صبح یا عصر روز تعطیل را با پخت یک شیرینی شروع کنید
کیکی برای چند نفر
لاله رضاپور:
روز تعطیل باید صبحانه را خاص و عالی خورد؛ معمولا هم این مسئله اتفاق میافتد. به این دلیل که فرصت کافی برای آماده کردن صبحانه داریم. هیچ خوراکی خاصی هم در خانه نداشته باشیم، فرصت داریم که از خانه بیرون بزنیم و برای خرید نان تازه، پنیر، کره، شیر و تخممرغ و احیانا چند خوراکی خاص، وقت بگذاریم اما کنار همه اینها گاهی هوس خوردن کیک صبحانه، از هر نوعی که باشد، به دلمان میافتد. گاهی هم این هوس خوشمزه، عصرهای پنجشنبه یا جمعه، بهویژه در هوای سرد که چای میچسبد، به دلمان میافتد. گاهی حوصله داریم تا قدمی بزنیم و از نزدیکترین شیرینیفروشی یا سوپرمارکت، یک عدد کیک صبحانه بخریم اما گاهی سرما اجازه نمیدهد از خانه بیرون برویم یا اصلا حوصلهاش را نداریم اما وسایل اولیه تهیه کیک را در خانه داریم. بنابراین اگر دستور پخت کیک را بدانیم، میتوانیم در چشم به هم زدنی، کیک صبحانه ساده یا نوع شکلاتی یا مغزدار آن را درست کنیم. پس آستینها را بالا بزنید.
ساده
برای 4 نفر
مواد لازم
آرد/ دو لیوان تخممرغ/ دو عدد شیر/ یک لیوان وانیل/ نصف ق.چ بکینگ پودر/ دو ق.چ روغن مایع/ نصف لیوان شکر/ یک لیوان
طرز تهیه
تخممرغها را داخل کاسه بشکنید. سپس به آنها شکر و روغن را هم بیفزایید. سپس با همزن برقی مواد را با هم مخلوط کنید. آرد و بکینگپودر را مخلوط و سپس آنها را الک کرده و به مواد بیفزایید. برای اینکه مواد کاملا با هم مخلوط شوند از قاشق چوبی استفاده و مواد را با هم مخلوط کنید. باید به شکلی هم بزنید که مواد کاملا با هم مخلوط شوند و مواد گلوله نشوند. مایه کیک آماده شده است. آن را داخل قالب کیک کلاسیک که به شکل مستطیل بوده و ارتفاع آن 32سانتیمتر است، بریزید. برای اینکه مایه به دیواره نچسبد، از کمی آرد یا کاغذ الگو استفاده کنید. دمای فر را روی حرارت 180درجه سانتیگراد گرم کنید. باید بهمدت 30تا 40دقیقه در این حرارت داخل فر بماند تا کاملا بپزد. بعد از پختن کیک، قالب را برای دقایقی خارج از فر بگذارید تا خنک شود. سپس کیک را از داخل قالب درآورید. آن را برش زده و میل کنید.
کشمش و گردو
برای 4 نفر
مواد لازم
آرد / دو لیوان کشمش/ یک لیوان مغز گردو/ نصف لیوان تخممرغ / چهار عدد کره/ 150گرم شیر/ نصف لیوان وانیل/ یک ق.چ شکر / یک لیوان پودر هل/ یک ق.چ بکینگ پودر/ یک ق.م پوست پرتقال رندهشده/ به مقدار کم
طرز تهیه
فر را روی حرارت 175درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود. کره و تخممرغها را در هوای آزاد بگذارید تا دمایشان متعادل شود. تخممرغها را داخل ظرف بشکنید. آنها را بزنید تا کف کنند. سپس وانیل را اضافه کرده و هم بزنید تا وانیل با تخممرغها مخلوط شود. در ظرف دیگری کره را با شکر مخلوط کنید. خوب بزنید تا کره با شکر کاملا مخلوط شود. در مرحله بعدی، شیر را به مخلوط کره و شکر اضافه کنید. کمی بزنید تا شیر با کره و تخممرغ مخلوط شود. سپس بهتدریج مخلوط تخممرغ و وانیل را افزوده و خوب هم بزنید. یک عدد پرتقال را بشویید و پوست آن را داخل مایه رنده کنید. هم بزنید تا رنده پوست پرتقال با مایه مخلوط شود. کشمش و گردوها را بشویید و بگذارید آب آنها برود. کشمش و گردو را اضافه کرده و هم بزنید. در ظرف دیگری آرد بریزید. سپس به آن بکینگ پودر را اضافه کرده و بعد از مخلوط کردن روی مایه الک کنید. خوب هم بزنید تا آرد با مواد مخلوط شود. داخل قالب، کاغذ الگو بگذارید. مایه را بریزید. قالب را یک ساعت داخل فر بگذارید تا بپزد. بعد از این مدت کیک را از داخل فر درآورید و بگذارید کمی خنک شود. سپس کیک را از قالب درآورید و آن را برش بزنید.
