تهران، میزبان مگس و ملخ نمیشود
مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران از آمادگی کامل برای مقابله با حشرهها خبر میدهد
مریم سمائی
درست 5سال پیش در اوج گرمای مردادماه بود که تهرانیها چشمشان به دیدن روی سفیدبالکها یا همان مگسهای سفید کوچک روشن شد؛ حشرات بسیار ریزی که اگرچه اعلام میشد ناقل بیماری یا ویروس نیستند و آسیبی به انسان وارد نمیکنند اما به قدری تعدادشان زیاد بود که عابر پیاده را مجبور میکرد برای جلوگیری از ورودشان به سیستم تنفسی از ماسک استفاده کند.
سفیدبالکها با گرمشدن هوا میآمدند و با نخستین نسیم پاییزی از پایتخت رخت برمیبستند اما حضورشان در گرمای شدید تابستان و بهخصوص در مناطق پر رفتوآمد موجب ناراحتی مردم میشد. به هر حال چند سالی از حضور این مهمان ناخوانده در پایتخت گذشت تا بالاخره مسئولان شهری در کنار کارشناسان گیاهپزشکی کشور موفق شدند این حشره را برای همیشه از شهر بیرون کنند. حالا چند وقتی است که خبر از احتمال حضور ملخها در تهران به گوش میرسد اما مسئولان شهری اعلام کردهاند که آمادگی کامل برای مقابله با این موجود را هم دارند.
تهران برای مقابله با حمله ملخ آماده است
ملخها همیشه در مناطقی از شهرها حضور دارند اما اگر تعدادشان از یک حدی بیشتر شود آفت محسوب میشوند. هماکنون دو نوع ملخ بومی و مهاجر وجود دارد. ملخهای مهاجر از نوع ملخهایی هستند که در استانهای جنوبی کشور وجود دارند و از سمت شبهجزیره عربستان و صحرای آفریقا به مناطقی که مرطوبتر است و پوشش گیاهی مناسبتری دارد هجوم میآورند. اینکه تعداد ملخها از حد استاندارد بیشتر شده یا خیر و اینکه آیا این تعداد موجود میتواند موجب خسارتهای اقتصادی و دردسرآفرین برای مردم شود را سازمان حفظ نباتات بررسی میکند اما برای مقابله و کنترل این آفت، شهرداریها هم وارد عمل میشوند.
علیمحمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران در اینباره به درنگ میگوید: از نظر قانونی ملخ حشرهای است که جزو آفات درجه اول یاکلیدی (keypest) محسوب میشود و هدایت و نظارت بر عملیات پیشگیری و مهار آن جزو اهداف و وظایف اساسی سازمان حفظ نباتات کشور وابسته به وزارت جهادکشاورزی است با این حال درصورت نیاز به همکاری شهرداری تهران برای مقابله با حمله احتمالی ملخها این آمادگی وجود دارد. هماکنون بهمنظور پیشآمادگی برای مقابله و کنترل حمله ملخها، دستورالعملهای لازم تهیه و به مناطق 22گانه ابلاغ شده است.
او میگوید: البته در جلسه مشترک با مسئولان سازمان جهادکشاورزی استان تهران با موضوع بررسی وضعیت ملخ در استان، اعلام شد که هماکنون هیچگونه ورود ملخ مهاجر به شهر تهران مشاهده نشده و جمعیت ملخهای بومی در سطح استان تحت پایش و دیدهبانی و کنترل است.
امسال و سال پیش سفیدبالک نداشتیم
مختاری درباره اقداماتی که شهرداری تهران برای کنترل آفت سفیدبالک انجام داده است هم میگوید: بهمنظور پیشگیری و کنترل عوامل خسارتزا بهویژه آفت سفیدبالک در سالجاری، سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران طبق دستورالعملهای صادره اقدامات و راهکارهای کاربردی خود را از شش ماهه دوم سال گذشته بر پایه مدیریت تلفیقی آفات (IPM) در دستور کار مناطق بیستودوگانه قرار داده است.
او یکی از مهمترین اقدامات را همکاریهای علمی با مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور و تشکیل تیمهای منسجم کارشناسی جهت پایشهای مستمر اعلام میکند و میگوید: برگزاری جلسات تخصصی و مدیریتی با مدیران و مسئولان فضای سبز در مناطق 22گانه، جمعآوری و معدومسازی برگهای درختان خزانپذیر و آلوده به فرم زمستان گذران آفت، انجام هرس زمستانه، روغن پاشی زمستانه و بهاره، آمادهسازی و تجهیز ادوات و تجهیزات پیمانکاران، برقراری ارتباط و مشاوره با مراکز خصوصی و نیمهخصوصی جهت همافزایی اقدامات بهنگام، فرهنگسازی و آموزش همگانی جهت افزایش آگاهی شهروندان و... از دیگر اقدامات شهرداری تهران است که خوشبختانه موجب شد که در سال گذشته با طغیان این آفت روبهرو نباشیم.
مختاری اضافه میکند: از ابتدای سالجاری هم کلیه اقدامات کنترلی بهصورت منظم و با نظارت دقیق این سازمان در حال انجام است و مطابق گزارشهای بهدست آمده از محلهای پایلوت تا نیمه ابتدای خردادماه، هیچگونه طغیانی از سفیدبالک مشاهده نشده است.