر در قاچاق گندم

مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان یزد با بیان این که خوشبختانه استان کویری یزد در تولید و تامین محصول استراتژیک گندم به خودکفایی رسیده است، اظهار می‌کند: هرچند سیلاب‌های ابتدای سال جاری عمدتاً به سطوح کشاورزی از جمله مزارع گندم آبی در کشور خسارت‌هایی وارد کرد، ولی مزارع گندم استان از این حادثه در امان ماندند و یزد همچنان در تامین گندم مورد نیازش خودکفاست.  «حمید پایدار اردکانی» در مورد موضوع قاچاق گندم نیز می‌گوید: هر چند گندم کشاورزان طبق قانون و از سوی دولت با حداقل قیمت خریداری می‌‌شود، اما از آنجایی که غلات جزو اولین کالاهای مشمول قاچاق هستند، خرید و فروش و حمل‌و‌نقل آنها باید تنها با هماهنگی دولت انجام شود چراکه هر کالایی که مشمول یارانه می‌شود، مستعد قاچاق است. وی با اشاره به خرید تضمینی 20 هزار تن گندم در استان با قیمت هر کیلوگرم 1700 تومان در سال جاری، بیان می‌کند: البته قیمت کنونی خرید تضمینی گندم با توجه به پرداخت تمام مخارج کشاورزان اعم از هزینه حمل‌ونقل، انبار و سایر مخارج آنها توسط دولت، قیمت پایینی نیست و برای کشاورزان به‌صرفه است.
این مسئول با تاکید بر این که خوشبختانه آمار قاچاق و تخلفات مربوط به گندم در استان یزد تقریباً صفر است، عنوان می‌‎ کند: هرچند که کارخانه‌های آرد مجاز هستند با نرخ توافقی و بالاتر از نرخ تضمینی اقدام به خرید گندم کنند، ولی این خرید و جابه‌جایی تنها پس از ثبت در سامانه غله، امکان‌پذیر خواهد بود. 


خرید گندم از سوی بخش خصوصی

وی خرید مستقیم گندم کشاورزان توسط بخش خصوصی با نظارت دولت را هم برای بخش خصوصی و هم بخش دولتی به لحاظ اقتصادی به‌صرفه‌تر می‌داند. به گفته‌ وی، قیمت فروش گندم خریداری شده برای نان یارانه‌ای 665 تومان، آزادپز یا نیمه‌یارانه‌ای 900 تومان و برای مصارف صنعتی و دیگر صنوف 1850 تومان است، با این تفاوت که در بخش اخیر امکان صادرات انواع محصولات اعم از نشاسته، کیک، کلوچه و ماکارونی فراهم شده است. 

پایدار اختلاف قیمت ارز را عامل ارزان بودن قیمت محصول استراتژیک گندم می‌داند و می‌گوید: اگرچه گندم نسبت به سال گذشته تنها 400 تومان افزایش قیمت داشته، اما ظاهراً هنوز کالایی ارزان‌قیمت تلقی می‌شود و صادرات آن با توجه به نوسانات ارزی برای دلالان به‌صرفه است.


 مصرف سالانه تا 170 هزار تن گندم در استان 

مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان یزد در ادامه گندم مصرفی سالانه‌ این استان را 150 تا 170 هزار تن اعلام می‌کند و با بیان این که این میزان فارغ از میزان آردی است که توسط بخش خصوصی صادر می‌شود، می‌گوید: امسال به دلیل ممنوعیت صادرات آرد به کشورهای دیگر، آرد تولیدی استان یزد تنها به برخی از استان‌های کشورمان فرستاده می‌شود. 
وی مشکل کنونی استان در مقوله گندم را مربوط به ذخیره‌سازی این محصول استراتژیک می‌داند و تصریح می‌کند: ذخیره‌سازی گندم نیازمند تامین تاسیسات مربوطه است و این در حالی است که یزد از داشتن تاسیسات کافی بی‌نصیب است و در حال حاضر تنها 3 سیلوی گندم در استان وجود دارد که یک سیلو با ظرفیت 20 هزار تن دولتی و دو سیلوی دیگر با ظرفیت‌های 50 و 7 هزار تن در اختیار بخش خصوصی است. 

