
جشنواره خلاقیت؛ کارنامه زرین هنر تبریز
پرونده چهارمین جشنواره خلاقیت و نوآوری تبریز با حضور زنان هنرمند 30 کشور جهان اسلام بسته شد

مریم فخیمی | تبریز - خبرنگار:
این هنرمندان در چهارمین «جشنواره خلاقیت و نوآوری تبریز» در هنرهای اسلامی و صنایع دستی شرکت داشتند. رویکرد این جشنواره نقش زنان در ترویج صنایع دستی در جهان اسلام اعلام شده بود. مردم آذربایجان شرقی که از دیرباز به هنر علاقه وافری دارند، از برگزاری این جشنواره استقبال کردند.
این جشنواره فرصتی ارزشمند بود تا به جهان نشان دهد ایران کشوری صلحطلب و هنردوست است. جشنواره خلاقیت و نوآوری که در دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز برگزار شد، بعد از یک هفته، با انتخاب نفرات برتر به کار خود پایان داد.
هنرهای اسلامی؛ وجه اشتراک مسلمانان
بانوی هنرمند شرکتکننده از آفریقای جنوبی درباره حضورش در تبریز میگوید: 2 سال قبل که برای نخستین بار به ایران و تبریز آمدم، خیلی هیجانزده بودم. مردم تبریز بسیار مهماننوازند و به صنایع دستی علاقهمند هستند.
«تسنیم سونی» درباره جشنواره خلاقیت و نوآوری تبریز میگوید: امسال زمانی که دعوتنامه حضور در این جشنواره را دریافت کردم، بسیار خوشحال شدم، چراکه رویکرد جشنواره بر پایه ترویج هنر اسلامی از سوی زنان در سراسر جهان بود. در این جشنواره ما زنان هنرمند از هر گوشه جهان گرد هم آمدیم و تجربیات زیادی از هم آموختیم.
این هنرمند که از هفدهسالگی در زمینه تذهیب فعالیت دارد، درباره اشتراکات مردم ایران و آفریقای جنوبی بیان میکند: همه ما مسلمان هستیم، از سوی یک خالق به وجود آمدهایم و به خداوند اعتقاد داریم. یکی از وجوه اشتراک ما هنرهای اسلامی است. اگرچه روش اجرا، ایدهها و مواد اولیه متفاوت است، در حقیقت همه آنها بخشی از فرهنگ و هنر اسلامی ما هستند.
افزایش فرصت تعامل بین زنان مسلمان هنرمند
بانوی هنرمند اوگاندایی هم درباره تفاوت این جشنواره با جشنوارههای قبلی میگوید: پنجمین جشنواره خلاقیت و نوآوری تبریز فقط به زنان اختصاص داشت، در حالی که جشنواره سال 96 با حضور مشترک زنان و مردان برگزار شده بود. اختصاص یافتن جشنواره به حضور زنان باعث شد تا سطح روابط و تعامل زنان مسلمان با یکدیگر افزایش پیدا کند.
«آشا فامائو» که در بخش پارچه و لباس جشنواره شرکت داشت، درباره این صنعت اظهار میکند: کار من یک هنر سنتی در آفریقاست و آن را از مادرم یاد گرفتم. ما از مواد اولیه بومی در تهیه پارچه استفاده میکنیم.
جشنوارهای برای نشان دادن حقایق ایران
هنرمند اهل فلسطین هم درباره آموزش هنرهای اسلامی در دانشگاه هنر اسلامی تبریز میگوید: برای من جالب است که آموزش تمام هنرها و صنایع دستی به طور رایگان و تخصصی در این دانشگاه به دانشجویان ارائه میشود و در مقابل این آموزشها از دانشجو خواستار خلاقیت، ابتکار و تفکر هنری هستند؛ مسالهای که بسیار ارزشمند و تحسینبرانگیز است.
