قهرمانی با هزینه شخصی
قهرمان شطرنج جهان: هر مسابقه بینالمللی برای من 6 میلیون تومان هزینه دارد
حسن ویزواری| گرگان - خبرنگار:
«پرهام مقصودلو» جوان شطرنجباز گلستانی یکی از نخبگان ورزش کشور است. ورزشکار 17ساله گلستانی سابقه قهرمانی در مسابقات مختلف ردههای سنی بینالمللی را در کارنامه دارد. وی جوانترین استاد بزرگ تاریخ شطرنج ایران است و در 15سالگی به این عنوان دست یافت. مقصودلو علاوه بر کسب عنوانهای مختلف ملی و جهانی، 2 سال نیز به عنوان ورزشکار برتر سال استان معرفی شد. گفتوگوی همشهری را با این ورزشکار پر افتخار گلستانی بخوانید.
ورزش شطرنج را چگونه آغاز کردید؟
شطرنج را از ۹ سالگی در هیات شطرنج آغاز کردم. پس از 3 ماه از شروع ورزش شطرنج قهرمان شهرستان شدم و پس از 6 ماه قهرمانی استان را کسب کردم.
از نخستین مسابقه و مقام بینالمللی خود بگویید.
نخستین مسابقه بینالمللی من به جام خزر بازمیگردد که در جدول زیر ۱۴ سال بازی کردم، اما مقامی به دست نیاوردم. اولین مقام بینالمللیام را در مسابقات برقآسای قهرمانی جهان که در العین برگزار شدم کسب کردم و اول شدم.
درباره حضور در تیم ملی و المپیاد جهانی زیر ۱۶ سال توضیح دهید.
3 سال با تیم ملی در المپیاد جهانی زیر ۱۶ سال شرکت کردیم. سال اول در مجارستان با بد اقبالی سوم شدیم، اما در 2 المپیاد جهانی بعدی در کشورهای مغولستان و اسلواکی به مقام قهرمانی رسیدیم.
آیا تاکنون در رده بزرگسالان موفق به کسب مقام شدهاید؟
بله، در مسابقات قهرمانی آسیا توانستم به مقام ششم برسم و جواز حضور در جام جهانی را کسب کنم. این مسابقات در کشور آذربایجان برگزار شد و حضور در آن برای من تجربه بزرگی بود.
به قهرمانی جهان در رده بزرگسالان هم فکر میکنید؟
من همه تلاشم را برای رسیدن به قهرمانی جهان خواهم کرد و آن را دستنیافتنی نمیدانم. در 4 سال آینده این مقام را به دست خواهم آورد.
مسئولان ورزش استان از شما به عنوان یک قهرمان چقدر حمایت میکنند؟
آنطور که باید حمایت وجود ندارد. 2 سال است وعده دادهاند که ماهانه مبلغ 700 هزار تومان بابت مربی پرداخت کنند، اما این مبلغ به صورت منظم پرداخت نمیشود و هزینه مربی هم بیشتر از این رقم است. در مورد مشکل مدرسه من هم هیچ اقدامی نمیکنند. من باید زمان زیادی را به دلیل حضور در مسابقات از مدرسه غیبت کنم و یک امتحان از خرداد هنوز باقی مانده است؛ در حالی که مسئولان میتوانستند با رایزنی غیبتهایم را موجه کنند تا استرس کمتری به من وارد شود و با فشار کمتری در مسابقات حضور پیدا کنم، اما متاسفانه این کار انجام نشد.
هزینه حضور شما در مسابقات را فدراسیون پرداخت میکند؟
فدراسیون شطرنج فقط هزینه اعزام به تعدادی از مسابقات را تقبل میکند و در دیگر مسابقات با هزینه شخصی حضور پیدا میکنم. هر مسابقه بینالمللی حدود 6 میلیون تومان برای من هزینه دارد. از مسئولان ورزش استان تقاضا دارم با توجه به اینکه قهرمانیهای من باعث سربلندی ورزش استان میشود، برای هزینههای مسابقاتی که فدراسیون متقبل نمیشود به من کمک کنند. اکثر ورزشکاران که در مسابقات جهانی شرکت میکنند، اسپانسر دارند ولی من اسپانسر ندارم.
آیا حضور نیافتن در مسابقات قهرمانی جوانان جهان در ایتالیا هم به دلیل هزینه بود؟
برای آن مسابقات ویزای من صادر نشد. کشور میزبان در صورت معرفی سرپرست از طرف فدراسیون اقدام به صدور ویزا برای ورزشکاران زیر 18سال میکند ولی متاسفانه فدراسیون شطرنج به دلیل شرایط نامناسب مالی خود اقدام به معرفی سرپرست نکرد.
بهترین مقامی که با تیم ملی کسب کردید کدام بود؟
در مسابقات المپیاد جهانی بزرگسالان که در باکو برگزار شد با تیم ملی توانستیم در جدول ب به مقام قهرمانی برسیم که بهترین مقام تاریخ تیم ملی ایران در این مسابقات بود.
از جوایزی که دریافت کردید خاطرهای هم دارید؟
یکبار پس از مسابقات خانوادهام با من تماس گرفتند و گفتند از طرف یکی از ادارهها به عنوان جایزه، ۱۱ عدد رب برایم ارسال شده است که بعدا متوجه شدم ۱۱ قوطی رب گوجه فرنگی بوده است.
از نظر شما در حال حاضر شطرنج گلستان در چه وضعیتی قرار دارد؟
به نظر من وضعیت شطرنج در گلستان از گذشته بهتر شده است. تعداد شطرنجبازان هم افزایش یافته و باشگاهها و مدارس شطرنج در کنار هیات به آموزش شطرنج مشغول شدهاند که بستر را برای رشد هرچه بیشتر ورزش شطرنج در استان فراهم میکند.
به نظر شما چگونه میتوان علاقهمندان بیشتری را به این ورزش جذب کرد؟
برای این کار راههای متفاوتی وجود دارد. برای مثال شهرداری میتواند در یک مکان عمومی شرایطی مهیا کند که من با مردم شطرنج بازی کنم. این کار میتواند باعث علاقهمندی افراد به شطرنج شود. علاوه بر این میتوان شرایطی مهیا کرد که مربیان شطرنج حضور بیشتری در مدارس داشته باشند. شطرنج انسان را به فکر کردن عادت میدهد و باعث افزایش تمرکز، اعتماد به نفس و قدرت تصمیمگیری میشود.
سخن پایانی؟
تقاضا دارم در مدارس به ورزش شطرنج توجه بیشتری شود و مسئولان هم اقدام به استعدادیابی در مدارس کنند. با توجه به ظرفیتهایی که در مدارس ما وجود دارد، قطعا با یک نگاه ویژه میتوان قهرمانان زیادی را از بین دانشآموزان مستعد یافت و پرورش داد.