نبض بازار لوازم خانگی در دست بانه و عسلویه
با کمیاب شدن لوازم خانگی در نمایندگیهای مجاز عملا بازار بهدست کالاهای قاچاق شده از بانه و عسلویه افتاده است
علی ابراهیمی/ روزنامهنگار
توقف واردات رسمی موجب جولان لوازم خانگی قاچاق شده از مناطق مرزی نظیر بانه و عسلویه شده است. مشاهدات خبرنگاران همشهری از بازار لوازم خانگی تهران نشان میدهند، در ماههای اخیر قاچاقچیان علاوه بر بانه مسیر عسلویه را هم برای ورود غیرقانونی لوازم خانگی باز کردهاند.
در ماههای اخیر خروج 2 برند کرهای سامسونگ و ال جی از بازار ایران بهدلیل تحریمهای اقتصادی موجب زمینگیر شدن روند تامین قطعات و کاهش شدید تیراژ تولید لوازم خانگی در ایران شده و همین موضوع زمینه رشد عرضه محصولات غیراصلی و فاقد گارانتی رسمی را فراهم کرده است.
ممنوعیت واردات رسمی و کاهش شدید تیراژ تولید لوازم خانگی داخلی هم زمینه رشد دو برابری قیمتها را از نیمه دوم پارسال به این سو فراهم کرده است. این شرایط موجب شده واردات قاچاق و بدون گارانتی لوازم خانگی تا 30درصد رشد کند. در کنار اینها بازار تقلب هم حسابی داغ شده؛ بهطوری که یافتههای همشهری نشان میدهد لوازم خانگی تولید کارگاههای زیر پلهای داخلیدر برخی نقاط مرزی مانند بانه با نصب برچسبهای جعلی برندهای خارجی معتبر دوباره به بازار تهران سرازیر میشود.
مردم فریب لوازم خانگی بانهای و عسلویه را نخورند
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در گفتوگو با همشهری با انتقاد از گسترش عرضه لوازم خانگی غیراصلی فاقد گارانتی در مورد وضعیت کنونی بازار لوازم خانگی، گفت: از نظر قیمت و عرضه، شرایط کنونی بازار لوازم خانگی عادی شده زیرا برخلاف پارسال، حالا عطش تقاضای کاذب در این بازار فروکش کرده و تنها مشتریان واقعی که نیازمند این اقلام هستند به خرید اقدام میکنند. مرتضی میری در مورد قیمت لوازم خانگی تولید داخل، افزود: بعد ازقیمت لوازم خانگی تولیدی شرکتهای داخلی که برای تامین مواد اولیه ارزنیمایی دریافت میکنند متاثر از رشد هزینههای بیمه، دستمزد و نرخ ارز تا 20درصد افزایش یافته است. او افزود: در بازار لوازم خانگی خارجی نیز با توجه به ممنوعیت واردات، زمینه رشد عرضه لوازم خانگی قاچاق به اسم محصولات بانهای در بازار افزایش یافته است اما واقعیت آن است که برخی افراد، لوازم خانگی ایرانی را که شباهت زیادی با کالاهای خارجی دارند از تهران به بانه برده و با نصب برچسب برندهای خارجی این کالاها را به نام کالای اصل خارجی به مشتریان میفروشند. رئیس اتحادیه لوازم خانگی، افزود: فروش لوازم خانگی تقلبی به نام کالای خارجی به برخی دیگر از مناطق مرزی کشور نیز گسترش یافته است؛ بهنحوی که اخیرا شکایتی از فروش کالاهای ایرانی با برچسب خارجی در عسلویه نیز داشتهایم. میری با توصیه به مشتریان، افزود: مردم دقت کنند تا کالاهای دارای گارانتی اصلی را تنها از فروشگاههای دارای مجوز خریداری کنند. مواردی داشتهایم که کالای ایرانی به بانه برده شده و با نصب آرم بوش، سامسونگ و ال جی این کالا را به نام لوازم خانگی خارجی به مشتریان میفروشند. او تأکید کرد: این فروشندگان، اجناس بانهای را با گارانتیهای تقلبی میفروشند و با هماهنگی برخی افراد در تهران نسبت به نصب آن اقدام کرده و مشتری نیز گمان میکند که کالای خریداری شده دارای گارانتی معتبر است اما به هنگام نقص فنی برای تامین قطعه با مشکل مواجه میشوند.
تأثیرکمبود قطعات بر گارانتی
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران، با اشاره به مشکلات ایجاد شده در زمینه گارانتی لوازم خانگی در بازار، گفت: کمبود مواداولیه و قطعات لوازم خانگی بعد از تحریمها موجب شده است تا ارائه خدمات گارانتیهای اصلی نیز با مشکل مواجه شود که این موضوع در مورد لوازم خانگی خارجی و تولید مشترک بیشتر مشهود است. میری با بیان اینکه اغلب لوازم خانگی تولید داخل،گارانتیهای اصلی و مخصوص بهخود دارند، از کاهش شدید تیراژ تولید مشترک لوازم خانگی خبر داد و گفت: واقعیت آن است که شرکتهای کرهای بعد از برجام به ایران آمده و قراردادهای تولید مشترک با شرکای ایرانی امضا کردهاند اما با دور تازه تحریمها، یکطرفه این قراردادها را لغو و دست تولیدکنندگان داخلی را در پوست گردو گذاشتهاند. این شرکتها از تامین قطعات و مواداولیه تولید لوازم خانگی برندهایشان در ایران خودداری میکنند؛ این در حالی است که شرکتهای ایرانی با تحمل هزینه، سرمایهگذاری بالا و خرید تجهیزات به روز برای تولید مشترک محصولات این شرکتها قرارداد منعقد کردهاند. او در مورد میزان کاهش تیراژ تولید لوازم خانگی کرهای بعد از تحریمهای اخیر، گفت: اکنون بهدلیل نبود قطعات و مواداولیه، تیراژ تولید لوازم خانگی برند ال جی تا 90درصد و سامسونگ تا 75درصد کاهش داشته، با وجود این مذاکراتی برای تولید محصولات این برندهای کرهای با تامین قطعات از چین و با برند گلد ایران صورت گرفته است. میری در مورد کاهش تیراژ تولید مشترک انواع محصولات سامسونگ در ایران گفت: اکنون تولید محصولات یخچال و ساید این برند کرهای به دو مدل ساید کاهش یافته، تولید ماشین لباسشویی بسیار محدود و تولید ماشین ظرفشویی صفر شده است. اما تولید تلویزیون و جاروبرقی سامسونگ به نسبت بیشتر از سایر محصولات است.
رشد 30درصدی قاچاق
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران با بیان اینکه بهرغم تنگناهای ارزی، شرکای ایرانی طرفهای خارجی مشکلی برای تامین ارزنیمایی واردات مواداولیه و قطعات از کره ندارند، گفت: 70درصد مواداولیه و قطعات مورد نیاز برای تولید لوازم خانگی برندهای کرهای وارداتی است اما کرهایها بهدلیل تحریمها از تامین مواداولیه و قطعات خودداری میکنند. میری با اشاره به ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی گفت: متأسفانه امسال شاهد رشد 30درصدی لوازم خانگی قاچاق در اغلب نقاط مرزی مانند بانه و عسلویه هستیم و این کاهش عرضه به افزایش قیمت محصولات خارجی دامن زده است. او با بیان اینکه بهدلیل کمبود عرضه نمیتوان میزان افزایش قیمت لوازم خانگی خارجی در بازار را مشخص کرد، افزود: با وجود این در مورد لوازم خانگی تولید مشترک دو برند کرهای، قیمت محصولات سامسونگ و ال جی نسبت به اوایل سال گذشته دوبرابر و نسبت به نیمه دوم سال گذشته بر مبنای دلار نیمایی تا 20درصد افزایش قیمت داشته است.