• چهار شنبه 3 بهمن 1403
  • الأرْبِعَاء 22 رجب 1446
  • 2025 Jan 22
سه شنبه 10 اردیبهشت 1398
کد مطلب : 54255
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wDpm
+
-

170 پروژه عمرانی یزد در اولویت تکمیل

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد: برخی از پروژه‌های عمرانی استان می‌توانند در قالب پیمان فراخوان و مناقصه به بخش خصوصی واگذار شوند

گفت و گو
170 پروژه عمرانی یزد در اولویت تکمیل

سارا گلابگیریان|  یزد- خبرنگار:


 طرح‌های نیمه‌تمام عمرانی همواره گریبان‌گیر بسیاری از استان‌های کشور است و استان یزد هم از این قاعده مستثنا نیست. این در حالی است که هر سال به تعداد این پروژه‌ها اضافه می‌شود، اما به نظر می‌رسد تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام بر تعریف پروژه‌های جدید اولویت دارد.هر سال 1700 پروژه عمرانی برای استان یزد تعریف می‌شود که با توجه به وضعیت اعتبارات دولتی، به نتیجه رساندن همه آنها ممکن نیست. 

از این رو معاونت عمرانی استانداری یزد اقدام به اولویت‌بندی این پروژه‌ها و انتخاب 170 پروژه مهم‌تر برای تکمیل اقدام کرده است، اما بخشی از این پروژه‌ها باید با مشارکت بخش خصوصی انجام شود.«محسن صادقیان» معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد، با حضور در دفتر روزنامه «همشهری» درباره تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام به گفت‌و‌گو پرداخت.


تعداد طرح‌های نیمه‌تمام عمرانی در استان یزد قابل توجه است. در این باره توضیح دهید.

سال گذشته، در حوزه عمرانی برنامه‌ای برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام طراحی شد که در برخی از طرح‌ها موفق بودیم و در بعضی نیز موفقیتی حاصل نشد. یکی از مسائل پروژه‌های نیمه‌تمام حمایت دولت است که با توجه به شرایطی که دولت در سال گذشته داشت و همچنین خسارت‌های ناشی از بحران‌های سال جاری، به نظر می‌رسد که امسال شرایط بهتر نخواهد بود و شاید پروژه‌های عمرانی بیشتر تحت فشار قرار گیرد. از این رو اولویت‌بندی پروژه‌های عمرانی از بین 1700 پروژه استانی که هر سال به طور متوسط در استان تعریف می‌شود، در دستور کار قرار گرفته است و 170 پروژه با مشورت فرمانداران انتخاب شده و بیشتر اعتبارات به سمت این پروژه‌ها کشانده شده است. برخی از این پروژه‌ها تا پایان سال مالی امسال به بهره‌برداری برسد و بقیه نیز بر اساس همین اولویت، امسال دنبال می‌شود و به این ترتیب، پروژه‌های تمام‌شده جایگزین می‌شود و آنهایی را که پیشرفت خوبی دارند تمام می‌کنیم. برخی از پروژه‌های عمرانی استان مستمرند و قابل واگذاری به بخش خصوصی نیستند، اما بخشی نیز در حوزه احداث، بهسازی و زیرساخت عمرانی قابلیت واگذاری به بخش خصوصی را دارند و می‌توانند در قالب فراخوان و مناقصه به بخش خصوصی واگذار شوند. 

آیا همه این پروژه‌ها باید از محل اعتبارات دولتی اجرا شوند یا برنامه‌ای هم برای مشارکت بخش خصوصی دارید؟

یکی از موضوعات مورد تاکید در استان واگذار پروژه‌های نیمه‌تمام به بخش خصوصی است. با توجه به این‌که تخصیص‌های امسال بهتر از سال گذشته نخواهد بود، ناچاریم پروژه‌های نیمه‌تمام جذاب را به بخش خصوصی واگذار کنیم. سال گذشته، 10 درصد از پروژه‌های استانی از لحاظ تعداد و 40 درصد از لحاظ اعتباری احصا شد تا به هر شکل ممکن برای سرمایه‌گذاران جذاب باشد. در اولویت‌بندی موفق عمل شد، اما به دلیل عدم اعتماد بخش خصوصی و مشخص نبودن آینده اقتصادی کشور، چندان مورد استقبال قرار نگرفت. از یک سو باید تلاش شود که این پروژه‌ها به شکلی برای بخش خصوصی آماد شود که جذاب باشد و از سوی دیگر، باید برای بخش خصوصی توجیه اقتصادی داشته باشد.

نحوه مشارکت با بخش خصوصی چگونه است؟

با بررسی‌ها و روند اجرای کار به این نتیجه رسیدیم که پروژه را برای بخش خصوصی معرفی کنیم و بخش خصوصی نحوه واگذاری را مشخص کند.
نمی‌دانیم اعتماد بخش خصوصی به چه نحو است، اما باید در ماه‌های آینده جلسه سرمایه‌گذاری ترتیب داده شود و گفتمانی بین دولت و بخش خصوصی ایجاد کنیم که به پیمانکاران بگوییم سرمایه‌گذاری به مراتب بهتر از شرکت در فراخوان و مناقصات است. اما این کار نیاز به گفتمان دارد و باید جلسات بخش خصوصی و دولت در این بخش ترتیب داده شود.

  برای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاران به بخش خصوصی اقدامی ‌صورت گرفته است؟

با توجه به مشخص شدن این پروژه‌ها در سال گذشته، امسال قرار است این فرصت‌ها به صورت فراخوان به صورت کتابچه چاپ و منتشر شود. در کنار معرفی این فرصت‌ها، جلساتی با شهرداران استان برگزار شده است تا برای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه شهری اقدام کنند و در این زمینه هیات عالی سرمایه‌گذاری در تمام شهرداری‌های استان تشکیل شده است. این فرصت‌ها از سوی شهرداری‌ها شناسایی شده است و امسال به مناسب روز شوراها از این کتاب رونمایی شد.

اما در این زمینه، لازم است همایش‌هایی برای معرفی این فرصت‌ها به بخش خصوصی برگزار شود تا شاهد افزایش استقبال سرمایه‌گذاران در این بخش باشیم. سال گذشته، قرار شد که برای اولین بار در کشور تمام روند واگذاری را الکترونیکی کنیم تا سرمایه‌گذاران و مردم برای گرفتن مجوز از دستگاه‌های دولتی لازم نباشد به دستگاه‌های دولتی مراجعه کنند، چراکه این آیتم یکی از موارد دلسرد‌کننده سرمایه‌گذاران بود. 

برای تسهیل روند سرمایه‌گذاری چه اقداماتی صورت گرفته است؟

هر سرمایه‌گذار برای هر پروژه باید توجیه فنی اقتصادی بیاورد و از دستگاه‌های دولتی موافقت اصولی بگیرد و بعد در حوزه مدیریت امور اراضی و راه و شهرسازی واگذاری زمین صورت می‌گیرد. یکی از اقدامات مهم تسریع در روند صدور مجوزهای لازم است.
سال‌های گذشته، به دلیل بوروکراسی، واگذاری زیرساخت‌ها به سرمایه‌گذاران 6 ماه تا یک سال زمان می‌برد، اما این زمان سال گذشته به 60 روز کاهش یافت و پیگیر کوتاه‌تر کردن این پروسه نیز هستیم.

 پروژه‌های مهم نیمه‌تمام استان که قابلیت واگذاری به بخش خصوصی دارد شامل چه مواردی است؟

در حوزه راه، دوبانده کردن تمام راه‌های اصلی استان به استان‌های همجوار از جمله اردکان –چوپانان، یزد – طبس، هرات- شهربابک، بافق – بهاباد و همچنین پروژه راه ندوشن –ورزنه این قابلیت را دارند. مهم‌ترین کاری که امسال برای اولین سال انجام می‌شود عملیاتی شدن آزادراه سیرجان- نطنز و بندرعباس از سوی بخش خصوصی با توجه به در نظر گرفتن ردیف اعتباری این پروژه در بودجه امسال است. در حوزه برق‌رسانی که یکی از زیرساخت‌های شهرستان خاتم مورد نیاز است، اجرای خط انتقال در دستور کار قرار دارد. در حوزه گاز، گازرسانی به بخش خرانق، گاز‌رسانی به میانکوه مهریز و گازرسانی به روستای جلگه در حال انجام است و امسال نیز با جدیت عمده روستاهای استان گازسانی می‌شوند و در کنار آن گازرسانی به واحدهای صنعتی در دستور کار است.  در حوزه آب، مهم‌ترین پروژه‌ها آب‌رسانی به روستاهای بهاباد در بخش بنستان است. بزرگ‌ترین پروژه آب‌رسانی روستایی هم به روستاهای شهرستان تفت است. ماه آینده آب‌رسانی به روستاهای شهرستان تفت پیشکوه و پشتکوه به عنوان بزرگ‌ترین پروژه عملیاتی خواهد شد. در حوزه ورزشی و مدارس نیز پروژه‌های نیمه‌تمام بسیاری وجود دارد که به دلیل تعدد پروژه‌ها باید زمان‌بندی دقیقی صورت گیرد تا بتوانیم به نتیجه بهتری دست یابیم.

این خبر را به اشتراک بگذارید