• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
چهار شنبه 4 اردیبهشت 1398
کد مطلب : 53516
+
-

ضرورت مدیریت سیلاب در حوضه‌های آبخیز

روی میز خبر
ضرورت مدیریت سیلاب در حوضه‌های آبخیز

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان‌داری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه مدیریت سیلاب کار پیچیده‌ای است و نباید تنها با یک راهکار با سیل مقابله کنیم و سایر راهکارها را نادیده بگیریم، گفت: مدیریت سیلاب باید به‌صورت جامع در سطح حوضه‌های آبخیز درنظر گرفته شود. احیای پوشش گیاهی، حفظ خاک، رعایت حریم رودخانه‌ها، نوع شهرسازی و فعالیت‌های عمرانی بر مدیریت سیل اثرگذار هستند.
ابوالقاسم حسین‌پور در گفت‌وگو با ایسنا ضمن تأکید بر اجرای طرح‌های آبخیزداری تصریح کرد: مقوله آبخیزداری، آبخوان‌داری و سدسازی باید به‌صورت جامع در راستای مدیریت ریسک سیل دیده شود چراکه هر کدام در جای خود مکمل یکدیگر هستند.
به گفته حسین‌پور، سدسازی در کشور باید با منطق و اعتدال پیش رود و در کنار آن عملیات آبخیزداری و آبخوان‌داری در قالب مدیریت سیل انجام شود و هر بخشی متناسب با ظرفیت و استعداد سرزمینی توسعه یابد تا بر این اساس کاهش آسیب‌پذیری کشور در برابر سیل اتفاق افتد.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان‌داری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری بر نگرش سیستماتیک به اکوسیستم و برنامه‌ریزی براساس آمایش سرزمینی تأکید کرد.
 پیش از این نیز هوشنگ جزی-مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری- اظهار کرده بود که سدها راهکار کنترل سیل نیستند و نباید به بهانه کنترل سیل این کار را انجام دهیم؛ چراکه سدسازی‌های غیراصولی به‌مراتب خطرات بیشتری نسبت به سیل دارند. به گفته وی، در ایران از تکنیک‌های نفوذ آب به درون زمین غفلت شده و به همین دلیل است که سدسازی در کشور رواج دارد.
علی سلاجقه - استاد مهندسی رودخانه و علوم و مهندسی آبخیز دانشگاه تهران- درباره چگونگی عملکرد سدها در کنترل و مهار سیل گفت: سدها در این زمینه تنها نقش مسکنی را دارند که در «پیک» سیل‌ آن‌ را کنترل و پس از سرریزشدن، دوباره آب را به پایین‌دست رها می‌کنند؛ بنابراین تنها راهکار درمانی، حکمرانی بر حوضه آبخیز، حفظ جنگل‌ها و مراتع و قرار گرفتن صنعت و کشاورزی در جای درست خود است.
 سیل‌های اخیر نشان داد که دغدغه مسئولان کشوری با توجه به تغییر اقلیم، بارش‌های سیل‌آسا و احتمال خشکسالی‌های بلندمدت باید حفظ محیط‌زیست، برخورد با متجاوزان آن و ذخیره بارش‌ها باشد. فراموش نکنیم عملیات آبخیزداری، آبخوان‌داری و حفظ پوشش گیاهی سال‌هاست که در دستورکار کشورهای پیشرفته جهان قرار گرفته است. هم‌اکنون در کشور ۱۷۲ سد ملی وجود دارد که بسیاری از آنها مبتنی بر آمایش سرزمینی ساخته نشده‌اند و به‌عنوان یک راهکار اساسی در مدیریت جامع حوضه آبخیز محسوب نمی‌شوند.

این خبر را به اشتراک بگذارید