«ریم عزم محمدرزق» درباره تجربیات حضورش در تبریز عنوان میکند: من به کشورهای زیادی سفر کردهام، اما ایران و تبریز بسیار دیدنی بود. تبریز شهری تمیز، تاریخی و زیباست. دانشگاه هنر اسلامی این شهر نمودی از مردم تبریز و کشور ایران است.
ما تعامل خوبی با دانشگاه داشتیم و این نشان میدهد مردم ایران انسانهای خونگرم و مهماننوازی هستند. این بانوی هنرمند درباره ویژگیهای جشنواره هم بیان میکند: این جشنواره فرصتی برای تعامل با ایرانیان و شناخت فرهنگ و تاریخ تبریز و ایران بود. از سوی دیگر، هر یک از ما به عنوان نماینده وطنمان توانستیم فرهنگ و هنر کشور خود را با دیگران به اشتراک بگذاریم.
هنرهای دستی؛ فرصتی برای کارآفرینی
بانوی هنرمند اهل گامبیا که اولین سفرش به ایران را تجربه کرده، از حضور در تبریز ابراز خرسندی میکند و میگوید: مردم تبریز رفتار بسیار دوستانهای دارند و زنان تبریزی خیلی خوشسلیقه و هنرمند هستند.
«ندیه فاتو» که در حوزه پارچه لباس سنتی فعالیت دارد، ادامه میدهد: در گامبیا بیشتر اجناس وارداتی است و ما تولیدات خاصی نداریم. من با توسعه این حرفه در تلاشم به جوانان کشورم نشان بدهم که با امید و تلاش میتوانند در کشورمان نیز کارآفرینی کنند و موفق شوند.
احیای تاثیر ایران در ترویج هنرهای اسلامی
دبیر علمی چهارمین جشنواره خلاقیت و نوآوری تبریز میگوید: 2 دهه از تاسیس دانشگاه هنر اسلامی تبریز گذشته است. در این مدت با برقراری ارتباطات بینالمللی و برگزاری جشنوارههای متنوع، پذیرش اساتید و دانشجویان خارجی در تلاش بودیم بار دیگر نقش ایران را در ترویج هنر اسلامی احیا کنیم.
«مهدی محمدزاده» درباره اهداف و دستاوردهای جشنواره اظهار میکند: این جشنواره اهداف چندگانه فرهنگی، هنری، علمی، اقتصادی و سیاسی را دنبال میکند. با اینکه ایران تحت شدیدترین تحریمهای سیاسی قرار دارد هنرمندان 30 کشور جهان اسلام، از جنوبیترین نقطه آفریقا تا تاتارستان، با علاقه و اشتیاق فراوان در این جشنواره شرکت کردند.
در نهایت، هدف مهم این جشنواره بیش از آنکه رقابت باشد ایجاد دوستی، مشارکت و اتحاد در جهان اسلام است. وی درباره دستاورهای فرهنگی و اقتصادی این جشنواره بیان میکند: هر هنرمندی که در این جشنواره شرکت دارد در قبال جایزه، اثر خود را به دانشگاه اهدا میکند.
موزه هنرهای معاصر جهان اسلام در حال حاضر نزدیک به 300 اثر هنری شاخص از 51 کشور اسلامی را در اختیار دارد. این گنجینه ارزشمند و منحصر به فرد از آثار برگزیده صنایع دستی در هیچ جای جهان اسلام وجود ندارد. طبیعی است که این موزه سرمایه فرهنگی و اقتصادی ارزشمندی برای آینده تبریز و کشور است.
محمدزاده اظهار میکند: 10 سال از آغاز همکاری دانشگاه هنر اسلامی تبریز با سازمان همکاریهای اسلامی میگذرد. در این مدت4 دوره جشنواره خلاقیت و نوآوری در این دانشگاه برگزار شده و در تلاشیم با حمایت مردم و مسئولان دانشگاه و استان پنجمین جشنواره را در سال 1400 برگزار کنیم تا درخت نوپایی که به ثمر نشسته شکوفا شود.