وام مسکن چکشکاری میشود
متقاضیان با اجرای طرح منطقهایشدن تسهیلات خرید مسکن میتوانند براساس میزان توانایی در بازپرداخت اقساط، میزان تسهیلات را نیز انتخاب کنند
همواره یکسان بودن مبلغ وام مسکن برای همه افراد یکی از مسائلی بوده که اثربخشی تسهیلات مسکن را کاهش داده است؛ چراکه مثلاً در شرایط فعلی یک زوج تهرانی با هر میزان قدرتی که برای بازپرداخت اقساط وام داشته باشند فقط میتوانند 160میلیون تومان تسهیلات بگیرند درحالیکه این مبلغ بهزحمت 20درصد از هزینه خرید یک واحد مسکونی را شامل میشود. حالا پس از سالها انتقاد به این وضعیت و مطرح شدن پرداخت منطقهای تسهیلات خرید مسکن، ظاهراً بررسی و عمل به این پیشنهاد از سوی بانک مسکن در دستور کار قرار گرفته است.
افزایش صددرصدی قیمت مسکن و کاهش قدرت خرید در یک سال گذشته باعث شد، تا مسئولان ارشد بانک مسکن طرحی را که سالها قبل برای منطقهای کردن تسهیلات مسکن پیشنهاد داده بودند، مجدداً رونمایی و آن را برای بررسی بیشتر مدنظر خود قرار دهند. طرح منطقهای شدن تسهیلات خرید مسکن بهنظر میرسد میتواند طرح موفقی باشد و متقاضیان خرید مسکن که توانایی بازپرداخت اقساط را با نرخ سود کنونی (در بافت فرسوده ۶درصد) دارند میتوانند براساس میزان توانایی در بازپرداخت اقساط میزان تسهیلات را نیز انتخاب کنند.
حال با توجه به اینکه تسهیلات کنونی (سقف ۸۰میلیون تومان) کفاف خرید مسکن در کلانشهرها را نمیدهد این منطقهای شدن شاید بتواند تا حدودی به خرید مسکن با تسهیلات مسکن کمک کند. ابوالقاسم رحیمی انارکی، مدیرعامل بانک مسکن در گفتوگوی ویژه خبری سیما از پیشنهاد طرحی خبر داد که براساس آن تسهیلات مسکن براساس قدرت خرید و توان بازپرداخت به متقاضیان ارائه میشود. او با اشاره به اینکه بهمنظور رونق بخش مسکن از بستهای رونمایی کردیم که بر مبنای آن به فضاهای جدیدی وارد خواهیم شد که تاکنون یا وارد نشده و یا کمتر وارد شده بودیم، افزود: پیش از این بهمنظور تنظیم و عرضه تسهیلات در حوزههای ساخت و خرید از سقفهای تسهیلاتی استفاده میشد، اما در بسته جدید، سعی میکنیم از سایر پتانسیلهایی که تاکنون کمتر استفاده شده است، استفاده کنیم.
رحیمی انارکی اظهار کرد: تا پیشاز این از سقفهای تسهیلات ثابت استفاده میکردیم؛ یعنی همه متقاضیان دهکهای سوم تا هفتم که گروه هدف ما هستند، از سقف تسهیلات ۸۰میلیون تومانی استفاده میکردند، درحالیکه در بسته جدید پیشنهاد دادهایم که براساس قدرت خرید و توان بازپرداخت افراد، سقفهای تسهیلاتی بهصورت متغیر تعیین شود و افراد براساس قدرت خرید و بازپرداخت اقساط خود بتوانند از تسهیلات متناسب با شرایط خود استفاده کنند که اجرایی شدن این پیشنهاد نیازمند مصوبه شورای پول و اعتبار است.
به گزارش همشهری، فعلاً سقف وام صندوق پسانداز مسکن یکم در تهران ۸۰میلیون تومان، شهرهای بالای ۲۰۰هزار نفر جمعیت ۶۰میلیون و برای سایر مناطق تا ۴۰میلیون تومان است. برای زوجین نیز در تهران تا ۱۶۰میلیون تومان، شهرهای بالای ۲۰۰هزار نفر ۱۲۰میلیون و سایر مناطق تا ۸۰میلیون تومان اختصاص پیدا میکند. بهاینترتیب متقاضی اگر بهطور انفرادی اقدام کند، میتواند نصف مبلغ وام موردنظر را برای یک دوره سپردهگذاری کرده و در سررسید یکساله مبلغ خود را دریافت کند.
بهعنوانمثال، متقاضی وام ۸۰میلیونی،۴۰میلیون تومان سپرده میخواهد و بعد از یک سال ۸۰میلیون وام بهاضافه ۴۰میلیون سپردهگذاری شده را دریافت میکند.
براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سود وام تسهیلات صندوق پسانداز مسکن یکم در بافتهای فرسوده ۶ درصد و در سایر مناطق ۸ درصد است. هماکنون بازپرداخت اقساط تسهیلات ۸۰میلیون تومانی با نرخ سود ۸درصد (۱۲ ساله) ماهانه حدود ۹۰۰ هزار تومان است.
پیش از این مازیار حسینی، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی خطاب به مدیران بانک مسکن گفته بود که آنچه مدنظر وزارت راهوشهرسازی است این است که برنامه و سیاستی از سوی بانک مسکن تدوین شود که در آن راهکار خانهدار شدن افرادی که توان پرداخت اقساط ماهانه بانک مسکن بیش از ۸۰۰ هزار تومان را دارند، مورد توجه قرار گیرد. کارشناسان بر این باورند که افزایش سقف تسهیلات مسکن احتمال رشد قیمت مسکن را تقویت خواهد کرد، بنابراین در این طرح جدید باید بهگونهای عمل شود که منجر به رشد قیمت مسکن نشود.