۲ رشته صنایع دستی سمنان نشان استاندارد میگیرند
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان: سمنان دارای بیش از 5 هزار هنرمند صنایع دستی است که در 52 رشته فعالیت میکنند
استانداردسازی ۲ رشته صنایع دستی استان سمنان برای راهیابی به بازار جهانی و توسعه صادرات در دستور کار قرار گرفت.
به گزارش ایرنا، سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان گفت: با هماهنگی صورت گرفته با معاونت صنایع دستی کشور، استانداردسازی 2 رشته «چنگوم» و «مکنه» از رشتههای صنایع دستی استان سمنان در حال تدوین است.
«همایون جورابلو» با بیان اینکه استانداردسازی نقش مؤثری در تأمین بازار فروش دارد افزود: تعدادی معیار استاندارد تعریف میشود و هنرمندان با ارائه محصولات خود به اداره کل استاندارد، پس از یکسان بودن محصول با معیارهای استاندارد، میتوانند نشان ملی استاندارد دریافت کنند.
وی افزود: رعایت استانداردها برای تولید محصول استاندارد، داشتن نوآوری، خلاقیت در تولید و توجه به ذائقه جامعه در تولید محصولات صنایع دستی زمینه ساز رونق و اشتغالزایی این صنعت درآمدزا میشود.
جورابلو بیان کرد: پیش از رشتههای چنگوم و مکنه، دست بافته گلیچ از استان سمنان موفق به دریافت استاندارد شده است.
سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان با بیان اینکه چَنگومسازی یکی از هنرهای اصیل و زیبای شهرستان مهدیشهر است اظهار کرد: چنگومسازی از جمله هنرهای عشایر استان سمنان در حال منسوخ شدن بود که پس از احیا و توسعه به ثبت ملی رسید. این هنر نوعی ملیلهکاری نقره است که به عنوان زیور زنانه کاربرد دارد و بیش از ۱۵۰ سال قدمت دارد.
وی ادامه داد: چَنگوم از دو طرف سر و در بالای گوش قرار میگیرد و تا زیر چانه ادامه مییابد. مکنه یا شال بلند ابریشمی(کژین) نوعی هنر سوزن دوزی است که حدود 3 متر طول دارد و سطح آن را به طور کامل شمارهدوزی میکنند.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان گفت: 5 هزار و ۴۲۳ هنرمند در استان سمنان فعالیت دارند و سفال و سرامیک، گلیمبافی، منبت و معرق چوب، گوهرتراشی، زیورآلات سنتی، چاپ قلمکار، نساجی سنتی، سوزندوزی سنتی، نمدمالی، قلمزنی، حوله بافی، و چرم دستدوز سنتی، از مهمترین رشتههای بومی و فعال صنایع دستی استان سمنان است.
شناسایی رشتههای از یادرفته
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان گفت: رشتههای از یادرفته صنایع دستی این استان با بررسی ظرفیت هنری شهرها و روستاها در حال شناسایی است.
جورابلو افزود: شناسایی موردی هنرهای دستی از یادرفته در روستاها و شهرهای مختلف استان آغاز شده است.
وی افزود: در حال حاضر رشته فعال عشایر و بهویژه ایل سنگسر استان سمنان به ثبت ملی رسیده است.
جورابلو بیان کرد: این استان در زمینه سفال و سرامیک، بافتههای داری، نمدمالی، پته دوزی، کارهای چوبی، چرم و سنگتراشی فعال است و حرفهای بسیاری برای گفتن دارد.
فعالیت 5 هزار هنرمند صنایع دستی
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان افزود: استان دارای بیش از 5 هزار هنرمند صنایع دستی در 52 رشته فعال است که از این تعداد هزار و 200 نفر دارای بیمه هستند.
جورابلو ایجاد بازار فروش را از اولویتهای اداره کل میراث فرهنگی استان سمنان دانست و گفت: ایجاد نمایشگاههای دائمی و فصلی صنایع دستی، راهبرد اصلی در این مسیر است. به همین منظور، در حدود هزار و 300 کیلومتر از ایوانکی تا میاندشت در مسیر رفت و برگشت جاده اصلی استان، جانمایی برای فروش و ارائه محصولات صنایع دستی انجام شده است.
ایجاد نمایشگاههای دائمی
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان بیان کرد: ایجاد نمایشگاههای دائمی صنایع دستی در ایستگاههای راهآهن، داخل قطارها، فرودگاهها و پایانههای مسافربری از دیگر اقدامهای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سمنان است.
وی به لزوم رفع دغدغه فروش برای هنرمندان صنایع دستی اشاره کرد و گفت: میتوانیم همزمان با تولید برای هنرمندان فرصت نوآوری را جایگزین دغدغه فروش کنیم. تاکنون 20 اثر از صنایع دستی استان سمنان ثبت ملی شده است.