پایدار از ذخیره‌سازی مابقی گندم تولیدی استان در فضای انبارهای چادری خبر می‌دهد و می‌گوید: شرایط اقلیمی یزد برای ایجاد سیلوهای فلزی مناسب نیست و ایجاد سیلوهای بتنی نیز هزینه‌بر هستند لذا عمدتاً برای رفع مشکل در استان به سیلوهای روباز و چادری روی آورده‌ایم که سیلوهای روباز هم به رغم استاندارد بودن، قابلیت نگهداری طولانی‌مدت گندم را ندارند. 
وی ضمن اشاره به پیگیری‌های صورت گرفته برای جذب اعتبار جهت رفع مشکل ذخیره‌سازی گندم در استان، یادآور می‌شود: البته کارخانه‌های آرد نیز موظف به ذخیره گندم به میزان سه برابر مصرف ماهیانه با امکان اختلاط گندم متوسط و خوب شده‌اند ولی هنوز این امکان برای برخی از کارخانه‌ها فراهم نشده است.


ایجاد بارانداز ریلی برای جابه‌جایی گندم 

مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان یکی دیگر از مشکلات این حوزه را مربوط به حمل‌و‌نقل گندم ذکر می‌کند و می‌گوید: جابه‌جایی گندم با استفاده از ظرفیت ریلی نسبت به جابه‌جایی کنونی که از طریق کامیون و جاده انجام می‌شود، مزایایی مانند کاهش هزینه‌ها و تخلف کمتر و رعایت بهتر بهداشت محصول را به همراه دارد. وی از اجرای طرح بارانداز ریلی به منظور جابجایی گندم با قطار و همچنین ایجاد فضایی متصل به ریل به منظور تخلیه و ذخیره‌سازی گندم خبر می‌دهد و بیان می‌کند: تحقق این امر در دست بررسی است و در آینده‌ای نزدیک شاهد اتفاقات خوبی برای استان در این رابطه خواهیم بود.

 

  ارتقای کیفیت نان با تغییر معیار تولید گندم


مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی نان‌های تولیدی در یزد را یکی از با کیفیت‌ترین نان‌های کشور می‌داند و می‌گوید: 85 درصد از نانوایی‌های یزد به طبخ نان‌های حجیم و تنوری اختصاص دارد درحالی که کیفیت نان‌های تافتون تولیدی یزد باعث راهیابی آنها به سایر نقاط کشور و خاورمیانه شده است.

 «حمید پایدار اردکانی» در مورد گلایه نانوایان از نوسانات کیفیت آرد نانوایی‌‌های یزد و تاثیر آن بر کیفیت نان، تصریح می‌کند: هرچند که کیفیت نان یزد قابل قبول است، اما نانوایی‌های یزد نیز همانند کارخانه‌ها نیازمند تاسیسات ذخیره‌سازی برای آردی یکنواخت و در نهایت تولید نانی مرغوب و باکیفیت هستند. 

به اعتقاد این مسئول، برای رسیدن به نان مرغوب باید کیفیت در طول زنجیره تولید، از کشاورزی تا نانوایی حفظ شود و یکی از این موارد نرخ خوب و آرد یکنواخت است.
وی در این زمینه معیار خرید گندم را برحسب میزان تولید و تناژ آن عنوان می‌کند و می‌گوید: متاسفانه معیار عملکرد کشاورزان در هر هکتار ملاک قابل توجه آنهاست در حالی که 90 درصد گندم کشت شده مورد مصرف نان است، لذا باید این معیار برای ارتقای کیفیت نان تغییر کند. 
پایدار تناسب گندم یزد با خواص نانوایی را از عوامل موثر در کیفیت نان‌ تولیدی در این استان بیان می‌کند و می‌گوید: این خواص در کشت‌های دیمی مد نظر قرار نمی‌گیرد. 