نکته
کشمشها را خوب داخل مایه بغلتانید تا مانع از سوختن کشمش در اثر حرارت شود
سیب گردو و دارچین
برای 4 نفر
مواد لازم
آرد / یک و سه چهارم پیمانه دارچین/ دو ق. چ مغز گردو/ نصف پیمانه تخممرغ / چهار عدد روغن مایع/ سه چهارم پیمانه وانیل/ یک هشتم ق.چ شکر / یک پیمانه سیب رنده شده یا خرد شده بسیار ریز/ دو پیمانه بکینگ پودر/ یک و یک دوم ق.چ نمک/ یک هشتم ق.چ
طرز تهیه
شیوه درست کردن این کیک درست مانند کیک هویج، کشمش و دارچین است. با این تفاوت که در مرحله افزودن گردو، فقط کشمش را اضافه کرده و به جای رنده هویج، رنده یا خرد شده سیب پوست کنده را بریزید. بقیه مراحل پخت آن هم مانند همان کیک هویج، کشمش و دارچین است.
نکته
اگر طعم ترش دوست دارید، میتوانید از سیب ترش استفاده کنید. ترکیب طعم ترش سیب با مواد دیگر جالب است
کیک صبحانه دورنگ
برای 4 نفر
مواد لازم
آرد سفید/ دو لیوان آرد سفید/ سه ق.غ روغن/ نصف لیوان شکر/ یک لیوان تخممرغ/ چهار عدد پودر کاکائو/ سه ق.غ وانیل/ یک ق. چ ماست یا شیر/ یک لیوان
طرز تهیه
تخممرغها را داخل کاسه بشکنید. وانیل و شکر را به آن افزوده و با همزن برقی، هم بزنید تا کاملا کرم رنگ شود. بعد از آن ماست یا شیر را اضافه کنید. همزن را دوباره روشن کنید تا ماست یا شیر با موادی که قبلا مخلوط شده بودند، دوباره مخلوط شوند. آرد را چند بار الک کنید تا سبک شود. بکینگ پودر را به آرد اضافه کنید. آنها را با هم مخلوط کرده و بهتدریج به مواد داخل کاسه اضافه کنید تا گلوله نشود. با قاشق مواد را هم بزنید تا خمیر یکنواخت ایجاد شود. مایه آماده شده را به دو قسمت تقسیم کرده و هر بخش از مایه را داخل دو کاسه مشابه از نظر اندازه بریزید. پودر کاکائو را به یکی از کاسهها اضافه کرده و هم بزنید. به ظرف دیگر هم سه قاشق غذاخوری آرد سفید اضافه کنید. هم بزنید تا مواد داخل هر کاسه با هم مخلوط شوند. این سه قاشق آرد را فراموش نکنید؛ چون درغیر این صورت تناسب آرد رعایت نشده و ترکیبها بههم میخورد. از قالب گرد استفاده کنید تا طرح قشنگتر مشخص شود. کف قالب، کاغذ روغنی بیندازید. سه قاشق غذاخوری از مایه بدون کاکائو، وسط قالب بریزید. سه قاشق غذاخوری از مایه کاکائودار را وسط مایه معمولی بریزید.این کار را به همین شکل تکرار کنید تا مایه تمام شود. نیازی به حرکت دادن قالب برای پخش شدن مایه نیست. بعد از تمام شدن مایه، با کمک خلال دندان از مرکز کیک به سمت بیرون خط بکشید تا از چند نقطه، طرح روی کیک ایجاد شود. فر را روی حرارت 180درجه سانتیگراد گرم کنید. قالب را بهمدت 30 دقیقه داخل فر بگذارید. 20 دقیقه اول به هیچوجه در فر را باز نکنید تا پف کیک نخوابد اما 30دقیقه بعد از پختن کیک میتوانید وضعیت آن را بررسی کنید. اگر خلال دندانی که مرکز کیک وارد میکنید، تمیز بیرون آمد، یعنی اینکه کیک پخته است. درغیر این صورت آن را 10 دقیقه دیگر داخل فر بگذارید. سپس آن را از فر درآورده و بگذارید خنک شود. آن را برش زده و میل کنید.
نکته
در زمان زدن مواد داخل هر کاسه، هم زدن را مساوی انجام دهید. درغیر این صورت پف کیک میخوابد از هر وسیلهای برای ریختن مایه داخل قالب استفاده میکنید، برای هر دو مایه از آن استفاده کنید مایه باید حداکثر سه چهارم قالب را پر کند
هویج، کشمش و دارچین
برای 4 نفر
مواد لازم
آرد / یک و سه چهارم پیمانه دارچین/ دو ق. چ مغز گردو/ نصف پیمانه کشمش/ یک پیمانه تخممرغ / چهار عدد روغن مایع/ سه چهارم پیمانه وانیل/ یک هشتم ق.چ شکر / یک پیمانه هویج رنده شده/ دو پیمانه بکینگ پودر/ یک و یک دوم ق.چ نمک/ یک هشتم ق.چ
طرز تهیه
تخممرغها را داخل کاسه بشکنید و به آن شکر و وانیل بیفزایید. با همزن برقی، مواد را هم بزنید تا کاملا سفید رنگ شوند. روغن را اضافه کرده و باز هم هم بزنید. آرد، دارچین، بکینگ پودر و نمک را با هم مخلوط کنید. سپس آن را روی تخممرغ زده شده، الک کنید. این کار را بهتدریج انجام دهید تا مواد گلوله نشوند. هویجها را پوست کنده و بشویید. سپس آنها را رنده کنید. مغز گردوها را کمی خرد کنید و به کشمش شسته بیفزایید. هویج و گردو را به مایه کیک اضافه کرده و هم بزنید تا کاملا با مایه مخلوط شوند. کف قالب، کاغذ الگو بگذارید. مایه را داخل آن بریزید. سپس قالب را داخل فر قرار دهید. بهمدت 35تا 45درجه باید قالب داخل فر بماند. بعد از این مدت، قالب را از داخل فر درآورده و در هوای آزاد بگذارید تا کمی سرد شود. سپس آن را برش بزنید.
نکته
اگر دوست داشتید، میتوانید روی کیک را با رنده هویج یا تکههای هویج خام و گردو، تزئین کنید
کشمشی
برای 4 نفر
مواد لازم
آرد / یک و نیم لیوان کشمش/ یک و نیم لیوان تخممرغ / سه عدد کره/ 100گرم شیر/ نصف لیوان اسانس وانیل/ چند قطره شکر / یک لیوان پودر هل/ یک ق.چ بکینگ پودر/ نصف ق.چ
طرز تهیه
فر را روی حرارت 170درجه سانتیگراد گرم کنید. کره را در حرارت اتاق بگذارید تا نرم شود. به آن شکر اضافه کرده و هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند. بهتدریج تخممرغها را اضافه کنید و هم بزنید تا تخممرغها با مواد داخل کاسه خوب مخلوط شوند. بعد از اینکه خوب در هم آمیختند، وانیل را بیفزایید. در ظرفی دیگر، آرد، بکینگ پورد و پودر هل را اضافه کنید. این مخلوط را روی موادی که در مرحله اول آماده کردید، الک کنید. بعد از اینکه مایه آماده شد، کشمشها را بشویید و بگذارید آب آنها کاملا برود. سپس کشمشها را داخل مایه بریزید. هم بزنید تا با مایه کاملا مخلوط شوند. داخل قالب، کاغذ الگو بیندازید. مایه را داخل آن بریزید. بهمدت 35تا 45دقیقه کیک باید داخل فر باشد. بعد از این مدت، کیک را از فر درآورده و بعد از اینک کمی خنک شد، از قالب داخل ظرف مناسب بگذارید و برش بزنید.