
خلاقیت بازیافتی با بطریهای غولپیکر
ايده خلاقانه شهرداري منطقه4 براي جمعآوري پسماند خشک

پريسا نوري-روزنامهنگار
اين روزها اگر گذرتان به منطقه4در شمال شرق پايتخت افتاده باشد، احتمالا در گوشه و کنار معابر، سازه فلزي شبيه بطري نوشابه را ديدهايد. اين سازه بطري شکل که به رنگهاي سبز، آبي، صورتي، زرد و... در پيادهروها جانمايي شده، به پسماندهاي خشک اختصاص دارد و شهروندان ميتوانند بطريها و قوطيهاي خالي را در آن بريزند تا در چرخه پسماند قرار بگيرد. اين نمادهاي فلزي غولپيکر، ايده خلاقانه اداره زيباسازي منطقه براي کوتاه کردن دست کتفيها یا همان زباله گردها و کمک به پاکسازي و زيباسازي معابر است. مجيد نقدي، رئيس اداره زيباسازي منطقه4با اين توضيح که اين ايده را يکي از همکاران اداره زيباسازي در طرح الگوي خدمت ارائه داده، درباره چگونگي اجرايي شدن طرح و نتايج مثبت آن توضيح ميدهد.
ايده نوآورانه
در زمان شروع به ساخت نمادهاي نوروزي وماه رمضان، ناظر اجراي پروژههاي هنري اداره، ساخت نمادهايي شبيه بطري فلزي و جانمايي آن کنار مخازن و غرفههاي بازيافت را پيشنهاد داد تا دست کولي کتفيها از مخازن زباله کوتاه شود. قرار شد در شروع کار بطريها را کنار غرفههاي بازيافت قرار بدهيم تا شهروندان درصورت تعطيل بودن غرفهها، پسماند خشک اعم از قوطي، بطري و انواع پت را در اين سازهها قرار دهند.
جانمايي 34بطري بهزودي
تاکنون 10محفظه و نماد بطري ساخته و در کنار 6غرفه بازيافت در خيابان آزادگان، ميدان هروي، ميدان قرآن، جنب پارک سميه، چهارراه حيدرخاني و ميدان ملت نصب شده است. از آنجا که استقبال شهروندان از اين طرح بسيار خوب بوده، قرار شده براي همه 34غرفه بازيافت منطقه نمونههايي از اين بطريها جاگذاري شود.
جمعآوري هوشمند پسماند خشک
از آنجا که مهمترين هدف اجراي این طرح، کوتاه شدن دست کوليکتفيها از زبالههاي داخل مخازن است، طراحي سازهها بهگونهاي است که در انتهای آن، حفرهاي تعبيه شده تا شهروندان پسماند خشک را داخل محفظه بيندازند و در انتهاي محفظه هم دريچهاي هست که با قفل بسته شده و هنگام تخليه قفل باز ميشود. اين کار باعث ميشود در اوقاتي که غرفههاي بازيافت تعطيل هستند، شهروندان از گذاشتن پسماند خشک در گوشه و کنار پيادهرو خودداري کنند.
سازههايي از نخالههاي آبعلي
جنس سازههاي بطري از ميلگرد است و در برابر خرابي و ضربه بسيار مقاوماند. نکته قابل توجه اين است که ميلگردها از بازيافت نخالههاي ساختماني آبعلي بهدست آمدهاند و در واقع جزو پسماندهاي بازيافت شده هستند. هزينه ساخت و نصب هر المان حدود 8ميليون تومان است.
هدف، افزايش مشارکت شهروندان و مديريت پسماندها
محمد موسوي، شهردار منطقه 4:
پديده زبالهگردي از معضلاتي است که در گوشه و کنار شهر با آن مواجهيم. زبالهگردها يا بهاصطلاح کولي کتفيها در طول شبانهروز با واژگون کردن مخازن و پاره کردن کيسههاي زباله، بهدنبال زبالههاي با ارزش در مخازن زباله هستند. کمترين نتيجه اين اقدام، آلودگي محيطزيست و نازيبايي چهره شهر و سرازير شدن پول در جيب مافياي زباله است. از اينرو، مديريت شهري هميشه بهدنبال راهکارهايي براي حذف و کمرنگ شدن زبالهگردي بوده است. جانمايي نمادهاي جذاب و خلاقانه در معابر پر تردد با هدف جلوگيري از آلودگي محيطزيست و افزايش مشارکت شهروندان در بخش بازيافت و مديريت پسماندهاي شهري صورت ميگيرد و گامي مؤثر در راستاي توسعه پايدار و ارتقاي کيفيت زندگي در شهر تهران خواهد بود.