وی حتی یکی از عوامل موثر در کاهش نمک مصرفی در نان را کیفیت آرد عنوان می‌کند و می‌گوید: البته آموزش نانوایان نیز در کنار کیفیت آرد در میزان نمک مصرفی و کیفیت نان حائز اهمیت است، در همین راستا پس از 5/1سال بررسی و تحقیق، سند چشم‌انداز «گندم، آرد و نان» برای استان تهیه و امسال برای اجرا از سوی استانداری ابلاغ شده است.
مدیر کل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان در پایان خاطرنشان می‌کند: قطعاً اگر برنامه همه ارگان‌ها مشخص باشد و به‌خوبی وظایفشان را انجام دهند، کیفیت نان در استان ارتقا خواهد یافت.

 

خرید تضمینی گندم و کلزا
 

 مدیرکل تعاون روستایی استان یزد اعلام کرد: با آغاز فصل برداشت محصول گندم و کلزا تا پایان خرداد‌ماه، بیش از 600 تن از این محصولات توسط مراکز خرید تحت نظارت تعاون روستایی استان به صورت تضمینی از کشاورزان یزدی خریداری شد.

به گزارش ایسنا، «یدالله جوادپور»در مورد این خبر تصریح کرد: با آغاز فصل برداشت محصول گندم و کلزا در سال زراعی جدید و برای حمایت از کشاورزان، حذف واسطه‌ها و شفاف‌سازی نرخ محصولات کشاورزی مطابق با شرایط ابلاغ شده، خرید محصولات استراتژیک نظیر گندم و کلزا توسط شبکه تعاون روستایی استان یزد انجام شد. 

وی افزود: در همین راستا تا پایان خرداد‌ماه امسال بیش از 500 تن محصول گندم به نرخ تضمینی هر کیلوگرم 17 هزار ریال و 100 تن محصول کلزا به نرخ تضمینی هر کیلوگرم 34 هزار و 398 ریال توسط مراکز خرید تحت نظارت تعاون روستایی از کشاورزان یزدی خریداری شده است. مدیر تعاون روستایی استان افزود: شبکه تعاونی‌های روستایی به جهت مستقر بودن در نزدیک‌ترین مکان به محل برداشت محصول بهترین گزینه جهت فروش محصولات برای کشاورزان هستند و در همین راستا امسال 9 مرکز خرید گندم در استان یزد به تفکیک 4مرکز در شهرستان ابرکوه، 4مرکز در شهرستان خاتم و یک مرکز در شهرستان بهاباد برای خرید تضمینی گندم از کشاوررزان آماده‌سازی و تجهیز شده است. به گفته‌ جوادپور، تاکنون شرکت‌های تعاونی روستایی ابرکوه، اسفندار، میاندشت، رضواندشت، نهر مسیح و مروست در شهرستان‌های ابرکوه و خاتم از استان یزد به عنوان مباشر خرید و به جهت تسهیل امر تحویل محصول مازاد مصرف کشاورزان در نزدیک‌ترین نقطه به مزرعه به صورت خرید تضمینی با شرکت بازرگانی دولتی ایران که نمایندگی‌های این شرکت در استان‌ها شرکت‌های غله هستند، همکاری داشته‌اند. 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد نیز با اشاره به 11 هزار و 200 هکتار سطح زیرکشت گندم در این استان، از عدم افزایش سطح زیرکشت این محصول در یزد به رغم بارش‌های خوب امسال خبر داد. «سید جمال سجادی‌پور» با اشاره به 11 هزار و 200 هکتار سطح زیرکشت گندم در استان یزد، اظهار کرد: جهاد‌کشاورزی استان یزد 80 درصد از گندم مورد نیاز استان را از دو شهرستان خاتم و ابرکوه تامین می‌کند.  وی درباره عدم افزایش سطح زیرکشت گندم استان در سال زارعی جاری گفت: با وجود بارش‌های خوب ابتدای امسال در استان، سطح زیرکشت گندم یزد که به صورت آبی نیز کشت می‌شود، به دلیل محدودیت‌های آبی موجود در استان به دنبال خشکسالی‌های متوالی هیچ افزایشی نخواهد یافت. این مسئول متذکر شد: البته در استان‌هایی که کشت گندم در آنها به صورت دیم انجام می‌شود، افزایش سطح زیرکشت این محصول را شاهد هستیم ولی در یزد چنین نبوده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید